Πώς η διπλωματία των εμβολίων θα ανοίξει τις οικονομίες (pic+πίνακες)

Σε σημαντικό «εργαλείο» διάνοιξης διπλωματικών και οικονομικών διαύλων σε χώρες και αγορές εξελίσσεται η «διπλωματία των εμβολίων» την οποία υιοθέτησε πλήρως το υπ. Εξωτερικών από το περασμένο καλοκαίρι. Ηδη μέσω του προγράμματος, το οποίο διατηρεί τον χαρακτήρα της προσφοράς προς χώρες σημαντικές για την Ελλάδα και τη διπλωματία μας ώστε να αντιμετωπιστεί ένα κοινό

πρόβλημα, έχουν διατεθεί σχεδόν 6,5 εκατ. εμβόλια.

Οι τελευταίες παραδόσεις έγιναν από τον ίδιο τον υπ. Εξωτερικών Νίκο Δένδια, τον προηγούμενο μήνα σε χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής, όπως η Νιγηρία, η Γκάμπια και η Αγκόλα.

Τρεις χώρες που εκτός του ότι εμφανίζουν τις σημαντικότερες προοπτικές έχουν αποτελέσει και εφαλτήριο της ελληνικής επιχειρηματικότητας στη «μαύρη ήπειρο» εδώ και έναν αιώνα.

Δεν είναι τυχαίο μάλιστα πως το όλο πρόγραμμα δωρεών στο πλαίσιο της «διπλωματίας των εμβολίων» σχεδιάστηκε και υλοποιείται από την Οικονομική Διπλωματία μέσω της Διεύθυνσης Αναπτυξιακής Βοήθειας του ΥΠΕΞ υπό τις οδηγίες του υφυπ. Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη και τον συντονισμό του γ.γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Εξωστρέφειας Γιάννη Σμυρλή. Σημειώνεται ότι για τις συγκεκριμένες αποστολές το υπουργείο Εξωτερικών συντονίζει σειρά υπουργείων και υπηρεσιών, όπως τα υπουργεία Υγείας, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Αμυνας και τις Αρχές Εξωτερικού στις χώρες παράδοσης.

«Σε 7 μήνες η χώρα μας έδωσε άνω των 3 εκατ. δόσεις διμερώς κι αντίστοιχα άλλες τόσες μέσω του διεθνούς συστήματος COVAX. Συνεχίζουμε την προσπάθεια, μέσω της οικονομικής διπλωματίας, η Ελλάδα να συνδράμει χώρες που δεν έχουν τις απαραίτητες δόσεις για τον πληθυσμό τους ώστε να μπορέσουμε όλοι μαζί να χτίσουμε το πολυπόθητο τείχος ανοσίας και να κερδίσουμε πίσω την καθημερινότητά μας», σημειώνει στο «business stories» o κ. Σμυρλής.

Βαλκάνια και Βόρεια Αφρική

Η «διπλωματία των εμβολίων» ξεκίνησε από την ελληνική πλευρά το περασμένο καλοκαίρι από τα Βαλκάνια και τη Β. Αφρική για να επεκταθεί πλέον βαθύτερα στην αφρικανική ήπειρο αλλά και στην Ασία, είτε μέσω διμερών δωρεών είτε μέσω του διεθνούς συστήματος COVAX που δημιουργήθηκε για τη στήριξη των χωρών με έλλειψη πόρων στην αντιμετώπιση του COVID.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία οι μεγαλύτερες διμερείς δωρεές έχουν γίνει προς τη Ρουάντα, την Αίγυπτο, το Ιράν, το Βιετνάμ και τη Λιβύη. Ακολουθούν Κένυα, Ιορδανία, Γκάνα, Γκαμπόν κ.ο.κ. Σε ό,τι αφορά τις δωρεές μέσω COVAX, οι μεγαλύτερες έγιναν στη Νιγηρία, την Ινδονησία και το Πακιστάν.

