Πώς αυξομειώνονται οι βάσεις των φετινών Πανελλαδικών
Περισσότερες προσφερόμενες θέσεις, που μεταφράζονται σε ευκολότερη πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αλλά και εκτόξευση των βάσεων στις Παιδαγωγικές Σχολές συνθέτουν το τοπίο των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων, που ξεκίνησαν την Παρασκευή.
Η αναμενόμενη καθοδική πορεία των βάσεων αφορά περισσότερο στα περιφερειακά πανεπιστήμια, καθώς ο ανταγωνισμός για μια θέση εκεί δεν θα είναι πολύ μεγάλος. Οπως κάθε χρόνο, τον τόνο δίνουν οι δημοφιλείς σχολές,
Σε κάθε περίπτωση, το εναρκτήριο λάκτισμα με το μάθημα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας κρίθηκε απλό, αν και οι βαθμολογίες στο συγκεκριμένο μάθημα κυμαίνονται τα τελευταία χρόνια μεταξύ 12-16. Αύριο, Δευτέρα, οι υποψήφιοι εξετάζονται σε μαθήματα που καθορίζουν την είσοδό τους στις σχολές, όπως η Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και τα Μαθηματικά, ενώ οι εξετάσεις ολοκληρώνονται στις 19 Ιουνίου.
Δύο μεγάλες αλλαγές σημειώνονται οι φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις. Η πρώτη είναι η κατάργηση του 4ου Επιστημονικού Πεδίου, το οποίο περιελάμβανε όλες τις Παιδαγωγικές Σχολές, οι οποίες από φέτος θα είναι προσβάσιμες από όλα τα επιστημονικά πεδία. Η δεύτερη αφορά την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, το οποίο προκύπτει από τη συγχώνευση των δύο ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά. Οι βάσεις στις Παιδαγωγικές φέτος θα έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς είναι η πρώτη φορά που οι υποψήφιοι μπορούν να διεκδικήσουν μια θέση σε αυτές από όλα τα επιστημονικά πεδία. Οπως δηλώνει στο protothema.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ) Γιάννης Βαφειαδάκης, η νέα αρχιτεκτονική των φετινών βάσεων θα περιλαμβάνει την άνοδο των Παιδαγωγικών ακόμα και κατά 2.000 μόρια, ενώ εκτιμάται ότι οι περισσότερες θέσεις στις σχολές θα οδηγήσουν σε πτώση των βάσεων.
Διαφορετικές προσεγγίσεις έχουν οι υποψήφιοι από τα επιστημονικά πεδία, καθώς οι υποψήφιοι του 1ου θεωρούνται οι πιο κερδισμένοι, καθώς οι σχολές που τους προσφέρονται παρουσιάζουν αύξηση θέσεων. Ακόμη, Νομική και Ψυχολογία, που θεωρούνται πόλος έλξης για πολλούς υποψηφίους, έχουν περισσότερες θέσεις. Η αύξηση κατά 5% του αριθμού των εισακτέων σε σχέση με πέρυσι διαμορφώνει ένα πιο αισιόδοξο τοπίο για τους υποψηφίους, αφού το 75% θα καταφέρει να εισαχθεί σε κάποια σχολή. Σφαγή αναμένεται να γίνει στις πλέον περιζήτητες σχολές όπως η Ιατρική και το Πολυτεχνείο.
Αναλυτικά το τοπίο διαμορφώνεται ως εξής:
1ο Επιστημονικό Πεδίο - Ανθρωπιστικές Σπουδές: Συγκεντρώνει τους περισσότερους υποψηφίους και τις λιγότερες θέσεις. Οι υποψήφιοι αυτού του πεδίου, ωστόσο, θεωρούνται φέτος κερδισμένοι, καθώς οι σχολές τους θα έχουν περισσότερες θέσεις, κάτι που ισχύει και για τη Νομική και την Ψυχολογία. Επίσης, το άνοιγμα των Παιδαγωγικών απ’ όλες τις κατευθύνσεις τούς δίνει περισσότερες θέσεις. Ο ανταγωνισμός αναμένεται έντονος, αλλά οι ειδικοί εκτιμούν ότι αναμένεται μικρή πτώση των βάσεων λόγω της αύξησης των θέσεων.
