Ποιος θα ακούσει τους πραγματικούς παραγωγούς;

Ο χημικός - οινολόγος Σοφοκλής Παναγιώτου μαζί με τον οικονομολόγο αδελφό του, τον Γιώργο έφτιαξαν με πολύ κόπο και μεράκι μια από τις πρώτες μικροζυθοποιίες στην χώρα μας.

Σε μια κουκλίστική παραγωγική μονάδα στο χωριό τους το Ρολόγι (στην ευρύτερη περιοχή της Κύμης στην Εύβοια) ξεκίνησαν από το καλοκαίρι του 2009 να φτιάχνουν και να διαθέτουν φρέσκια, μη παστεριωμένη μπύρα. Η Septem – έτσι λέγεται η εταιρεία αλλά και η σειρά

με τις παραγόμενες μπύρες τους- στάθηκε στην αγορά και το πάλεψε με τις δικές της δυνάμεις επενδύοντας στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.

Την ερχόμενη Δευτέρα ο Σοφοκλής Παναγιώτου με την ιδιότητα του προέδρου της μικροζυθοποιίας Septem θα είναι ένας από τους ομιλητές σε εκδήλωση που οργανώνει το Ποτάμι στην Αθήνα μαζί με άλλους παραγωγούς, αγρότες και εκπροσώπους συνεταιρισμών και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα. Σκοπός της εκδήλωσης να ακουσθεί ο σκληρός αλλά θετικός λόγος των ίδιων των παραγωγών που βλέπουν τα προϊόντα τους να βρίσκονται υπό διωγμό λόγω των κυβερνητικών επιλογών και αποφάσεων (και παλαιότερα και τώρα!!!).

Ο Σοφοκλής δεν θα είναι μόνος του. Δίπλα του, θα είναι ο Νικήτας Πρίντζος, πρόεδρος της γαλακτοβιομηχανίας ΕΒΟΛ, μιας συνεταιριστικής βιομηχανίας από τον Βόλο που κατάφερε να περάσει τα προϊόντα της στα ράφια μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ και να διεκδικεί με αξιώσει καλό μερίδιο στην αγορά. Αλλά, και ο γνωστός οινοποιός Γιώργος Σκούρας, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, ο Γιώργος Τούμπος, πρόεδρος μαστιχοπαραγωγών Χίου, ο Νικόλαος Πατσιούρας, πρόεδρος συνεταιρισμού κρόκου Κοζάνης και ο κατάλογος δεν τελειώνει εδώ.

Ο Σοφοκλής όμως μαζί με άλλους 14 συναδέλφους του από μικροζυθοποιίες από όλη την Ελλάδα – από τις Σέρρες μέχρι και την Κρήτη και από την Θεσσαλία μέχρι τις Κυκλάδες- συνυπέγραψε μια επιστολή – κραυγή απόγνωσης στον πρωθυπουργό για το μέτρο της σχεδόν 100% αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στη μπύρα.

Ένα μικρό απόσπασμα από την επιστολή για τις συνέπειες του μέτρου σε μια κατεξοχήν παραγωγική δραστηριότητα με σαφή τοπική αναφορά αλλά και χαρακτηριστικά εξωστρέφειας παρατίθεται εδώ: «(...)θα καταστήσει την τιμή της ποιοτικής ελληνικής μπύρας, απαγορευτική για το μέσο Έλληνα καταναλωτή και μη ανταγωνιστική σε σχέση με τα ευρωπαϊκά μικροζυθοποιεία. Αποτέλεσμα θα είναι η συρρίκνωση της αγοράς μας, η απώλεια θέσεων απασχόλησης, η μείωση κρατικών εσόδων από έμμεσους και άμεσους φόρους και η καταστροφή των ελληνικών μικροζυθοποιείων, σε όφελος των μεγάλων πολυεθνικών ομίλων και των εισαγωγέων. Είμαστε Έλληνες επιχειρηματίες-παραγωγοί με στόχους, όνειρα και ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο. Επενδύσαμε τα κεφάλαια μας και δημιουργούμε εθνικό πλούτο στην χώρα μας. Σας απευθύνουμε ύστατο κάλεσμα να αναθεωρήσετε τις παραπάνω καταστροφικές επιλογές. Μην μας στερείτε τη δυνατότητα να παράγουμε, να απασχολούμε ανθρώπους και να δημιουργούμε. Μην μας αναγκάζετε να εγκαταλείψουμε τη χώρα μας».
Σήμερα, οι κινητοποιήσεις των πραγματικών παραγωγών – όλων εκείνων που πληρώνουν φόρους και εισφορές, κάνουν επενδύσεις, απασχολούν προσωπικό, συνεισφέρουν στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη- δεν αφορούν την υπεράσπιση συντεχνιακών θέσεων και άλλων προνομιακών καταστάσεων. Κάθε άλλο. Οι κινητοποιήσεις τους φέρνουν στην επιφάνεια τα πραγματικά προβλήματα της ίδιας της παραγωγικής Ελλάδας και υποδεικνύουν με το παράδειγμα τους και την λύση τους. Οι ίδιοι οι παραγωγοί συνθέτουν την αντιπολίτευση εκ των κάτω, τη μόνη ουσιαστική αντιπολίτευση των ημερών. Μια αντιπολίτευση με κοινωνικά χαρακτηριστικά που υπερασπίζεται στη πράξη το αίτημα της διατήρησης και ανάπτυξης της παραγωγικής βάσης της χώρας, ένα αίτημα με ξεκάθαρο προοδευτικό πρόσημο.

Σήμερα, στην εποχή της μεγάλης holding της δημόσιας περιουσίας (μετοχές, ακίνητα κ.λπ) που ακούει στο όνομα "Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ" ο λόγος των παραγωγών εκφράζει τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών δηλαδή την πλειοψηφία των πολιτών αυτής της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα