Πώς η ρηχή αγορά ομολόγων επιτρέπει «παιχνίδια»


Του Δημήτρη Παφίλα

Οι μακροπρόθεσμοι ξένοι επενδυτές γνωρίζουν καλά ότι οι εξαγγελίες παροχών κάνουν κακό στην Ελλάδα. Κάποια funds, όμως, τα οποία δραστηριοποιούνται στην ρηχή ελληνική αγορά ομολόγων επαναλαμβάνουν ότι έκαναν κάποιοι συνάδελφοι τους τον Οκτώβριο του 2010, όταν ξεκίνησε ο δρόμος προς το Μνημόνιο. Τότε, κάθε ημέρα και με τις συχνές αναφορές στον διεθνή Τύπο κάποιοι

πωλούσαν ομόλογα – ορισμένοι δε δίχως να τα έχουν καν.

Η ρηχή αγορά των ελληνικών ομολόγων επιτρέπει στον πωλητή να διαμορφώνει την τάση με ελάχιστες πωλήσεις και εκεί βγαίνουν κι άλλες πωλήσεις εάν δημιουργηθεί ένας πανικός.
Χθες λ.χ η απόδοση του 10ετους κινήθηκε προς το 4,66% και σήμερα όπου οι τάσεις είναι πιο ήπιες η απόδοση της δεκαετίας κινείται στο 4,54%.

Ούτε μία συναλλαγή στη χθεσινή συνεδρίαση της ΗΔΑΤ...

Υποθέσεις χειραγώγησης

Ανάλογες υποθέσεις χειραγώγησης της αγοράς έχουν σημειωθεί στο παρελθόν. Πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Ελλάδα, είχε προκληθεί πανικός στην αγορά ομολόγων, καθώς τον Αύγουστο ένας Έλληνας διαχειριστής αμερικανικής τράπεζας στο Λονδίνο γνώριζε ότι οι συνάδελφοι του έλειπαν σε διακοπές. Με λίγες πωλήσεις έστειλε την τιμή στα βάραθρα. Τότε μετά την πτώση της τιμής «ξύπνησαν» και οι υπόλοιποι οι οποίοι πωλούσαν επίσης. Εκεί άρχισε να αγοράζει μαζικά και τελικά το κέρδος ήταν τεράστιο καθώς ξεκίνησε τις αγορές στο χαμηλότερο σημείο. Τα κέρδη του ήταν περί τα 50 εκατ. λίρες και επειδή διενεργήθηκε έρευνα από την αγγλική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς , η τράπεζα έστειλε τον Έλληνα trader διακοπές στην Ελλάδα, μέχρις ότου ξεχαστεί η υπόθεση.

Η ρηχή αγορά των ελληνικών ομολόγων είναι εύθραυστη και εύκολα χειραγωγήσιμη , όπως και η αγορά μετοχών εξάλλου. Εάν υπάρχουν μάλιστα οι «κακές» ειδήσεις το έργο των short (πωλητών) γίνεται πιο εύκολο.

Keywords
Τυχαία Θέματα