2ο Επιστημονικό Πεδίο - Θετικές και Τεχνολογικές Επιστημών: Ικανοποιημένοι πρέπει να είναι και οι υποψήφιοι του αυτού του πεδίου, καθώς πολλά και δημοφιλή τμήματα έχουν περισσότερες θέσεις από πέρυσι, χωρίς αυτό βέβαια να μειώνει τον σκληρό ανταγωνισμό των υποψηφίων.
Ο ανταγωνισμός αναμένεται να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα τις Πολυτεχνικές Σχολές των κεντρικών ιδρυμάτων, ενώ στα περιφερειακά πιθανόν να σημειωθεί πτώση των βάσεων.
3ο Επιστημονικό Πεδίο - Επιστήμες Υγείας: Οι υποψήφιοι αυτού του πεδίου δεν θα έχουν περισσότερες θέσεις στις περιζήτητες Ιατρικές Σχολές. Η Ιατρική Αθήνας και Θεσσαλονίκης είναι σχολές που παρέμειναν σταθερές σε σχέση με πέρυσι. Θυμίζουμε ότι πέρυσι η βάση της Ιατρικής Αθήνας ανέβηκε στα ύψη αγγίζοντας τα 19.143, ενώ της Θεσσαλονίκης στα 19.043 μόρια. Οι Ιατρικές Σχολές είναι οι μόνες που δεν είχαν αύξηση εισακτέων, οπότε θα κινηθούν είτε προς τα πάνω, αν οι επιδόσεις των υποψηφίων είναι άριστες, είτε θα παραμείνουν σταθερές.
4ο Επιστημονικό Πεδίο - Σχολές Πληροφορικής και Οικονομίας: Οι υποψήφιοι του εν λόγω πεδίου, το οποίο περιλαμβάνει φέτος τις Σχολές Οικονομίας και Πληροφορικής, έχουν και αυτοί περισσότερες θέσεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η Πληροφορική Αθήνας έχει επιπλέον 24 θέσεις, αυτή της Θεσσαλονίκης 15 θέσεις, ενώ γενικά τα περισσότερα Οικονομικά Τμήματα κερδίζουν αρκετές θέσεις. Σε ό,τι αφορά τα πανεπιστήμια (εκτός της Δυτικής Αττικής), ο συνολικός αριθμός εισακτέων φέτος είναι 46.663 άτομα, ενώ πέρυσι στα αντίστοιχα τμήματα ήταν 43.758 άτομα. Συνεπώς, φέτος υπάρχει αύξηση κατά 2.905 θέσεις.
104.040 υποψήφιοι για 74.692 θέσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ
Στις 104.040 ανέρχονται οι δηλώσεις-αιτήσεις των υποψηφίων για τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις. Συγκεκριμένα, ανά κατηγορία και είδος σχολείου κατατέθηκε ο εξής αριθμός αιτήσεων: όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, ο αριθμός των υποψηφίων που θα εισαχθεί φέτος στα ΑΕΙ και ΤΕΙ θα ανέλθει στις 74.692 (από 70.726 πέρυσι), δηλαδή οι θέσεις είναι κατά 3.966 περισσότερες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, μειωμένος κατά περίπου 2.000 είναι ο αριθμός των υποψηφίων των ΕΠΑΛ που δήλωσαν συμμετοχή στις Πανελλαδικές παρά την πριμοδότηση για εισαγωγή σε Πανεπιστήμια σε ποσοστό 5% του αριθμού εισακτέων.
