Πώς οι ηλεκτρονικές πληρωμές θα γίνουν τελικά «αόρατες»

«Απλοποιούνται σε τέτοιον βαθμό που θα φτάσουν να εκτελούνται στο παρασκήνιο χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε», υποστηρίζει ο Ματ Κομορόφσκι, στέλεχος της PayPal

του Παναγιώτη Μαρκίδη

Η καθολική επέκταση του Ιντερνετ των Πραγμάτων και η εξάπλωση λύσεων που βασίζονται στο Cloud θα επιτρέψουν την αυτοματοποιημένη πραγματοποίηση πληρωμών μέσω διάφορων διασυνδεδεμένων συσκευών - ακόμα και του αυτοκινήτου.

«Στο πολύ κοντινό μέλλον οι πληρωμές θα γίνουν αόρατες. Δεν θα μας απασχολούν ως διαδικασία. Απλοποιούνται σε τέτοιον βαθμό που θα φτάσουν να εκτελούνται στο παρασκήνιο χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε. Θα πάψουν να είναι -και μάλιστα συχνά περίπλοκο- μέρος της αγοραστικής εμπειρίας. Από τη στιγμή που ο χρήστης εξουσιοδοτεί μια συσκευή και με τη μέθοδο του tokenization (σ.σ.: διαδικασία κωδικοποίησης) αποθηκεύονται ασφαλώς σε αυτή για ένα προκαθορισμένο διάστημα τα στοιχεία πληρωμής, μπορεί να τη χρησιμοποιεί για ψηφιακές και φυσικές αγορές απλώς αποδεχόμενος τη συναλλαγή. Ηδη το 2015, το 28% από τα 4,9 δισεκατομμύρια πληρωμές που διεκπεραιώσαμε έγινε μέσω φορητών συσκευών», λέει στο «business stories» ο Ματ Κομορόφσκι, Managing Director της PayPal για την Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη.

Προς αυτή την κατεύθυνση, στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία παρέχεται η υπηρεσία PayPal check in. Προεπιλέγοντας ο χρήστης κάποια καταστήματα μέσω εφαρμογής σε μια εξουσιοδοτημένη συσκευή, τα στοιχεία με μια φωτογραφία του γίνονται διαθέσιμα στον έμπορο, οπότε προσεγγίζοντας το ταμείο εκείνος μπορεί να τον αναγνωρίσει χωρίς να χρειάζεται καν να βγάλει από την τσέπη του το κινητό τηλέφωνο. Απλώς επιβεβαιώνει λεκτικά την αγορά και την ίδια στιγμή η συσκευή δονείται. «Με ανάλυση της καταναλωτικής συμπεριφοράς και ειδικούς αλγόριθμους που λειτουργούν ως φίλτρα προλαμβάνονται περιστατικά απάτης και κακόβουλης χρήσης. Επικεντρωνόμαστε πολύ σε αυτό το κομμάτι, αφού η ασφάλεια και η αξιοπιστία είναι ο υπ' αριθμόν 1 παράγοντας για να εμπιστευτεί ο καταναλωτής μια υπηρεσία πληρωμών. Διαχειριζόμαστε δισεκατομμύρια συναλλαγές και αναπτύσσουμε συστήματα που μπορούν να εντοπίζουν αυτόματα τις ύποπτες κινήσεις», υποστηρίζει το στέλεχος της εταιρείας που έχει συνδεθεί από το 1998 με την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών πληρωμών.

Δυσδιάκριτα όρια

Σήμερα, υπάρχουν αρκετές διαφορετικές τεχνολογίες, όπως το πρωτόκολλο NFC, πάνω στις οποίες βασίζονται και θα εξελιχθούν οι ηλεκτρονικές πληρωμές ειδικά στα φυσικά σημεία πώλησης. «Εμείς, προκειμένου να είμαστε έτοιμοι σε κάθε περίπτωση, επιδιώκουμε την ανάπτυξη device agnostic τεχνολογιών μέσω Cloud. Θέλουμε να δίνουμε στον καθέναν την επιλογή να χρησιμοποιεί τη συσκευή που τον εξυπηρετεί. Επίσης εστιάζουμε στα δισεκατομμύρια των ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, αλλά έχουν την ανάγκη να πραγματοποιούν ασφαλείς συναλλαγές», τονίζει ο ίδιος.

Παράλληλα και καθώς η διαχωριστική γραμμή μεταξύ online και offline πληρωμών έχει αρχίσει να γίνεται δυσδιάκριτη, νέα μοντέλα χρήσης ανακύπτουν. Για παράδειγμα, όταν χρησιμοποιούμε μια εφαρμογή για να καλέσουμε ταξί και μέσω αυτής κάνουμε στο τέλος της διαδρομής και την πληρωμή αξιοποιούμε μια online διαδικασία για μια υπηρεσία που μας παρέχεται offline.

