Πώς ιδρύθηκε 175 χρόνια πριν η Εθνική με μεγαλομέτοχο την οικογένεια Rothchild

Του Δημήτρη Παφίλα

Mια άγνωστη πτυχή για τους μετόχους της Εθνικής Τράπεζας ήλθε στο φως της δημοσιότητος με αφορμή την σημερινή συμπλήρωση 175 χρόνων απο την ίδρυση της Εθνικής Τράπεζας η οποία εορτάστηκε σήμερα με την κυκλοφορία αναμνηστικών γραμματοσήμων απο τα ΕΛΤΑ.

Όπως είπε η πρόεδρος

της Τράπεζας κ. Λούκα Κατσέλη, σαν σήμερα στις 30 Μαρτίου 1841 δημοσιεύθηκε στο Φύλλο εφημερίδος της κυβέρνησης ο νόμος περί σύστασης της Εθνικής Τράπεζας. Συγκεκριμένα, όπως συμπλήρωσε, "ιδρύθηκε σαν ανώνυμη εταιρεία με μετοχικό κεφάλαιο 5 εκατ. δραχμές που διαιρούνταν σε 5000 μετοχές των 1000 δραχμών. Στους ιδρυτικούς μετόχους της τράπεζας ήταν το ελληνικό κράτος με 1000 μετοχές, ο Ν. Ζωσιμάς με 500 μετοχές, ο Ευνάρδος με 300 μετοχές, ο Βασιλιάς Λουδοβίκος με 200 μετοχές, ο κ. Κ. Βρανάς με 150 μετοχές, ο Θ. Ράλλης με 100 μετοχές, ο Esling, ενω το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών κατέχονταν απο την οικογένεια Rothchild με 2750 μετοχές".

Η αγγλική οικογένεια των κεφαλαιούχων Rothchild λοιπόν ήταν εκ των ιδρυτών της τράπεζας και στην συνέχεια όπως είναι γνωστό συμμετείχε στην ίδρυση της Τράπεζας της Ελλάδος καθώς μέχρι τότε η Εθνική διατηρούσε το εκδοτικο προνόμιο της έκδοσης τραπεζογραμματίων.

Η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας αναφερόμενη στην ίδρυση της τράπεζας τόνισε ότι, "απο τα πρώτα της βήματα η τράπεζα ήταν μια εξωστρεφής παγκοσμιοποιημένη τράπεζα, καθώς το 42% των μετοχών τηςς ανήκε σε 113 ομογενείς απο 12 ευρωπαϊκές χώρες ενω απο το 1926 ξεκινά να δραστηριοποιείται στην Αμερική." Η κα Κατσέλη αναφέρθηκε στους σταθμούς της τράπεζας όταν ένα χρόνο μετά την ίδρυση της τράπεζας ξεκίνησε η λειτουργία της με τρείς κύριες δουλειές: την έκδοση χαρττονομισμάτων, τις εμπορικές προεξοφλήσεις και τα επ΄ενεχύρω δάνεια. Τότε οι πρώτοι έμποροι και καλλιεργητές μπόρεσαν να ξεφύγουν απο τους τοκογλύφους της εποχής και να δανειστούν απο μια τράπεζα. "Η πορεία της Εθνικής Τράπεζας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία του ελληνικού κράτος. Μια παράλληλη διαδρομή, μια συμπόρευση, που μέσα απο καίριες δραστηριότητες και παρεμβάσεις της Εθνικής Τράπεζας, την έχουν καθιερώσει, όχι ως μια τράπεζα, αλλά ως ένα θεσμό του τόπου μας : Ως την "Εθνική Τράπεζα" όλων των Ελλήνων".

Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης μιλώντας τόνισε ότι" υποστηρίζουμε τις επιχειρήσεις αυτές που δυσκολεύονται στην παρούσα χρονική συγκυρία, αλλά με σωστή υποστήριξη έχουν προοπτική και είναι ανταγωνιστικές".

Ο εορτασμός των 175 χρόνων της Τράπεζας θα συνεχιστεί με εκδηλώσεις αλλά και με τις πρωτοβουλίες χρηματοδότησης μέσω της πλατφόρμας Αct for Greece.

Keywords
Τυχαία Θέματα