Πώς θα επιτευχθεί η τουριστική ανάκαμψη της Αθήνας

Με τονωτικές «ενέσεις», μεταξύ άλλων, όσον αφορά την προβολή ως city break προορισμού αλλά και ως προορισμού για διεθνή συνέδρια και εκδηλώσεις ευελπιστούν το υπουργείο Τουρισμού, ο ΕΟΤ και ο δήμος να επιτύχουν πιο γρήγορα την ανάκαμψη του τουρισμού της Αθήνας που έχει υποστεί τεράστιες απώλειες λόγω της πανδημίας.

Έστω κι αν ο Νοέμβριος, με βάση τα στοιχεία από το Ελ. Βενιζέλος

κινήθηκε καλύτερα σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες, γεφυρώνοντας σε μεγαλύτερο βαθμό την «ψαλίδα» έναντι του «κανονικού» 2019, εντούτοις, η επιβατική κίνηση στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας δεν παύει να είναι μειωμένη στο εντεκάμηνο του 2021 κατά 53% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο προ διετίας.

Στο δημαρχείο της Αθήνας πραγματοποίησαν συνάντηση ο υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας και ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης όπου αποφασίστηκε να υπάρξει ένας κοινός σχεδιασμός με συνέργειες και νέα «εργαλεία», που δε θα περιλαμβάνουν μόνο το «στενό» ιστορικό κέντρο αλλά και στοχευμένες δράσεις, όπως τουριστικές και πολιτιστικές διαδρομές στα επιμέρους διαμερίσματα.

Κρίσιμος σε αυτό το τελευταίο θα είναι και ο ρόλος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού για την προβολή της πόλης και ως city break προορισμού για την προσέλκυση ξένων επισκεπτών που προτιμούν τις σύντομες αποδράσεις του Σαββατοκύριακου.

Στο μέτωπο των συνεδρίων, όπου ο δρόμος ακόμη είναι πολύ μακρύς, φιλοδοξία από πλευράς του δήμου Αθηναίων είναι η ελληνική πρωτεύουσα να ανέβει ψηλότερα ακόμη και μέσα στο 2022:

Σύμφωνα με τον κ. Μπακογιάννη «η Αθήνα πέρυσι ήταν στη 12η θέση διεθνώς και για το 2022 πιστεύουμε ότι μπορούμε να ανεβούμε στην πρώτη ή στη δεύτερη θέση. Ξεκινάμε λοιπόν μετά τη συνεργασία που συνάψαμε με τον Διεθνή Οργανισμό Διοργάνωση Συνεδριών (IAPCO) προκειμένου να καθορίσουμε τα αναγκαία υγειονομικά πρωτόκολλα διότι πάνω απ’ όλα θέλουμε όλοι οι επισκέπτες στην πόλη μας να αισθάνονται ασφαλείς, να αισθάνονται ότι βρίσκονται σε μία πόλη με επαγγελματισμό, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα».

Σημειωτέον ότι ο δήμος μέσω της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών υπέγραψε προ ημέρων με τη Διεθνή Ένωση Επαγγελματιών Διοργανωτών Συνεδρίων (IAPCO) διετή συμφωνία εταιρικής συνεργασίας, προκειμένου ο δήμος να ενισχύσει τις επαφές του με τους επαγγελματίες του κλάδου διεθνώς, αξιοποιώντας το εμπορικό σήμα του “This is Athens” ώστε να προσελκύσει περισσότερες εκδηλώσεις προσεχώς.

Το «παρών» στην κορυφαία διεθνή έκθεση συνεδριακού τουρισμού IBTM WORLD 2021, την περασμένη εβδομάδα έδωσε και ο ΕΟΤ, μέσω του Γενικού Γραμματέα κ. Δημήτρη Φραγκάκη όχι μόνο για την Αθήνα αλλά και για άλλες γεωγραφικές περιοχές της χώρας.

Με υψηλές προσδοκίες για την περαιτέρω ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού, ο ΕΟΤ συμμετείχε στην IBTM World 2021, με 23 συνεκθέτες, μεταξύ των οποίων, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο δήμος Αθηναίων με το This is Athens, αλλά και συνεδριακά κέντρα, ξενοδοχειακούς ομίλους, ταξιδιωτικά γραφεία και εταιρείες διοργάνωσης εκθέσεων.

Το Ελ. Βενιζέλος

Ακολουθώντας τους προηγούμενους μήνες, κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου 2021, η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου επηρεάστηκε επίσης σημαντικά από την πανδημία COVID-19 και τις επιπτώσεις της στο αεροπορικό ταξίδι, με την επιβατική κίνηση του αεροδρομίου να εμφανίζεται μειωμένη κατά 26,9% σε σχέση με την κίνηση του 2019, αποτέλεσμα που επιβεβαιώνει ωστόσο τη σταδιακή ανάκαμψη που παρατηρήθηκε από τον Ιούνιο.

Ο Νοέμβριος πάντως ήταν ο καλύτερος μήνας με το χαμηλότερο ποσοστό μείωσης έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2019, με την αμέσως καλύτερη επίδοση να σημειώνεται το Σεπτέμβριο (στο -29,7% έναντι του Σεπτεμβρίου του 2019), ενώ για όλους τους υπόλοιπους μήνες η «ψαλίδα» έναντι του 2019 σε μηνιαία βάση είναι με πτώση πάνω από 30% (για τους μήνες Αύγουστο, Ιούλιο), κοντά στο μείον 60% για τον Ιούνιο, στο μείον 75% για το Μάιο και στο πρώτο τετράμηνο του έτους σε ποσοστό κοντά στο μείον 85%.

Για το Νοέμβριο του 2021 λοιπόν, σε σύγκριση με το 2019, η κίνηση εσωτερικού ήταν μειωμένη κατά 15,8% ενώ η διεθνής επιβατική κίνηση παρουσίασε μείωση κατά 31,6%.
Συνολικά, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2021, η κίνηση του αεροδρομίου ανήλθε σε 11,24 εκατ. επιβάτες και, αν και ξεπέρασε τις επιδόσεις του 2020 κατά 43,3%, παρέμεινε μειωμένη σε σύγκριση με το 2019 κατά 53%.

Σε σύγκριση με το 2020, οι επιβάτες εσωτερικού αυξήθηκαν κατά 43,7% και οι διεθνείς επιβάτες κατά 43,1%, αλλά υστέρησαν σε σχέση με το 2019 κατά 42,3% και 57,7% αντίστοιχα.

Ο αριθμός των πτήσεων στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών κατά τη διάρκεια του εντεκαμήνου του 2021 έφτασε τις 145,4 χιλιάδες περίπου και, αν και παρουσίασε άνοδο (+36,3 %) σε σχέση με το 2020, συνεχίζει να παρουσιάζει πτώση της τάξης του 31,1% σε σχέση με το 2019, λόγω των ακυρώσεων πτήσεων εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19.

Τόσο οι πτήσεις εσωτερικού όσο και οι διεθνείς πτήσεις, αν και ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2020 κατά 38,3% και 34,5% αντίστοιχα, παρέμειναν μειωμένες σε σύγκριση με το 2019, κατά 23,3%, και 36,8% αντίστοιχα.

Διαβάστε ακόμη:

TAIΠΕΔ: «Κληρώνει» σήμερα για τις Γούρνες – Στην περιοχή των €22,5 εκατ. η εκκίνηση για το e-auction

Στο σφυρί ένα «μυστικό» υπόσκαφο της Σαντορίνης (pics)

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Σε Καζίνο, Καστέλι και φυσικό αέριο το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων από τo ομόλογο

Keywords
Τυχαία Θέματα