Πώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «ξέχασε» τη λίστα Λαγκάρντ

της Σμαρώς Μακροπούλου

Η άλλοτε εξέχουσα υπόθεση στην Ελλάδα - χιλιάδες πλούσιοι που έκρυβαν τα χρήματά τους σε μυστικούς τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία και τη Γερμανία - έχει πλέον ξεθωριάσει, αφού η ελληνική Δικαιοσύνη απεφάνθη ότι ακόμη και σε εκείνους που κατηγορήθηκαν με φορολογική απάτη δεν μπορεί να τους ασκηθεί δίωξη, αφού το αδίκημα έχει παραγραφεί.

Ο λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ της HSBC στη Γενεύη, η οποία πήρε το όνομά της από την

τότε υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία έδωσε αντίγραφο των πληροφοριών στις ελληνικές αρχές το 2010, αποκάλυψε ότι οι Έλληνες που έκρυβαν χρήματα στην τράπεζα είχαν τουλάχιστον $1,5 δισεκατομμύρια σε καταθέσεις και πιστεύεται ότι προσπάθησαν να αποφύγουν τη φορολογία τους.

Αυτό τονίζει δημοσίευμα της National Herald, η οποία εξηγεί πως ξεχάστηκε το θέμα της λίστας Λαγκάρντ στην Ελλάδα, παρά την υπόσχεση του Αλέξη Τσίπρα για πάταξη της φοροδιαφυγής.

«Δεν είναι πλέον εφικτή η αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ», ανέφερε ο Γιώργος Πίτσιλης, διοικητής τηςε ΑΑΔΕ στους βουλευτές πριν από ένα χρόνο, προσθέτοντας ότι οι φορολογικές αρχές μπορούν μόνο να ελέγξουν τις περιπτώσεις στον κατάλογο όπου οι τραπεζικές καταθέσεις άλλαξαν σημαντικά από το ένα έτος στο άλλο.

Ο κ. Πιτσίλης είχε δηλώσει ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει βρει μόνο 75 τέτοιες περιπτώσεις στη λίστα, εκ των οποίων 71 έχουν διευθετηθεί και οι άλλες τέσσερις θα ολοκληρωθούν σύντομα.

Όπως τονίζει το δημοσίευμα, δεν έχει υπάρξει ενιαία δίωξη υψηλού επιπέδου στην Ελλάδα για φοροδιαφυγή εδώ και χρόνια, ενώ οι δικαστικές υποθέσεις χρειάζονται μέχρι και 10 χρόνια για την ακρόασή τους, με τον πρωθυπουργό και ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να αθετεί τον όρκο του να κυνηγήσει αυτούς που φοροδιαφεύγουν.

Τώρα, μια συμπληρωματική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της Ελλάδας, απέρριψε αίτημα των εισαγγελέων και φορολογικών ελεγκτών να τους χορηγηθούν άλλα πέντε χρόνια για να μελετήσουν τη λίστα Λαγκάρντ.

Αν και ορισμένοι καταθέτες στη λίστα διευθέτησαν τους λογαριασμούς τους με το ελληνικό κράτος καταβάλλοντας οικειοθελώς φόρους επί των καταθέσεων, η έννοια "δισεκατομμύρια ευρώ από εισπράξεις από φοροδιαφυγή που εξάγονται στο εξωτερικό" ξεφούσκωσε, σχολιάζει η National Herald.

Μεταξύ εκείνων που δεν εκδιώχθηκαν είναι και η λεγόμενη λίστα «Borjans», η οποία ονομάστηκε από τον υπουργό Οικονομικών του γερμανικού κράτους της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, ο οποίος έδωσε στις ελληνικές αρχές τα ονόματα εκείνων που κρύβουν τα χρήματά τους εκεί.

Το 2016, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καλωσόρισε τον Norbert Walter-Borjans στην Αθήνα και τον ευχαρίστησε για τη βοήθειά του στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, πριν εγκαταλείψει και αυτή τη λίστα, καταπατώντας τον όρκο του για πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.

"Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα έλαβε πληροφορίες και καταλόγους, αλλά είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα έχει πληροφορίες για τη φοροδιαφυγή και την αξιοποιεί", δήλωσε τότε ο Τσίπρας. "Μετά τη λίστα Λαγκάρντ έχουμε τη λίστα Borjans", πρόσθεσε.

Τώρα, πολλοί από τους πλουσιότερους φορολογικούς απατεώνες της Ελλάδας την έχουν «γλιτώσει», καταλήγει η National Herald

Keywords
Τυχαία Θέματα