Σε χώρες όπως η Ρουάντα ή η Λιβύη, όπου το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων παραμένει μονοψήφιο, η προσφορά αυτή είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση της πανδημίας. «Η Ελλάδα έχει μια εθνική στρατηγική ενίσχυσης τρίτων χωρών που δεν διαθέτουν την ίδια πρόσβαση σε εμβόλια. Ετσι, στο πλαίσιο της άσκησης της ελληνικής διπλωματίας και ως η σταθερή δύναμη της περιοχής, ακολουθούμε μια πολιτική υποστήριξης των γειτονικών χωρών τόσο προς τον Βορρά όσο και προς τον Νότο», σημειώνει ο κ. Σμυρλής.

«Προσφέραμε εμβόλια σε χώρες των δυτικών Βαλκανίων αλλά και της Βόρειας Αφρικής. Η ελληνική διπλωματία έδρασε επίσης άμεσα και σε αρκετές χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής θέλοντας να δώσει βοήθεια εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη και μάλιστα με την παρουσία του ίδιου του ΥΠ.ΕΞ. κ. Δένδια. Για εμάς, για την πατρίδα μας ήταν και είναι πολύ σημαντικό να προσφέρουμε βοήθεια πολύ γρήγορα, να εμβολιαστούν όσο πιο γρήγορα συνάνθρωποί μας και από άλλες χώρες για την καταπολέμηση της πανδημίας. Για να μπορέσουμε όλοι μαζί να δημιουργήσουμε το πολυπόθητο τείχος ανοσίας που θα προστατέψει όλους μας. Στα δύσκολα είμαστε όλοι μαζί. Τα αντιμετωπίζουμε όλοι μαζί. Με ανθρωπιά και αλληλεγγύη», προσθέτει.

Πέρα από την εμβάθυνση των σχέσεων με τους γείτονες της χώρας αλλά και με χώρες της Αφρικής και της Ασίας, η δωρεά των εμβολίων χρησιμοποιείται πλέον από το υπουργείο Εξωτερικών για την ενεργοποίηση νέων διπλωματικών μονοπατιών. Εξάλλου η χώρα μας έχει γνωστοποιήσει τη φιλοδοξία της να διεκδικήσει θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κάτι εξάλλου που φροντίζει να υπενθυμίζει ο κ. Δένδιας κατά τις διμερείς επαφές που έχει σε χώρες όπου γενικά η ελληνική διπλωματία έως τώρα ήταν απούσα δίδοντας χώρο στην Τουρκία, όπως στην περίπτωση των αφρικανικών χωρών.

Παγκόσμιο τείχος ανοσίας

«Είναι σαφές ότι μέσω της συνεισφοράς των εμβολίων στις χώρες αυτές, πάντα στη βάση των αρχών της αλληλεγγύης και της συνεργασίας, βελτιώνονται σίγουρα ακόμη περισσότερο οι δίαυλοι επικοινωνίας που μπορεί να οδηγήσουν σε ακόμη καλύτερες και πιο στενές διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις μαζί τους. Οι διμερείς οικονομικές σχέσεις, η παραδοσιακή συνεργασία, η γεωγραφική εγγύτητα είναι κάποια από τα κριτήρια επιλογής. Ομως το βασικό είναι η δημιουργία τείχους ανοσίας που είναι προς όφελος όλων. Προκειμένου να μπορέσουμε να εισέλθουμε σε μια ομαλή κατάσταση λειτουργίας της κοινωνίας και της οικονομίας», σημειώνει ο κ. Σμυρλής.

Κάτι εξάλλου που είχε επισημάνει στο παρελθόν και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δηλώνοντας στο περιθώριο της Γ.Σ. του ΟΗΕ «περήφανος για τον ρόλο που έχει ήδη διαδραματίσει η Ελλάδα στη διεθνή προσπάθεια να χτιστεί ένα παγκόσμιο τείχος ανοσίας».

Διαβάστε ακόμη

ΙΑΤΑ: Ισχυρό comeback στα αεροπορικά ταξίδια με διψήφια αύξηση τον Φεβρουάριο

Στα σπίτια ιδιωτών «εισβάλλει» το Δημόσιο – To μπλόκο από το Κτηματολόγιο και η λύση που εξετάζεται

Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος εξαγοράζει τις εταιρείες «Έδεσμα» και «Αμβροσία»

Keywords
Τυχαία Θέματα