Πώς θα γίνει η νομιμοποίηση οικισμών μέσα σε δάση

Της Μαριάννας Τζάννε

Με ρύθμιση για τους οικισμούς μέσα σε δάση θα συνοδευτεί το νομοσχέδιο για τους δασικούς χάρτες που θα δώσει στη δημοσιότητα το υπουργείο Περιβάλλοντος, εκτός απροόπτου, μέσα στην εβδομάδα.

Στόχος είναι να απεμπλακεί η διαδικασία κύρωσης των δασικών χαρτών που παραμένει επί χρόνια βαλτωμένη και να ξεκαθαρίσει για τους πολίτες τι είναι δημόσιο και τι ιδιωτικό, κάτι που αποτελεί σοβαρό εμπόδιο σε κάθε αναπτυξιακή πρωτοβουλία της χώρας.

Οι αυθαιρεσίες μέσα σε δασικές εκτάσεις μαζί με την έλλειψη χρηματοδότησης αποτέλεσαν μέχρι σήμερα τη μεγαλύτερη αιτία καθυστέρησης

στην κύρωση των δασικών χαρτών, με χαρακτηριστική περίπτωση την Ανατολική και Δυτική Αττική, όπου οι δασικοί χάρτες βρίσκονται στις αρμόδιες υπηρεσίες από το 2010 και δεν έχουν ακόμη θεωρηθεί!

Με βάση τον σχεδιασμό του αναπληρωτή υπουργού Γιάννη Τσιρώνη, οι «γκρίζες» περιοχές στις δασικές εκτάσεις δεν θα αντιμετωπιστούν οριζόντια αλλά κατά περίπτωση, καθώς είναι διαφορετικός ο χρόνος ανέγερσης των οικισμών αυτών, το επίπεδο αυθαιρεσίας (με ή χωρίς οικοδομικές άδειες, με ευθύνη ή όχι της Πολιτείας) προκειμένου να διαπιστωθεί τεκμηριωμένα ποιες μπορούν να μπουν σε ρύθμιση και ποιες όχι.

Θεωρείται σαφές, πάντως, ότι προς τη ζυγαριά της νομιμοποίησης θα γείρουν όσα κτίσματα «φύτρωσαν» με ευθύνη της διοίκησης, αν και προσωρινό συγχωροχάρτι φαίνεται να παίρνουν και οι άλλες αυθαιρεσίες σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιμείνει στην επαναφορά της τροπολογίας Κουρουμπλή με την οποία αναστέλλεται η έκδοση οικοδομικών αδειών μέσα σε δάση μέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών. Η σχετική τροπολογία ενταφιάστηκε στα τέλη του προηγούμενου χρόνου εξαιτίας σοβαρών ενστάσεων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, μολονότι ο κ. Τσιρώνης έχει δηλώσει ότι ήταν σε συμφωνία με τον πρωθυπουργό.

Πώς θα γίνει η νομιμοποίηση

Κυρίαρχο ρόλο στον νέο σχεδιασμό του υπουργείου αποκτούν οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Υπό την ομπρέλα τους θα συγκροτείται μία ή παραπάνω ειδικές επιτροπές, με απόφαση της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με αποστολή να μελετήσουν τα δεδομένα κάθε οικιστικής δραστηριότητας που έχει εντοπιστεί μέσα σε δασικό χάρτη. Οι επιτροπές αυτές θα είναι τετραμελείς και θα απαρτίζονται από δύο εκπροσώπους μηχανικούς της οικείας Υπηρεσίας Δόμησης και του δήμου, έναν εκπρόσωπο της Δασικής Υπηρεσίας και έναν δικηγόρο που θα ορίζεται από τον οικείο δικηγορικό σύλλογο. Στόχος της επιτροπής θα είναι η εξέταση και ο έλεγχος -μετά από αυτοψία- όλων των στοιχείων και εν συνεχεία η εκπόνηση έκθεσης, στην οποία θα καταγράφονται οι χρήσεις γης, ο χρόνος μεταβολής της δασικής μορφής, καθώς και εάν υπήρξαν σχετικές αποφάσεις της διοίκησης που δεν έχουν ανακληθεί ή ακυρωθεί. Η έκθεση αυτή θα δημοσιοποιείται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του ΟΤΑ της περιοχής για δύο μήνες προκειμένου να υπάρξει ο χρόνος για την υποβολή αντιρρήσεων. Κατόπιν αυτές θα κρίνονται από τις επιτροπές αντιρρήσεων που συγκροτούνται στο πλαίσιο των δασικών χαρτών για να εξετάζουν τις αντιρρήσεις που θα υποβάλλονται κατά το στάδιο της ανάρτησης, εντός προθεσμίας δύο μηνών. Τα στοιχεία που λαμβάνονται υπόψη για την τεκμηρίωση της μεταβολής της δασικής μορφής καθορίζονται με υπουργική απόφαση. Εν συνεχεία συμπληρώνεται η έκθεση και αποστέλλεται στη Διεύθυνση Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η οποία εισηγείται την έγκρισή της στον συντονιστή της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Κατόπιν τούτων, τα τμήματα που δεν δεσμεύονται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας πολεοδομούνται και εν συνεχεία προχωρεί η κύρωση του δασικού χάρτη.

Σφοδρές αντιδράσεις

«Πρόκειται για ένα ευχολόγιο που είναι σαν να πετάμε την μπάλα στην κερκίδα. Δεν αναφέρεται πουθενά η δομή αυτών των επιτροπών, σε ποιον θα αναφέρονται και από ποιον θα ελέγχονται. Στην ουσία βάζουμε κάποιες διαδικασίες που είναι εντελώς στον αέρα», σχολιάζουν στελέχη από τους μελετητές των δασικών χαρτών που αντιδρούν ριζικά στον σχεδιασμό του υπουργείου. Προτού ακόμη δημοσιοποιηθούν οι νέες ρυθμίσεις, το σχέδιο νόμου έχει προκαλέσει σφοδρές αντιρρήσεις από τους επιστημονικούς φορείς και μελετητές, οι οποίοι εκτιμούν ότι όχι μόνο θα επιταχύνει τη διαδικασία κύρωσης των δασικών χαρτών την επόμενη τριετία, όπως φιλοδοξεί το υπουργείο, αλλά ότι θα την πάει ακόμη πιο πίσω. Εντονη κριτική δέχεται, μεταξύ άλλων, η διάταξη του σχεδίου νόμου που βάζει στο παιχνίδι τη Γενική Διεύθυνση Δασών του υπουργείου.

Οπως αναφέρουν οι επικριτές της συγκεκριμένης διάταξης, εμπλέκεται ακόμη μια υπηρεσία που θα δίνει εντολές ελέγχου, εισάγοντας ένα ασαφές πλαίσιο αρμοδιοτήτων της συνολικής διαδικασίας κύρωσης των δασικών χαρτών. «Προτείνεται μια ασαφής και αμφίβολη νομικά προγραμματική σύμβαση μεταξύ της ΕΚΧΑ και της Γενικής Διεύθυνσης Δασών, χωρίς να επιλύει κανένα από τα ουσιώδη προβλήματα των δασικών χαρτών, όπως το ζήτημα της επίβλεψης αλλά και του ελέγχου και της θεώρησής τους εμπρόθεσμα από τις περιφερειακές δασικές υπηρεσίες, οι οποίες όμως υπάγονται στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και όχι στη Γενική Διεύθυνση Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος». Σοβαρές ενστάσεις εγείρονται επίσης και για το ενδεχόμενο αναστολής των κατεδαφίσεων σε δασικές περιοχές.

Μέσα 20 μέρες η θεώρηση του δασικού χάρτη - Σε 10 μέρες η κύρωση

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ Σ/Ν
Το νομοσχέδιο προβλέπει μια σειρά από ρυθμίσεις με τις οποίες επιδιώκεται η επιτάχυνση των διαδικασιών θεώρησης, ανάρτησης και κύρωσης των χαρτών, ενώ περιγράφει με σαφήνεια και τις πηγές χρηματοδότησης του έργου. Αναλυτικότερα:
■ Με τη λήξη υποβολής αντιρρήσεων γίνεται η επεξεργασία τους εντός 20 ημερών και αποτυπώνονται στον χάρτη με πράσινη διαγράμμιση οι περιοχές για τις οποίες δεν υπάρχουν αντιρρήσεις. Κατόπιν θεωρείται το «καθαρό» τμήμα του δασικού χάρτη από την οικεία Διεύθυνση Δασών εντός 20 ημερών. Με απόφαση του συντονιστική Αποκεντρωμένης Διοίκησης κυρώνεται ως προς τα «πράσινα» τμήματα μέσα σε 10 μέρες.
■ Η χρηματοδότηση των δασικών χαρτών θα προέλθει από δύο κυρίως πόρους: τα τέλη που θα καταβάλλουν οι πολίτες για να διατυπώνουν τις αντιρρήσεις τους κατά το στάδιο της ανάρτησης των δασικών χαρτών, αλλά και με την πρόβλεψη ότι οι δαπάνες κατάρτισης, ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών μπορούν να καλύπτονται, και από τα τέλη κτηματογράφησης.
■ Θεσπίζεται το πιστοποιητικό των δασικών χαρτών, το οποίο θα χορηγείται από το οικείο κτηματολογικό γραφείο και όπου δεν υπάρχει κάτι τέτοιο από τη Διεύθυνση Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κάθε περιοχής. Θα εκδίδεται σε κάθε μεταβίβαση ή άλλη μεταβολή εμπράγματων δικαιωμάτων προκειμένου να βεβαιώσει ότι δεν υπάρχουν δικαιώματα του Δημοσίου επί της έκτασης που κυρώνει ο χάρτης. Το ύψος του τέλους θα καθορίζεται με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος.

Keywords
Τυχαία Θέματα