Πώς θα γλυτώσουμε τον κόφτη

Καθώς όλα δείχνουν ότι μια συμφωνία προσεγγίζεται οι αντιλαμβανόμενοι διερωτώνται αν οι πιστωτές καταλαβαίνουν το ρίσκο να μην έχει το πρόγραμμα που διαμορφώνεται, το αποτέλεσμα στο οποίο έχει στοχεύσει. Η απάντηση είναι απλή και έχει να κάνει με την θέσπιση του κόφτη.

Ο κόφτης είναι μια τομή με πολιτικό κόστος και όσο οι Ευρωπαίοι εξηγούν ότι πρόκειται για μισθούς και συντάξεις του δημοσίου τόσο πιο πολύ αρχίζει να υποβόσκει κλίμα ανασφάλειας και δυσαρέσκειας. Ομως η ώρα της αλήθειας είναι αυτή που στην οικονομία αργά ή γρήγορα έρχεται και τα τελευταία χρόνια φέρνει το ένα σοκ

πίσω από το άλλο.

Ας πάρουν όλοι το μάθημά τους έγκαιρα και ας ξανασκεφθούν και ας διορθώσουν πράγματα πριν είναι αργά.Ο κ. Κατρούγκαλος μπορεί ακόμα και τώρα να νιώθει περήφανος για το ασφαλιστικό όμως η οικονομία θα δείξει πόσο αυτό το ασφαλιστικό θα λειτουργήσει και τι θα χρειασθεί.Αντί όμως να ζήσει μια κυβέρνηση με τον εφιάλτη του κόφτη, ας ανοίξει την πόρτα σε τομές,που ήδη η κοινωνία και η αγορά προωθούν όπως ο συμπληρωματικός ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης και ας κοιτάξει κατάματα ένα πρόβλημα,για το οποίο ένα χρόνο πριν ο Σάββας Ρομπόλης προσπάθησε να αντιμετωπίσει με πραγματικά ευρωπαικό τρόπο.

Διαπιστώνω επίσης ότι οι Ευρωπαίοι δίνουν έμφαση στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.Πράγματι ο τομέας αυτός διαθέτει πολύ μεγάλα πλεονεκτήματα και προοπτικές αν οι δυνάμεις απελευθερωθούν.Την επόμενη εβδομάδα τα εγκαίνια του TAP σηματοδοτούν μια νέα πραγματικότητα που θα έχει πολλές προεκτάσεις.Η αναπτυξιακή στρατηγική με ευρωπαικές προδιαγραφές απαιτεί νέο τρόπο σκέψης αλλά είναι και ο μόνος δρόμος που θα φέρει δημόσια έσοδα και θα πείσει τους απαιτητικούς πιστωτές, ότι η στρατηγική μας μπορεί να φέρει αποτελέσματα.

Παράλληλα ένας άλλος παράγοντας ο εθνικός μπορεί να βαρύνει στο προσεχές διάστημα καθώς ο Ερντογάν σπεκουλάρει γεωπολιτικά ανεξέλεγκτα και ουδείς μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθεί η σχέση Ρώσων και Αμερικανών αναφορικά με την Ελλάδα.Οι Αμερικανοί σπρώχνουν μια συμφωνία που θα λειτουργήσει σταθεροποιητικά όμως η διαχείριση συμφερόντων με διαφορετικές προτεραιότητες θα απαιτήσει πολύ υψηλή πολιτική από την ελληνική πλευρά.

Εξάλλου ακόμα και μια ολοκλήρωση της συμφωνίας από μόνη της θα λέει λίγα πράγματα και θα κριθεί στην υλοποίησή της.Πολλά αλλάζουν στο περιβάλλον που είμαστε όταν μάλιστα οι Γάλλοι με διάταγμα περνούν τις αλλαγές στο εργασιακό.Αυτό δείχνει ότι η Ευρώπη στρίβει πιο φιλελεύθερα και δεν πηγαίνει στα αριστερά.

Και οι κοινωνίες θα κρίνουν αυστηρά όσους δεν μπορέσουν να δώσουν αυτά που υπόσχονται και εγκλωβίζονται σε παρελθόντα πλαίσια.

Keywords
Τυχαία Θέματα