Πώς η αυτοκτονία εργαζόμενου της Toyota αλλάζει την εργασιακή νοοτροπία στην Ιαπωνία

Τέσσερα χρόνια έπειτα από την αυτοκτονία ενός εκ των εργαζομένων της Toyota Motor Corp, η επιχείρηση αναφέρει πως έχει αυστηροποιήσει τα μέτρα κατά της παρενόχλησης των υπαλλήλων της ενώ έφτασε σε εξωδικαστική συμφωνία με την οικογένεια του αποθανόντα.

Το 2017, ένας 28χρονος εργαζόμενος της Toyota αυτοκτόνησε μετά από bullying από το αφεντικό του.

Οι τοπικές αρχές αποφάσισαν πως

επρόκειτο για θάνατο που προκλήθηκε στον εργασιακό χώρο, ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος της Toyota, Ακιο Τογιόντα συναντήθηκε με την οικογένεια του εργαζομένου και απολογήθηκε. 

Το 2019 υπήρξαν πάνω από 2000 αιτήσεις αποζημίωσης για τραυματισμούς και θανάτους στο χώρο εργασίας στην Ιαπωνία, υπερδιπλάσιος αριθμός σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία.

Η χώρα έχει αυξήσει τις πιέσεις προς τις επιχειρήσεις που αποζητούν υπερβολικές ώρες εργασίας και πιέζουν τους εργαζόμενους χωρίς λόγο. Ο επικεφαλής της διαφημιστικής Dentsu Group Inc παραιτήθηκε το 2016 μετά από το θάνατο ενός υπερ-καταπονημένου εργαζομένου. 

Σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου της Toyota τη Δευτέρα, η εταιρεία έφτασε σε εξωδικαστική συμφωνία με την οικογένεια του 28χρονου μέσα στο 2021.

Από τη στιγμή της αυτοκτονίας, η Toyota έχει κάνει προσπάθειες για την εξάλειψη του φαινομένου του “power harassment”, της παρενόχλησης και του bullying των εργαζομένων από τα αφεντικά. 

Εχει βελτιώσει τους διαύλους επικοινωνίας των εργαζομένων, έχει αυστηροποιήσει τις ποινές για παράβαση των κανόνων αυτών, ενώ έχει προσλάβει και ψυχιάτρους για τη βοήθεια των εργαζομένων που έχουν προβλήματα.

Διαβάστε ακόμη:

Σταϊκούρας για 10ετές ομόλογο: H Ελλάδα άντλησε 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 0,9% και επιστρέφει στην κανονικότητα

Αμερικανοί κροίσοι πληρώνουν ψίχουλα σε φόρους – Διέρρευσαν οι δηλώσεις Μασκ, Μπέζος και άλλων 

Ρότα για έξοδο της Ελλάδας -στις αρχές του 2022- από την ενισχυμένη εποπτεία

Keywords
Τυχαία Θέματα