Σύμφωνα με συμβουλές από τα Φροντιστήρια «Πουκαμισάς»: Το μυστικό, θα μπορούσαμε να πούμε, είναι να συμμετέχετε στις Πανελλαδικές Εξετάσεις σκεπτόμενοι θετικά, κάτι που είναι βέβαιο ότι μας βοηθά να αντιμετωπίζουμε κάθε δυσκολία στη ζωή μας με αισιοδοξία, πρακτικότητα και αποτελεσματικότητα.
ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
· Παύουμε να επαναλαμβάνουμε στον εαυτό μας ότι οι Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι κάτι φοβερό που δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε, έχοντας ξεχάσει πόσες εξετάσεις έχουμε δώσει μέχρι τώρα.
· Οι επιδόσεις δεν είναι «ή του ύψους ή του βάθους». Υπάρχουν αξιόλογες λύσεις στο μηχανογραφικό δελτίο για όλες τις βαθμολογικές δυνατότητες.
· Δεν προφητεύουμε καταστροφές, γιατί τότε γινόμαστε μικροί προφήτες με ειδίκευση σε αρνητικές προβλέψεις για το ίδιο μας το μέλλον! Ας μην αυθυποβαλλόμαστε, λοιπόν, αλλά ας σκεφτόμαστε θετικά!
· Δημιουργούμε ένα ασφαλές περιβάλλον μαζί με τους ανθρώπους που μας γνωρίζουν καλά (γονείς, φίλοι, καθηγητές), οι οποίοι είναι βέβαιο ότι και σε αυτή τη δοκιμασία θα βρίσκονται δίπλα μας.
· Ηττοπαθείς σκέψεις όπως «δεν θα τα καταφέρω» εντείνουν την ανασφάλειά μας. Αντίθετα, ρεαλιστικές σκέψεις όπως «θα κάνω την καλύτερη δυνατή προσπάθεια», «ακόμα κι αν δεν πετύχω, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις», «οι Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι σημαντικές, αλλά η πορεία της ζωής μου εξαρτάται και από άλλους παράγοντες» μας βοηθούν να ελέγξουμε το άγχος μας.
· Δεν χρειάζεται να αναστατωνόμαστε από φήμες της τελευταίας στιγμής για SOS θέματα, που δεν επιβεβαιώνονται ποτέ.
· Δεν ξενυχτάμε το βράδυ πριν από κάθε εξέταση. Καλύτερα να κλείσουμε από νωρίς τα βιβλία και να κάνουμε το πρωί μια σύντομη επανάληψη.
· Η διατροφή μας, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια των Εξετάσεων, θα πρέπει να είναι ισορροπημένη. Ειδικά το βράδυ της παραμονής κάθε εξέτασης αποφεύγουμε τις διατροφικές υπερβολές και καταναλώνουμε ένα ελαφρύ γεύμα.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- «Εξπρές του Μεσονυχτίου» με καταδίκη 5 - 20 χρόνια για τους Έλληνες στρατιωτικούς
- Ένα μυστικό κρυμμένο στους βάλτους του Μακεδονικού
- Τι αλλάζει στον τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων
- Καλλιτεχνική αναπαράσταση της δολοφονίας Γρηγορόπουλου
- Flea Market & Street Food SKG σήμερα και αύριο κοντά στην Παραλία
- ΟΗΕ: Με τη λύση του Κυπριακού οι εγγυήτριες δυνάμεις αποχωρούν
- Πανελλαδικές Εξετάσεις ΕΠΑΛ: Τα θέματα των Μαθηματικών (Άλγεβρα)
