Πόλεμος στο Ισραήλ: Παρεμβάσεις σε οικονομία και προϋπολογισμό ζητούν οικονομολόγοι από τον Νετανιάχου

Ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου απευθύνουν 300 επιφανείς οικονομολόγοι του Ισραήλ τονίζοντας την ανάγκη διορθωτικών κινήσεων και στην οικονομία, όσο μαίνεται ο πόλεμος με τη Χαμάς.

Η επιστολή που δρομολογήθηκε από το Φόρουμ Ισραηλινών Οικονομολόγων καλεί τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο της χώρας «να ξυπνήσει και να αρχίσει να ανταποκρίνεται στις δύσκολες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ισραηλινή οικονομία», καθώς ο πόλεμος με τη Χαμάς εισέρχεται στην τέταρτη εβδομάδα επιχειρήσεων

και μάλιστα στη δυσκολότερη φάση του, αυτή των χερσαίων επιχειρήσεων στα παλαιστινιακά εδάφη.

Για το λόγο αυτό οι οικονομολόγοι ζητούν και την επανεξέταση του προϋπολογισμού του 2024. «Αν υπάρχουν δαπάνες στον προϋπολογισμό που δεν συνδέονται με τον πόλεμο ή με την αναγκαστική ανοικοδόμηση, τότε θα πρέπει να επανεξεταστούν» ανέφερε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το CNBC, ο επικεφαλής του Φόρουμ και καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, Ιτάι Ατέρ. Ως ένα τέτοιο παράδειγμα ο ίδιος αναφέρει τα σημαντικά επιπλέον κονδύλια για τα σχολεία των ορθόδοξων Εβραίων, που ο Νετανιάχου υποσχέθηκε στους κυβερνητικούς του εταίρους και τα οποία ήδη δίχαζαν την Κνεσέτ.

Τα προβλήματα στις επιχειρήσεις και στην αγορά εργασίας είναι ήδη ορατά, καθώς πολλά γραφεία και καταστήματα έχουν κυριολεκτικά αδειάσει από προσωπικό, στο πλαίσιο της επιστράτευσης χιλιάδων εργαζομένων. Υπολογίζεται ότι 360.000 έφεδροι κλήθηκαν να παρουσιαστούν, αριθμός που αναλογεί πάνω από το 10% του εργατικού δυναμικού της χώρας και κυρίως δε, μάχιμων ηλικιών.

Επίσης εκτιμάται πως πάνω από 200.000 Ισραηλινοί, κυρίως από τον νότο, έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω των συγκρούσεων.

Πρόκειται για δαπάνες και κόστη που δεν έχουν υπολογιστεί από τον προϋπολογισμό που εγκρίθηκε τον περασμένο Μάιο, επισημαίνουν οι οικονομολόγοι. «Επιφανειακές αλλαγές στον τρέχοντα προϋπολογισμό ούτε καν έρχονται κοντά στο τι χρειάζεται να γίνει για να αντιμετωπιστεί μια κρίση τέτοιου μεγέθους. Η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα τις προκλήσεις και πρέπει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στην ικανότητα της να το πετύχει».

Δυσθεώρητο είναι προφανώς το κόστος και των ίδιων των πολεμικών επιχειρήσεων, το τελικό ύψος του οποίου είναι αδύνατον να υπολογιστεί ακόμη.

«Το Ισραήλ έχει δεχτεί ένα σοβαρό πλήγμα που απαιτεί ριζική αλλαγή των εθνικών προτεραιοτήτων και μια μαζική επανατοποθέτηση κονδυλίων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εκτεταμένη ζημιά του πολέμου, η ανάγκη να υποστηριχθούν τα θύματα αλλά και να προετοιμαστεί η ανοικοδόμηση της οικονομίας» προειδοποιούν οι οικονομολόγοι.

Διαβάστε ακόμα

Steve Forbes: Το comeback της ελληνικής οικονομίας παράδειγμα για τις άλλες χώρες (tweet)

Τα υψηλά επιτόκια «βαρίδι» για δανειολήπτες & επενδυτές – Από ποια «δεξαμενή» θα προκύψουν νέα NPLs

Goldman Sachs: Η τεχνητή νοημοσύνη θα δώσει ώθηση στους ρυθμούς ανάπτυξης των οικονομιών

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα