Ποιοι «παίζουν» δυνατά στον ανασχηματισμό μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Του Γιάννη Μακρυγιάννη

Μηνύματα, που καλείται να αποκωδικοποιήσει το Μέγαρο Μαξίμου και να τα λάβει υπόψη του ενόψει του ανασχηματισμού, έστειλε το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Η ισχυροποίηση από την εκλογική διαδικασία για την κεντρική επιτροπή του κόμματος, υπουργών για τους οποίους γίνεται συζήτηση περί απομάκρυνσής τους, είναι ο νέος πονοκέφαλος για το πρωθυπουργικό επιτελείο.

Το μεγαλύτερο «πρόβλημα» μάλλον ακούει στο όνομα «Πάνος Σκουρλέτης», καθώς ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι υπό

μετακίνηση, λόγω των διαφωνιών του για τις ιδιωτικοποιήσεις, κυρίως της ΔΕΗ. Ο κ. Σκουρλέτης εξελέγη έκτος στην ΚΕ, πιο ψηλά από την προηγούμενη φορά και επιπλέον καταχειροκροτήθηκε κατά την ομιλία του στο συνέδριο.

Ισχυρός βγαίνει και ο Νίκος Φίλης για την περίπτωση που το Μαξίμου ήθελε να αποδεχθεί τις πιέσεις για απομάκρυνσή του λόγω της κόντρας του με την εκκλησία. Τυχόν αλλαγή του υπουργού Παιδείας θα σημαίνει ευθεία αμφισβήτηση των διαθέσεων της οργανωμένης βάσης του κόμματος.

Φυσικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν μπορεί να μετακινηθεί, εάν δεν το επιθυμεί ο ίδιος, από το υπουργείο Οικονομικών. Λογικά αυτό ίσχυε και πριν το συνέδριο, ιδίως όμως μετά από αυτό και την πρωτιά που κατέκτησε στην κεντρική επιτροπή ο επικεφαλής της κίνησης των «53+».

Ισχυρό δίδυμο φαίνεται να είναι στο υπουργείο Υγείας ο Ανδρέας Ξανθός και ο Παύλος Πολάκης, κάτι που λάβει υπόψη του το Μαξίμου. Ψηλά εξελέγη και ο Θόδωρος Δρίτσας στην κεντρική επιτροπή για την περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε μετακίνηση του υπουργού Ναυτιλίας.

Αντιθέτως τώρα «αποδυναμώνονται» άλλοι κρίκοι στην αλυσίδα της κυβέρνησης. Η καθοδική πορεία του Γιάννη Δραγασάκη, αν και δεν τον φέρνει από μόνη της σε αδύναμη θέση, ωστόσο επιτρέπει στον κ. Τσίπρα να σκεφτεί τη μείωση του ρόλου, που έχει ο αντιπρόεδρος, για την περίπτωση που σκέφτεται σοβαρά ορισμένες τέτοιες εισηγήσεις συνεργατών του.

Σοβαρό πρόβλημα πρέπει να έχει πλέον και ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, τον οποίο το συνέδριο σχεδόν αποδοκίμασε, αφού τον έριξε περί τις 60 θέσεις στην εκλογή της νέας ΚΕ.

Υπουργοί που δεν έθεσαν καν υποψηφιότητα για την κεντρική επιτροπή είναι επίσης σε μάλλον αδύναμη θέση, έναντι των κομματικών πιέσεων για αλλαγή τους. Πάνος Κουρουμπλής, Γιώργος Σταθάκης, ο Βαγγέλης Αποστόλου, ο συνεργαζόμενος με τον ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Κοτζιάς, είναι στην κατηγορία αυτή, ενώ ξεχωριστή περίπτωση είναι ο Χρήστος Σπίρτζης.

Ενισχυμένοι εξήλθαν της δοκιμασίας κυβερνητικά στελέχη, όπως η Όλγα Γεροβασίλη, ο Τρύφων Αλεξιάδης, ο Σταύρος Κοντονής και άρα η θέση τους στο κυβερνητικό σχήμα όχι μόνο δεν κινδυνεύει, αλλά θεωρούνται και ανερχόμενα στελέχη.

Ο Αλέξης Τσίπρας ψηφίζει στο συνέδριο

Keywords
Τυχαία Θέματα