- Η Βουλή “ντύνεται” στα χρώματα του Athens Pride – Χαιρετίζει ο Πρωθυπουργός, παρούσα και η ΝΔ
- Αυτές τις αυθεντικές Ελληνικές συνταγές αξίζει να τις μοιραζόμαστε
- Πολυνομοσχέδιο: Τι προβλέπει για τους περιστασιακά απασχολούμενους και νέους επαγγελματίες
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- «Εξπρές του Μεσονυχτίου» με καταδίκη 5 - 20 χρόνια για τους Έλληνες στρατιωτικούς
- Θα κοιμηθούν «Γυφτοσκοπιανοί» και θα ξυπνήσουν Ευρωπαίοι
- Πώς αυξομειώνονται οι βάσεις των φετινών Πανελλαδικών
- Θρίλερ στο Σκοπιανό: Διγλωσσία και καθυστερήσεις από Ζάεφ, εν αναμονή ο Τσίπρας
- Saarbrücker Zeitung: Το ΔΝΤ ετοιμάζεται να εγκαταλέιψει Ελλάδα και Ευρώπη
- G7: Προσπάθειες συμβιβασμού μετά τα ρήγματα που άνοιξε ο Τραμπ
- Γουίλιαμ Χάινεκε: Ο μεγιστάνας που θέλει να αγοράσει την ισπανική ξενοδοχειακή αλυσίδα NH Hotels
- ΗΠΑ: Το «φαινόμενο Σίνθια Νίξον» έκανε πιο... αριστερό τον κυβερνήτη της Νέας Υόρκης
- Ξεπερνούν τα προ κρίσης επίπεδα οι πλήρως απασχολούμενοι στον τουρισμό
- Στις ΗΠΑ ξανά ο Νο 1 υπερυπολογιστής στον κόσμο
- Τελευταία Νέα New Money
- Πώς αυξομειώνονται οι βάσεις των φετινών Πανελλαδικών
- Ο γιος μου δολοφονήθηκε, λέει η μητέρα του 37χρονου από τη Δράμα
- Λυκούδης: Η κυβέρνηση θέλει το «μαξιλάρι ρευστότητας» για να εμφανιστεί ως προστάτης των αδυνάτων
- Στις ΗΠΑ ξανά ο Νο 1 υπερυπολογιστής στον κόσμο
- Θα κοιμηθούν «Γυφτοσκοπιανοί» και θα ξυπνήσουν Ευρωπαίοι
- Αν ήμουν σήμερα απόφοιτος Λυκείου
- Γουίλιαμ Χάινεκε: Ο μεγιστάνας που θέλει να αγοράσει την ισπανική ξενοδοχειακή αλυσίδα NH Hotels
- «Εξπρές του Μεσονυχτίου» με καταδίκη 5 - 20 χρόνια για τους Έλληνες στρατιωτικούς
- Saarbrücker Zeitung: Το ΔΝΤ ετοιμάζεται να εγκαταλέιψει Ελλάδα και Ευρώπη
- ΗΠΑ: Το «φαινόμενο Σίνθια Νίξον» έκανε πιο... αριστερό τον κυβερνήτη της Νέας Υόρκης
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Saarbrucker Zeitung: «Το ΔΝΤ αφήνει την Ευρώπη μόνη της»
- Κίνητρα για νέες κινηματογραφικές παραγωγές
- Ρύθμιση «σωσίβιο» για το βιβλίο- Τι αλλάζει στην αγορά;
- Έξοδος προς Χαλκιδική: Αυξημένη η κίνηση στη Μουδανίων
- Το παρασκήνιο και η επόμενη μέρα για την Εθνική Ασφαλιστική
- πΓΔΜ: Σκόπια και Αθήνα ερμηνεύουν διαφορετικά τα νομικά κείμενα
- Στα δίχτυα της ΕΛΑΣ 41χρονος για τη δολοφονία 82χρονου στα Τρίκαλα
- Αυστραλία: Eιδική ομάδα για την αποτροπή κυβερνοεπιθέσεων στις εκλογές
- Στα χρώματα του Athens Pride θα φωταγωγηθεί για πρώτη φορά η Βουλή
- Κίνα: Μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων για δεύτερο συνεχόμενο μήνα