Πώς η Ειδομένη απειλεί να τινάξει στον αέρα τις αποκρατικοποιήσεις και τα σχέδια των Κινέζων

Αποζημιώσεις για τις πολυήμερες καθυστερήσεις που υφίστανται από το συνεχιζόμενο για 16η ημέρα κλείσιμο της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη, το μπλακάουτ στο εμπορευματικό έργο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την αναγκαστική παράκαμψη μέσω Βουλγαρίας, ζητούν ελληνικές και ξένες εταιρείες.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», επικαλούνται ποινικές ρήτρες που έχουν τα συμβόλαιά τους και μιλούν για εκατοντάδες εγκλωβισμένα βαγόνια, ενώ ειδικά όσοι έχουν προορισμό την Κεντρική Ευρώπη επωμίζονται επιπλέον κόστος σε χρήμα έως

6.000 ευρώ ανά συρμό και σε χρόνο έως δύο ημέρες διαδρομή.

Καθώς η υπομονή τους δοκιμάζεται για τρίτη εβδομάδα, τα δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που μπορούν να γίνουν μέσω του ακριβότερου βουλγαρικού διαδρόμου δεν ξεπερνούν καθημερινά τα τρία (από και προς τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες), αντί για τα τουλάχιστον έξι - επτά που διέρχονται υπό κανονικές συνθήκες μέσω του ελληνοσκοπιανού δικτύου.

Βλέπουν επομένως καθημερινά οι ελληνικές και ξένες εταιρείες, τρία - τέσσερα τρένα να περιμένουν στην ουρά αφού το βουλγαρικό δίκτυο έχει περιορισμένη δυναμικότητα. Κυρίως όμως θέτουν ζήτημα αξιοπιστίας για τον περιβόητο «δρόμο του μεταξιού», ο οποίος με αυτή την κατάσταση δεν υφίσταται παρά μόνο στα χαρτιά.

Η εξέλιξη αυτή όμως, σύμφωνα με την Καθημερινή, κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα και τα σχέδια του Πεκίνου να χρησιμοποιηθεί η χώρα μας ως πύλη εισόδου στην Ευρώπη για τα κινεζικά προϊόντα.

Χθες το μεσημέρι, μεταφορικές εταιρείες απέστειλαν επιστολή στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο Γραφείο του πρωθυπουργού και στην υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, με την οποία ενημέρωναν την κυβέρνηση πως ήδη «οι ζημίες για όλους τους εμπλεκόμενους, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, μεταφορικές εταιρείες, βιομηχανίες και εμπόρους είναι ανυπολόγιστες και το πλήγμα της αξιοπιστίας του ελληνικού εμπορικού διαδρόμου τεράστιο». «Κάποιοι πελάτες έχουν ρήτρες και ζητούν πλέον αποζημιώσεις, οι οποίες ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ», σημειώνουν κάνοντας «έκκληση για τη μεσολάβησή σας προς άμεση επίλυση του προβλήματος».

Όπως γράφει η «Καθημερινή» το βασικότερο πρόβλημα είναι ο επιπλέον χρόνος που υπολογίζεται από μιάμιση έως δύο μέρες ανάλογα με τον προορισμό για να φτάσουν τα φορτία στον προορισμό τους.

Ολο το ελληνικό διαμεταφορικό μοντέλο, ο «δρόμος του μεταξιού» για τον οποίο μιλούσαν χθες σε ειδική εκδήλωση στο υπουργείο Εξωτερικών με προσκεκλημένο τον πρέσβη της Κίνας στην Ελλάδα, βασίζεται στο πλεονέκτημα του χρόνου. Ο Πειραιάς και η διά της Ειδομένης σιδηροδρομική σύνδεσή του με την Ευρώπη είναι ο συντομότερος δρόμος. Αλλά πρέπει να είναι ανοιχτός.

Η ζημιά στην αξιοπιστία και τη φήμη του ελληνικού άξονα είναι το πραγματικό διακύβευμα.

Ήδη φαίνεται να έχει φθάσει στα όρια της και η υπομονή των μεγάλων πελατών της COSCO, δηλαδή της Hewlett Packard και της Sony. Ωστόσο οι Κινέζοι που για ευνόητους λόγους κρατούν χαμηλά τους τόνους για τη χαοτική αυτή κατάσταση, προτιμούν να απορροφούν οι ίδιοι το κόστος των καθυστερήσεων, αντί να τα πληρώσουν οι πελάτες τους.

Όσο όμως θα σέρνεται αυτή η κατάσταση, δύο επιπλέον απειλές προκαλούνται. Πρώτον, να υποστεί ανεπανόρθωτο πλήγμα η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και να τιναχτεί στον αέρα η επικείμενη αποκρατικοποίηση της. Δεύτερο να υπάρξει χαλαρό ενδιαφέρον για το 67% του ΟΛΘ καθώς, όπως και με τον ΟΛΠ, στόχος του λιμανιού είναι να αποτελέσει πύλη transit για εμπορεύματα προς τα Βαλκάνια και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Keywords
Τυχαία Θέματα