Πολυεθνικές – κολοσσοί έκλεισαν εργοστάσια στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή

Από καπνοβιομηχανίες και μεγάλους παραγωγούς αναψυκτικών, μέχρι και ολόκληρες αυτοκινητοβιομηχανίες – ο ένας μετά τον άλλο, οι διεθνείς κολοσσοί – διακόπτουν τη λειτουργία των μονάδων τους στην Ουκρανία, έπειτα από την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα.

Καθώς οι πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία συνεχίζονται για ακόμη μια μέρα, πολλά προβλήματα έρχονται να προστεθούν στην ήδη, εύθραυστη παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. 

Η Japan Tobacco Inc. η οποία απασχολεί 900 άτομα προσωπικό, ανακοίνωσε την Παρασκευή, ότι αναστέλλει τη λειτουργία του εργοστασίου της στο Κρεμεντσούκ στην κεντρική Ουκρανία. Η εταιρεία εμφιάλωσης Coca-Cola HBC έκλεισε επίσης, τα εργοστάσιά της στη χώρα.

Στο μεταξύ, πολλές είναι ακόμη, οι εταιρείες οι οποίες έλαβαν παρόμοιες αποφάσεις. Ενδεικτικά, η Carlsberg AS, η Nestle SA και η AB InBev Efes, μια κοινοπραξία μεταξύ Anheuser-Busch InBev NV καθώς και η Anadolu Efes.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκαλεί μεγάλα προβλήματα στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού η οποία εδώ και μήνες, υποφέρει από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς καθώς και τις ελλείψεις σε διάφορα προϊόντα. Η μεταφορά εμπορευμάτων από την Κίνα στην Ευρώπη, θα επηρεαστεί καθώς οι αποστολές διέρχονται από την περιοχή, δήλωσε ο Λούκα Σίλβα, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κατασκευής αντλιών και εξαρτημάτων ITT Inc.

Τα μεγαλύτερα προβλήματαΤιμές 

Η Tokio Marine Holdings Inc., η Sumitomo Mitsui Marine και η Sompo Japan Insurance Inc. δήλωσαν ότι από το Μάρτιο, η Μαύρη Θάλασσα θα χαρακτηριστεί ως περιοχή υψηλού κινδύνου αυξάνοντας πιθανότατα και τα ασφάλιστρα για τη μεταφορά αγαθών από τη συγκεκριμένη περιοχή.

Σιδηροδρομικές μεταφορές

Η μεταφορά προμηθειών από την Κίνα με κατεύθυνση προς την Ευρώπη «θα επηρεαστεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία», δήλωσε ο Σίλβα. Οι εταιρείες στηρίζονται περισσότερο στις σιδηροδρομικές μεταφορές καθώς το κόστος της θαλάσσιας μεταφοράς αγαθών έχει αυξηθεί λόγω της συμφόρησης στα λιμάνια κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Παραγωγή τροφίμων και ποτών

Ειδικότερα, η Coca-Cola HBC ανακοίνωσε ότι θέτει σε εφαρμογή «τα σχέδια έκτακτης ανάγκης που περιλαμβάνουν τη διακοπή της παραγωγής στην Ουκρανία και το κλείσιμο των εργοστασίων». Η δανική ζυθοποιία Carlsberg, η οποία απασχολεί συνολικά, 1.300 εργαζόμενους στην Ουκρανία, διέκοψε τη λειτουργία της σε δύο από τις τρεις ζυθοποιίες της και η Nestle, η μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων στον κόσμο, με 5.000 εργαζόμενους στη χώρα, προχωρά και αυτή στο κλείσιμο των εργοστασίων της.

Ιαπωνία και Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλουν «εκτεταμένες κυρώσεις» στη Ρωσία, καθιστώντας «ολοένα και πιο δύσκολο» για την Toyota Motor Corp. και τη γερμανική Volkswagen AG να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία

Η σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών έχει συνέπειες και για τις αυτοκινητοβιομηχανίες παγκοσμίως, επειδή η Ρωσία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς υλικών σε ηλεκτρικά οχήματα, καθώς και βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα. Σημειώνεται μάλιστα, πως η Ρωσία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής νικελίου σε μπαταρίες ιόντων λιθίου και παρέχει το 40% του παλλαδίου για καταλυτικούς μετατροπείς, ενώ περίπου το 90% των προμηθειών ημιαγωγών των ΗΠΑ προέρχεται από την Ουκρανία, σύμφωνα με τη Fitch.

Διαβάστε ακόμα:

Απόστολος Φωτεινάκης (Blueground): «Στόχος μας μια αποτίμηση πάνω από τα $10 δισ.»

«Την εποχή του lockdown σχεδίαζα κοσμήματα»

Είναι γεγονός: Η Porsche και ο Τομ Κρουζ ξανά μαζί στο Top Gun (vid)

Keywords
Τυχαία Θέματα