Ποιος βάζει στο επίκεντρο τον μέσο πολίτη;

Οι γεωπολιτικές εντάσεις έδειξαν τα δόντια τους την εβδομάδα που πέρασε και υπενθύμισαν ότι θα είναι καθοριστικός παράγοντας για την πορεία των οικονομιών και το περιβάλλον στο οποίο θα κινηθεί η ελληνική αγορά.

Παράλληλα, οι στοχευμένες επιθέσεις κατά του προέδρου Τραμπ και της υποτιμητικής κερδοσκοπίας που αναπτύσσεται, διότι η πορεία των αγορών και του χρηματοοικονομικού τομέα αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο του διεθνούς σκηνικού, έπεσαν στο κενό καθώς η ανάπτυξη στις ΗΠΑ έφτασε στο 3% , σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία.
Η

εσωτερική σύγκρουση των ΗΠΑ αναμένεται να πάρει διαστάσεις στο προσεχές διάστημα, καθώς ο πρόεδρος Τραμπ θα επιχειρήσει να υλοποιήσει τη φορολογική μεταρρύθμιση με στόχο τη μείωση της φορολογίας και την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος για τον μέσο Αμερικανό.

Στη μικρή Ελλάδα τα βλέμματα στρέφονται στη Θεσσαλονίκη, όπου θα μετρήσει πολύ τι θα πουν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Ο πρωθυπουργός έχει την ευκαιρία να εξαγγείλει προσθήκες, αλλαγές και στροφές στην πολιτική της κυβέρνησης - έχει σημασία τι θα πει τώρα που έχει χρόνο ακόμα.
Εχει ένα πρωτογενές πλεόνασμα 30% πάνω από τον στόχο στο 7μηνο, υψηλότερο κατά 1 δισ. ευρώ, στα 3 δισ., και έχει το μυαλό του στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων του ερχόμενου 12μήνου.

Ομως η βάση της οικονομίας έχει νιώσει στο πετσί της το τίμημα και ξέρει ότι το 3,5% πλεόνασμα μέχρι το 2022 δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πρέπει να εξηγήσει πώς θα περικόψει τη φορολογία και να προβάλει ένα πειστικό αναπτυξιακό όραμα την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται με συστηματικά φράγματα προς τα αριστερά, όπως διεφάνη από το περιεχόμενο του εργασιακού νομοσχεδίου αλλά και τους σχεδιασμούς για τον δημόσιο τομέα. Ετσι, μοιραία η Κεντροαριστερά την οποία όλοι θεωρούσαν μέχρι πριν από λίγους μήνες τελειωμένη υπόθεση, αποκτά εκ των πραγμάτων πολιτική υπόσταση και ειδικό βάρος.

Οπως όλα δείχνουν, θα είναι ο πολιτικός μπαλαντέρ των εξελίξεων, δεν αποκλείεται όμως, αν ενοποιηθεί σε μια ευρύτερη βάση, να αποκτήσει τις φιλοδοξίες ενός πλειοψηφικού ρεύματος. Ολα δείχνουν ότι ο χειμώνας που έρχεται θα είναι απαιτητικός πολιτικά, καθώς κοινωνία και οικονομία, εργαζόμενοι και επιχειρηματίες, επενδυτές και πιστωτές ζητούν πια συγκεκριμένα πράγματα και στο τέλος, δηλαδή το καλοκαίρι του 2018, θα υπάρξει αποτίμηση με συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Το πολιτικό μήνυμα της Ελλάδας είναι ότι γίνεται μια ευρωπαϊκή χώρα με αναλώσιμους αρχηγούς και ταχεία απόσβεση βαριών ονομάτων. Αυτό συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη πλην της Γερμανίας και ίσως της Ισπανίας, όπου ο Ραχόι έχει εξασφαλίσει την επιβίωση.

Οι ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας σε κεφάλαια και επενδύσεις είναι μεγάλες. Χρειάζεται όμως και μια πολιτική με επίκεντρο τον μέσο πολίτη που δεν θα έχει τα χαρακτηριστικά της φτωχοποίησης, της υπερφορολόγησης και της περιθωριοποίησης για να έρχονται τα ξένα κεφάλαια και να επενδύουν υπό προνομιακούς και αποικιοκρατικούς όρους.

Μήπως τελικά πάμε να γίνουμε αυτό που λέγαμε κάποτε, τα γκαρσόνια της Ευρώπης;

Keywords
Τυχαία Θέματα