Μετά τον Ρέγκλινγκ ο Τσακαλώτος βάζει στο στόχαστρο και τον Ντομπρόβσκις

Του Κωστή Πλάντζου

Ημέρες του 2015 ζει ξανά η χώρα, με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, κύριο Ευκλείδη Τσακαλώτο, να ακολουθεί «τακτική Βαρουφάκη», προσβάλλοντας όποιον τολμά να αμφισβητήσει τους αριθμούς και τις προβλέψεις, πάνω στα οποία έχει οικοδομήσει η κυβέρνηση το αφήγημα των παροχών της.

«Στο παρά ένα» της τελευταίας παρουσίας του σε συνεδρίαση Eurogroup πριν τις εθνικές εκλογές, ο κύριος Τσακαλώτος δείχνει σαν να θέλει να εκνευρίσει τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, λίγο πριν τους αποχαιρετίσει από κοντά

αύριο Πέμπτη στο Λουξεμβούργο. Ίσως γιατί θυμάται και τι υπέστη ο ίδιος, όταν ανέλαβε καθήκοντα μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του προκατόχου του.

Μετά την επίθεση στον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, για τον οποίο έλεγε την περασμένη εβδομάδα πως «θα τον έκοβε» αν τον είχε φοιτητή και πως «δεν περίμενε να λέει τέτοιες ανοησίες» επικεφαλής ευρωπαϊκού θεσμού, ο κύριος Τσακαλώτος κατηγόρησε χθες και τον (απερχόμενο) αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόφσκις ότι «παίζει πολιτικά παιχνίδια» επειδή στις 5 Ιουνίου επικαλέστηκε την Έκθεση Αξιολόγησης των θεσμών για να πει ότι ο απειλείται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019 για τη χώρα μας.

Μιλώντας στο Kontra Channel και στην ερώτηση «βάζετε το χέρι στη φωτιά;» ότι θα επιτευχθεί το 3,5% φέτος, απάντησε εμφατικά: «Ναι, απολύτως! Θα επιτευχθεί, όπως έγινε και τα προηγούμενα τρία χρόνια». Και σχετικά με τις δηλώσεις Ντομπρόφσκις για τις παροχές στο Ζάππειο και την κατάργηση του αφορολογήτου, ο κ. Τσακαλώτος κατηγόρησε τον κ. Ντομπρόφσκις ότι «είναι στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) και είχαμε ευρωεκλογές. Είναι στην ίδια πολιτική οικογένεια με τον κ. Μητσοτάκη και πιστεύει στη λιτότητα».

Χαριτολογώντας δε, και στην ερώτηση εάν φοβάται τι θα αντιμετωπίσει στο προσεχές Eurogroup στο Λουξεμβούργο, ο υπουργός είπε ότι «μιλάτε σε έναν άνθρωπο που έχει περάσει τα μύρια όσα! Είχαμε απέναντι τον Σόιμπλε και τον Ντάισελμπλουμ. Θα φοβηθώ τώρα που έχουμε πετύχει τόσα και μας στηρίζουν οι Σοσιαλδημοκράτες;».

Ωστόσο ο κύριος Τσακαλώτος παρέλειψε άλλα γεγονότα, όπως:

1. Απρόσμενη δυσαρέσκεια και ανησυχία όπως ο κύριος Ντομπρόφσκις, εξέφρασε στις 5 Ιουνίου ανοικτά ο σοσιαλιστής –και φιλικά διακείμενος για την κυβέρνηση- Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, παρότι είχαν περάσει οι ευρωεκλογές και πλέον η Ελλάδα έμπαινε επισήμως σε νέα προεκλογική περίοδο.

2. Απέναντί του, αυτήν την Πέμπτη, ο κύριος Τσακαλώτος θα έχει και τον σοσιαλδημοκράτη (SPD) υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανκ Σολτς.

3. Στην τελευταία Έκθεση Αξιολόγησης της Ελλάδος (μετά τις ευρωεκλογές και πριν την «αλλαγή φρουράς» στις Βρυξέλλες) περιελήφθη και ένα ειδικό κεφάλαιο για να δικαιολογήσει πώς προέκυψαν τα υπερ-πλεονάσματα της τελευταίας τριετίας. Εκεί εξηγούσε πώς η Ελλάδα χρησιμοποιούσε «διπλές εγγραφές δαπανών» ("double booking of expenditure") για να εμφανίζει πλεονάσματα. Δεν εξηγούσε όμως πώς άργησε 3 χρόνια για να το καταλάβει και –μόλις την τελευταία στιγμή πριν παραδώσει την σκυτάλη η απερχόμενη ηγεσία της Κομισιόν στην νέα- αποκαλύπτει τις μεθόδους αυτές, για να μην επαναληφθεί κάτι τέτοιο με την νέο Προϋπολογισμό του 2020, από την επόμενη κυβέρνηση.

Σκιαμαχίες

O κύριος Τσακαλώτος έσπευσε έτσι να ανακαλύψει και νέους «εχθρούς» της κυβέρνησης και της χώρας, για την περίπτωση που δεν εκλεγεί τελικώς στην προεδρία της Κομισιόν ο Μ. Βέμπερ, τον οποίο πριν ένα μήνα ο Πρωθυπουργός κατηγορούσε δημοσίως από το Ζάππειο και την Βουλή ως «βαθιά ανθέλληνα» που θα ευθύνεται αν ακυρωθούν οι παροχές που μόλις εξήγγειλε.

Ελλείψει Βέμπερ, ίσως η επιλογή του Β.Ντομπρόφσκις να μπορεί να βολέψει μέχρι τις 7 Ιουλίου, παρότι και αυτός και ο κύριος Μοσκοβισί είχαν βάλει «πλάτη» -καθ' ομολογίαν Τσακαλώτου στις 15 Ιουνίου 2018- για την έξοδο της Ελλάδος από το 3ο Μνημόνιο, αλλά που πλέον θεωρούνται ήδη παρελθόν για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Keywords
Τυχαία Θέματα