Πρόκειται για τις λεγόμενες in app πληρωμές στον φυσικό κόσμο, οι οποίες αρχίζουν να γίνονται όλο και πιο διαδομένες. Το ίδιο μπορεί να συμβεί σε ένα εστιατόριο ή καφέ, κάνοντας online μέσω εφαρμογής την παραγγελία, ακόμα και πριν φτάσουμε στο σημείο. Ετσι, έχοντας ήδη πληρώσει ειδοποιούμαστε μόλις η παραγγελία μας ετοιμαστεί και μπορούμε να παραλάβουμε το φαγητό ή τον καφέ μας από ξεχωριστό σημείο εντός του καταστήματος, με την απλή επίδειξη και ανάγνωση ενός κωδικού ή QR code, χωρίς να χρειάζεται να περιμένουμε στην ουρά.

Με τον τρόπο αυτό ο καταναλωτής αποκτά κίνητρο για να χρησιμοποιήσει το κινητό του τηλέφωνο ως ψηφιακό πορτοφόλι, αντί να βγάλει από την τσέπη του την πλαστική κάρτα και να πληρώσει στο ταμείο. Αντίστοιχα υβριδικά μοντέλα αγορών έχουμε και όταν κάνουμε τα ψώνια μας online και επιλέγουμε παραλαβή από το κατάστημα. «Αργά ή γρήγορα, αναλόγως με την αγορά και τα επίπεδα χρήσης, τα μετρητά θα εξαφανιστούν. Τουλάχιστον στην αρχή, σε ό,τι έχει να κάνει με τις καθημερινές, συχνά επαναλαμβανόμενες συναλλαγές χαμηλού κόστους», προβλέπει ο Ματ Κομορόφσκι.

Ταχύτερη αύξηση

Ο όγκος, πάντως, των συναλλαγών μεταξύ των Ελλήνων χρηστών του PayPal αυξάνεται πλέον με ταχύτερο ρυθμό, ειδικά μετά την επιβολή των capital controls. Οι αγορές από την Ελλάδα προς το εξωτερικό βρίσκονται περίπου στα ίδια επίπεδα χρόνο με τον χρόνο, όπως και οι κινήσεις των ξένων χρηστών με προορισμό την ελληνική αγορά. Εντούτοις, λόγω αύξησης της τουριστικής κίνησης αναμένεται ότι φέτος το καλοκαίρι ο όγκος των πληρωμών προς ελληνικούς PayPal λογαριασμούς θα μεγαλώσει κι άλλο.

Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των κινήσεων μέσω του PayPal είναι δύο με τρεις φορές πάνω από τον μέσο όρο ανόδου του ηλεκτρονικού εμπορίου. Σημειώνεται ότι το 2015 η ετήσια αύξηση του e-commerce ήταν της τάξης του 10%, παραμένοντας όμως σε χαμηλό μονοψήφιο νούμερο έναντι του συνολικού τζίρου. Στην Ελλάδα το ηλεκτρονικό εμπόριο αποσπά μόλις το 3%, όταν σε άλλες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης κινείται μεταξύ 5% με 10% και στη Βορειοδυτική Ευρώπη ξεπερνά πλέον το 10%.

«Είμαστε εδώ για να μιλήσουμε από κοντά με τους μεγάλους μας συνεργάτες όπως οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι και να κατανοήσουμε τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς. Πρόσφατα ξεκινήσαμε να συνεργαζόμαστε με την Aegean, η οποία έχει μεγάλους όγκους πωλήσεων εισιτηρίων διεθνώς. Γενικότερα, ο ταξιδιωτικός τομέας είναι αυτός με το μεγαλύτερο μερίδιο online συναλλαγών στην Ελλάδα. Μαζί με τις καθημερινές μικροπληρωμές, για παράδειγμα μέσω του Taxibeat, της Domino's Pizza, του Click Delivery και του e-food.gr, είναι δύο τομείς στους οποίους επικεντρωνόμαστε στη χώρα σας. Απλοποιούμε τη διαδικασία με την υπηρεσία One Touch και βλέπουμε την ανάδειξη νέων καναλιών απευθείας πωλήσεων μέσα από εφαρμογές που δεν ανήκουν στην κατηγορία του ηλεκτρονικού εμπορίου, όπως το Pinterest και το Instagram. Οτιδήποτε και αν είναι αυτό στο οποίο ξοδεύουμε online τον χρόνο μας μπορεί να μετατραπεί σε ένα σημείο πώλησης», λέει ο Ματ Κομορόφσκι.

Keywords
Τυχαία Θέματα