Πώς μικρότερα funds «τρομοκρατούν» το ΧΑ πουλώντας τράπεζες

Tου Δημήτρη Παφίλα

Ένα ιδιότυπο παιχνίδι υποτιμητικής κερδοσκοπίας στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές παρακολουθούν καθημερινά Έλληνες και ξένοι επενδυτές, αλλά, μέχρι τώρα, δεν έχει εκδηλωθεί ουδεμία αντίδραση. Μόλις 8 εβδομάδες μετά την παράδοση των νέων μετοχών η αρνητική τους απόδοση τους έως και -60%.

Με αυτό το αποτέλεσμα, κανένας διαχειριστής στον κόσμο, όσο μακροπρόθεσμος επενδυτής κι αν είναι, δεν δύναται να διακρατήσει τις μετοχές όταν έχει χάσει πάνω από τα μισά χρήματά του. Τι έχει συμβεί;

Στην προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση τα ξένα funds

εκμεταλλεύθηκαν την καθυστερημένη αντίδραση των εποπτικών αρχών και πωλούσαν μετοχές δίχως να τις κατέχουν, με συνέπεια την επιβολή προστίμων, τα οποία είναι αμφίβολο ότι θα εισπραχθούν. Τώρα, ο τρόπος της υποτιμητικής κερδοσκοπίας έχει αλλάξει. Πολλά από τα αμερικανικά Funds που τοποθετήθηκαν στις πρόσφατες αυξήσεις συμμετείχαν με ποσά από 5 έως 15 εκατ. ευρώ., τα οποία θεωρούνται χαμηλά ποσά. Ο στόχος τους, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες είναι να προκαλέσουν τους μεγάλους στρατηγικούς επενδυτές (P. Watsa, J. Paulson), προκειμένου να τους αναγκάσουν να παραδώσουν τις μετοχές σε πολύ χαμηλότερες τιμές.

Καθημερινά στις συνεδριάσεις που είναι οι περισσότερες πτωτικές (16 αρνητικές σε σύνολο 24 συνεδριάσεων), στους πωλητές υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες πωλητές (από 300 χιλ. και άνω) και η συνεδρίαση ξεκινά έντονα πτωτικά.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, κανείς δεν διαθέτει το σθένος να αγοράσει όταν οι πωλητές εμφανίζονται συνεχώς και με χιλιάδες κομμάτια. Όλοι οι επενδυτές τρομοκρατούνται και ιδιαίτερα οι μικρότεροι που δίνουν τις μετοχές τους χάνοντας αρκετά χρήματα. Αντίδραση δεν υπάρχει ούτε από τους λεγόμενους στρατηγικούς επενδυτές – οι οποίοι τοποθέτησαν ποσά πάνω από 400 εκατ. ευρώ, 240 εκατ. ευρώ. Η όλη διαδικασία δεν χρειάζεται μεγάλο κόστος για τα funds ύστερα από τη μεγάλη πτώση των τιμών των τραπεζικών μετοχών.

Σε καμία συνεδρίαση δεν αναφέρθηκε ότι πραγματοποιείται μεγάλο σορτάρισμα μετοχών,ούτε έγινε μια βίαιη ανοδική αντίδραση (short squeeze).

Τι λόγους πτώσης αναφέρουν

Όλη η υποτιμητική κερδοσκοπία στηρίζεται πρώτα στο γεγονός της πολιτικής εμπλοκής με τη διαπραγμάτευση, καθώς δεν υπάρχει συμφωνία ώστε να δοθεί αξιολόγηση στην ώρα.

Αρκετοί παράγοντες αναφέρουν σήμερα ότι, οι πωλητές είναι οι κάτοχοι ομολόγων, ωστόσο έχουν περάσει δυο μήνες κατά τους οποίους οι πρώην ομολογιούχοι μπορούσαν να δώσουν με κέρδη τις μετοχές τους.

Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι, δεν υπάρχει αντίδραση ούτε των βασικών μετόχων, ούτε των στρατηγικών επενδυτών. Το μοναδικό στοιχείο που μπορεί να δει κανείς είναι ότι βρισκόμαστε μπροστά σ ένα έντονο ανταγωνισμό ξένων funds.

Keywords
Τυχαία Θέματα