Πώς φτάσαμε στις πετσοκομμένες επικουρικές του ΕΔΟΕΑΠ

της Μαίρης Λαμπαδίτη

Σε διαδοχικές συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου χθες το βράδυ «κλείδωσαν» όλα τα εκκρεμή θέματα της αξιολόγησης ανάμεσα στα οποία είναι και οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις του ΕΔΟΕΑΠ.

Οι επικουρικές των δημοσιογράφων είχαν μεν μειωθεί με απόφαση του ΔΣ του ταμείου αλλά δεν είχαν υποστεί την πανωλεθρία του νόμου Κατρούγκαλου.

Η συμφωνία προβλέπει να εναρμονιστούν οι επικουρικές συντάξεις των δημοσιογράφων με εκείνες του Ενιαίου Επικουρικού Ταμείου ( ΕΤΕΑΕΠ) ώστε να

αποφευχθούν τα ελλείμματα του ταμείου το οποίο μετά την κατάργηση του αγγελιοσήμου, έχει μειωμένα έσοδα.

Στελέχη του ΕΔΟΕΑΠ εκτιμούν ότι οι συντάξεις από 200-400 ευρώ που είναι σήμερα θα συρρικνωθούν στα 100 ευρώ.

Σύμφωνα με το παρασκήνιο, η ΕΛΣΤΑΤ ζήτησε από την Eurostat να διατυπώσει επίσημη γνώμη για το κατά πόσον ο ΕΔΟΕΑΠ αποτελεί ιδιωτική οντότητα και λόγω αυτού, από δημοσιονομικής άποψης, μένει εκτός της γενικής κυβέρνησης (σύμφωνα με τον ορισμό ESA 2010).

Όπως πληροφορηθήκαμε, το υπουργείο εργασίας έστειλε τα παλιά στοιχεία με το ύψος των εισφορών (ο νόμος έχει αλλάξει) με αποτέλεσμα η Eurostat να γνωμοδοτήσει πριν από 10 ημέρες ότι ο ΕΔΟΕΑΠ ανήκει στη γενική κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, μειώνονται υποχρεωτικά οι επικουρικές για να μην σωρευτούν ελλείμματα . Το ποσοστό της περικοπής θα αποφασιστεί μετά τη διενέργεια αναλογιστικής μελέτης.

Σύμφωνα με τη διάταξη που ισχύει και εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ΕΔΟΕΑΠ εκτός από τις εισφορές (Εργοδοτική εισφορά 8% -Εργατική εισφορά 6%) προβλέπεται και εισφορά επί του κύκλου των εργασιών των επιχειρήσεων ΜΜΕ σε πανελλαδική εμβέλεια 2%.

Οι δανειστές απαίτησαν και η κυβέρνηση συμφώνησε τα έσοδα του 2% να κατευθύνονται αποκλειστικά και μόνο στην περίθαλψη με αποτέλεσμα να στερείται πόρους ο τομέας της επικούρησης.

Η διοίκηση του οργανισμού προτίθεται να υποβάλλει αίτηση θεραπείας ώστε να επανεξετάσει το θέμα η Eurostat υπό το φως των νέων στοιχείων.

Στελέχη του ταμείου υποστηρίζουν ότι ο αν οργανισμός θεωρηθεί φορέας της γενικής κυβέρνησης ,το υπουργείο αποκτά το δικαίωμα να διορίζει διοικητή στο ταμείο όπως συμβαίνει και στους άλλους δημοσίους φορείς. Αλλοι συνδικαλιστές όμως αντικρούουν τον ισχυρισμό , τονίζοντας ότι το καταστατικό του ταμείου προβλέπει την ανάδειξη του ΔΣ μέσω εκλογών οι οποίες μάλιστα έχουν οριστεί στις 13-15 Ιουνίου

Keywords
Τυχαία Θέματα