Πόλεμος βιομηχάνων - ΔΕΗ για τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος

Της Μαριάννας Τζάννε

Για υπονόμευση της ελληνικής βιομηχανίας από τις προτεινόμενες ανατιμήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ στην υψηλή τάση, κάνει λόγο η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας, επιβεβαιώνοντας την εικόνα σύγκρουσης που μαίνεται για το βιομηχανικό ρεύμα από το περασμένο καλοκαίρι.

Η ΕΒΙΚΕΝ κατηγορεί την Επιχείρηση Ηλεκτρικής Ενέργειας για μονομερή στάση στην βιομηχανία, επισημαίνοντας ότι η ΔΕΗ

έχει προχωρήσει σε «μακροχρόνιες συμβάσεις με την ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ και τη ΛΑΡΚΟ με χαμηλότερα σταθερά τιμολόγια και υψηλότερες εκπτώσεις έως το τέλος του 2020».

Αντιθέτως, με την υπόλοιπη βιομηχανία δεν υπάρχει συμφωνία καθώς η μεν ΔΕΗ ζητά αναθεώρηση του τρόπου κοστολόγησης και εκπτώσεων, η οποία θα οδηγήσει σε πρόσθετα ετήσια βάρη έως 40 εκατομμύρια ευρώ, η δε βιομηχανία, παράταση των υφιστάμενων τιμολογίων έως το 2020. Οι διαφορές δείχνουν αγεφύρωτες, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Στέργιο Πιτσιόλα, να έχει αναλάβει πρωτοβουλίες εκτόνωσης της κόντρας σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ.

«Κάποιοι ιθύνοντες επιχειρούν όχι απλά να καταργήσουν τις θεσμοθετημένες εκπτώσεις που χορηγήθηκαν με βάση το προφίλ και τα κόστη της ΔΕΗ, αλλά επιπρόσθετα να επιβάλουν αδικαιολόγητες αυξήσεις στα τιμολόγια και να πλήξουν τη βιωσιμότητα των βιομηχανιών έντασης ενέργειας» αναφέρουν.

Τα μέλη της ΕΒΙΚΕΝ (όμιλος Βιοχάλκο, ο Τιτάνας, ο Ηρακλής κ.α), αντιπροσωπεύουν το 50% της κατανάλωσης ενέργειας στην υψηλή τάση και το 6% της εγχώριας ζήτησης.

Η ΕΒΙΚΕΝ θεωρεί ότι η απαίτηση της ΔΕΗ για νέες αυξήσεις πέραν του ήδη αυξημένου κόστους που έχει καταβληθεί για τα δικαιώματα εκπομπών CO2, δεν είναι ούτε επαρκώς τεκμηριωμένη, ούτε θεμιτή, ενώ η επιχειρούμενη κατάργηση των εκπτώσεων συνιστά διακριτική μεταχείριση.

Όπως σημειώνουν, ο ίδιος ο πρόεδρος της ΔΕΗ με πρόσφατες δηλώσεις του παραδέχθηκε ότι για την δύσκολη οικονομική κατάσταση της εταιρείας, δεν ευθύνονται τα τιμολόγια της βιομηχανίας, αλλά μια σειρά από στρεβλώσεις της αγοράς και κυβερνητικές επιλογές που κοστίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ (ΝΟΜΕ, ΑΔΙ ευελιξίας, ΠΧΕΦΕΛ), προς όφελος ιδιωτών προμηθευτών και παραγωγών, η συνεισφορά των οποίων στην απασχόληση είναι αμελητέα.

Η ΕΒΙΚΕΝ, υποστηρίζει ότι δεν θα σταθεί άπραγη απέναντι στη συνειδητή προσπάθεια υπονόμευσης του εθνικού και ευρωπαϊκού στόχου για μια συνεκτική βιομηχανική πολιτική και καλεί την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό να λάβουν τις κατάλληλες αποφάσεις, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η ανάκαμψη της βιομηχανίας και ο στόχος για την ενίσχυση της απασχόλησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα