Πώς θα ήταν ένας πόλεμος μεταξύ Βορείου Κορέας και ΗΠΑ;
Είναι φανερό ότι οι ΗΠΑ έχασαν την ευκαιρία να σταματήσουν τον Κιμ Γιονγκ Ουν από το να αποκτήσει πυρηνικό βαλλιστικό πύραυλο και τώρα, οι παρατηρητές της Βόρειας Κορέας αρχίζουν να αναλύουν τις στρατιωτικές επιλογές του Ντόναλντ Τραμπ.
Τον περασμένο μήνα, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε προειδοποιήσει με «φωτιά και οργή» την Πιόνγιανγκ αν συνέχιζε την τακτική απειλών και μετά την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών να να επιβάλουν αυστηρότατες κυρώσεις στο καθεστώς του Κιμ, εκείνος επανέλαβε τη θέση του του ότι το πυρηνικό της
Μετά τη ρίψη βαλλιστικού πυραύλου πάνω από την Ιαπωνία, προχώρησε, όπως ανακοίνωσε σε επιτυχή δοκιμή βόμβας υδρογόνου που μπορεί να προσαρμοστεί σε έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο. Για τον Τραμπ και τις ΗΠΑ δεν υπάρχουν πλέον εύκολες επιλογές.
1. Μπορούν οι ΗΠΑ να κάνουν ένα «χειρουργικό» χτύπημα;
Μάλλον κάτι τέτοιο δεν θα λειτουργούσε αρκετά καλά. Οι πύραυλοι και οι πυρηνικές εγκαταστάσεις της Βόρειας Κορέας είναι διασκορπισμένες και κρυμμένες σε όλο τον ορεινό όγκο της χώρας. Εάν οι ΗΠΑ δεν τα πλήξει όλα, θα αφήσουν περίπου 10 εκατομμύρια ανθρώπους στη Σεούλ, 38 εκατομμύρια ανθρώπους στο Τόκιο και δεκάδες χιλιάδες στρατιωτικούς των ΗΠΑ στη βορειοανατολική Ασία ευάλωτους σε επιθέσεις πυραύλων - είτε με συμβατικές είτε πυρηνικές κεφαλές. Ακόμη και αν οι ΗΠΑ κατάφερναν να εξαλείψουν τα πάντα, η Σεούλ θα εξακολουθούσε να είναι ευάλωτη σε επιθέσεις από το πυροβολικό της Βόρειας Κορέας.
2. Γιατί θα έκανε πυρηνική επίθεση ο Κιμ;
«Ακόμη και ένα περιορισμένο χτύπημα από τις ΗΠΑ θα ενείχε τον κίνδυνο να εκληφθεί από τους Βορειοκορεάτες ως το εναρκτήριο λάκτισμα ενός πολύ μεγαλύτερου χτυπήματος με αποτέλεσμα να αποφάσιζαν να χρησιμοποιήσουν τα πυρηνικά τους όπλα», αναφέρει ο Jeffrey Lewis, του Ινστιτούτου Διεθνών Μελετών του Middlebury. Με κάποιο τρόπο, οι Η.Π.Α. θα πρέπει να δώσουν σήμα τόσο στη Βόρεια Κορέα, όσο και στην Κίνα που είναι ο κύριος σύμμαχος και εμπορικός εταίρος της Πιονγκγιάνγκ, ότι ένα «χειρουργικό» χτύπημα είναι περιορισμένο και ότι θα πρέπει να αποφύγουν πυρηνικά αντίποινα.
3. Είναι επιλογή η αλλαγή καθεστώτος;
Μια νέα ηγεσία στη Β. Κορέα δεν θα οδηγούσε απαραιτήτως σε έναν νέο τρόπο σκέψης στους πολιτικούς κόλπους της χώρας.. Η παρατεταμένη έκθεση του Κιμ στις δυτικές αξίες, όσο φοιτούσε σε σχολείο στην Ελβετία, έκανε κάποιους να σκεφτούν ότι θα μπορούσε να επιλέξει να ανοίξει τη χώρα του στον κόσμο . Μόλις όμως πήρε την εξουσία, τους απέδειξε ότι έκαναν λάθος. Επιπλέον, εάν ο Κιμ όδευε προς αποχώρηση, θα έπρεπε να φύγει και η κλίκα που τον περιβάλλει και η λίστα αυτή είναι πολύ μακριά. Η Κίνα, φοβούμενη τόσο την κρίση των προσφύγων όσο και τα στρατεύματα των ΗΠΑ στα σύνορά της, θα προσπαθήσει πιθανότατα να στηρίξει το υπάρχον καθεστώς.
4. Σημαίνει αυτό ότι ένας εκτεταμένος πόλεμος είναι η καλύτερη επιλογή για τις ΗΠΑ;
Μιας ευρείας κλίμακας αμερικανική εισβολή θα ήταν απαραίτητη για την ταχεία εξάρθρωση του πυροβολικού της Βόρειας Κορέας καθώς και των πυραυλικών και πυρηνικών της προγραμμάτων. Ωστόσο, οποιαδήποτε σημάδια που θα φανέρωναν κάτι τέτοιο, όπως η συσσώρευση πυροβόλων δυνάμεων, η κινητοποίηση των στρατευμάτων της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας και η εκκένωση Αμερικανών πολιτών στην περιοχή, θα μπορούσε να αναγκάσει τη Βόρεια Κορέα να χτυπήσει προληπτικά. Η Κίνα και η Ρωσία μπορεί επίσης να εμπλακούν. «Ρεαλιστικά, ο πόλεμος πρέπει να αποφευχθεί, αφού αν αναλυθεί η σχέση κόστους προς όφελος, κάτι τέτοιο θα είναι σκέτη παραφροσύνη».
5. Πώς θα αντιδρούσε η Βόρεια Κορέα;
Η πιο άμεση αντίδραση θα ήταν πιθανώς μαζική επίθεση στη Σεούλ και τα περίχωρά της. Οι βορειοκορεατικές πυροβολικές εγκαταστάσεις κατά μήκος των συνόρων μπορούν να ενεργοποιηθούν ταχύτερα από τα αεροσκάφη ή το ναυτικό και μεγαλύτεροι βαλλιστικοί πύραυλοι που μπορούν να στοχεύσουν τις περιοχές της Νότιας Κορέας, της Ιαπωνίας ή της Αμερικής στην περιοχή με πυρηνικά, χημικά και βιολογικά όπλα. Οι χώρες αυτές διαθέτουν συστήματα αντιβαλλιστικής-αντιπυραυλικής άμυνας, αλλά δεν μπορούν να εγγυηθούν μια πλήρη επιτυχία απόκρουσης.Η Ιαπωνία έχει αρχίσει να δίνει συμβουλές στους πολίτες της σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που πυραυλικής επίθεσης και αμερικανικές επιχειρήσεις διαφημίζουν αντιπυραυλικά καταφύγια.
6. Ποιος θα είναι ο οικονομικός αντίκτυπος ενός πολέμου;
Η Νότια Κορέα αντιπροσωπεύει περίπου το 1,9% της παγκόσμιας οικονομίας και φιλοξενεί εταιρείες όπως η Samsung Electronics Co. και η Hyundai Motor Co. Η σοβαρή πτώση της επιχειρηματικής δραστηριότητας λόγω του πολέμου στη χερσόνησο θα προκαλέσει εκτεταμένες αναταράξεις στην περιοχή και σε παγκόσμιο επίπεδο – ακόμα και χωρίς την ανάπτυξη των πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας. Οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές θα υποστούν επίσης τεράστιο σοκ βραχυπρόθεσμα, με φυγή προς ασφαλή καταφύγια όπως ο χρυσός, το δολάριο ΗΠΑ και το ελβετικό φράγκο. «Η ανθρωπιστική κρίση και η οικονομική ανασυγκρότηση της Κορεατικής Χερσονήσου μετά από μια τέτοια πυρηνική σύγκρουση θα απαιτούσε διεθνή συνεργασία μεγάλης κλίμακας υπό την Κίνα, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και πιθανόν να χρειαστεί μια δεκαετία για την ανοικοδόμηση της οικονομίας», σύμφωνα με στον Rajiv Biswas, της HS Markit.
7. Ποιες επιλογές παραμένουν στο τραπέζι;
Πολλοί αναλυτές λένε ότι ήρθε η ώρα να αρχίσουν συνομιλίες για να αποφευχθεί η επιδείνωση της κατάστασης. Η ανακοπή της βόρειας Κορέας από την απόκτηση θερμοπυρηνικού όπλου ή πιο εξελιγμένων πυραύλων στερεών καυσίμων είναι ένας στόχος που αξίζει να επιδιωχθεί, σύμφωνα με τον Lewis. Όσο και αν φαίνεται απίθανο, αυτό σημαίνει να προσφερθούν ανταλλάγματα για την προσέλκυση της Πιόνγιανγκ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπως να σταματήσουν οι αμερικανικές ασκήσεις γύρω από τη Βόρεια Κορέα.«Η ρεαλιστική επιλογή είναι μια διπλωματική προσέγγιση και αυτό απαιτεί πολλές συνομιλίες και διαπραγματεύσεις».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Πώς μπορείτε να ελαφρύνετε φέτος το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ
- Σουλτς: Γιατί δεν κατάφερε να επισκιάσει την Μέρκελ στο χθεσινό debate
- Πώς θα ήταν ένας πόλεμος μεταξύ Βορείου Κορέας και ΗΠΑ;
- Επίδομα 1.000 ευρώ σε φοιτητές: Ποιοι το δικαιούνται
- Αστυνομική επιχείρηση για την εξάρθρωση σπείρας διακίνησης ηρωίνης
- Τα ΑΒ Βασιλόπουλος, καλωσορίζουν το φθινόπωρο με δώρα
- Έφυγε από τη ζωή ο Παναγιώτης Νίκας
- SZ: Ο «υποτιμημένος» Αλέξης Τσίπρας
- ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: Έχασαν έως και 70% λόγω των μνημονίων! Έρχονται νέες ανατροπές
- Ποιος μεταβίβασε δάνεια σε άλλη τράπεζα;
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Πώς θα ήταν ένας πόλεμος μεταξύ Βορείου Κορέας και ΗΠΑ;
- Ποιος μεταβίβασε δάνεια σε άλλη τράπεζα;
- Δείτε το απόλυτο κατασκοπευτικό αεροπλάνο της NASA
- Ευρωπαίοι ετοιμαστείτε για έναν αλλόκοτο Σεπτέμβρη
- Οι μετοχές υποχωρούν και οι επενδυτές στρέφονται στα ασφαλή καταφύγια
- Υποψηφιότητα για το ΠΑΣΟΚ με οικονομικό ενδιαφέρον για όλους
- Εθνική: Δεύτερος μαραθώνιος ανάπτυξης εφαρμογών NBG i-bank
- Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στον αγροδιατροφικό τομέα από την «Εξέλιξη»
- Μηδένισε τον ELA η Παγκρήτια
- Γερμανία: Αριστερά και Πράσινοι επικρίνουν Μέρκελ και Σουλτς για την τηλεμαχία
- Τελευταία Νέα New Money
- Πώς θα ήταν ένας πόλεμος μεταξύ Βορείου Κορέας και ΗΠΑ;
- Οι μετοχές υποχωρούν και οι επενδυτές στρέφονται στα ασφαλή καταφύγια
- Εθνική: Δεύτερος μαραθώνιος ανάπτυξης εφαρμογών NBG i-bank
- Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στον αγροδιατροφικό τομέα από την «Εξέλιξη»
- Γερμανία: Αριστερά και Πράσινοι επικρίνουν Μέρκελ και Σουλτς για την τηλεμαχία
- Μηδένισε τον ELA η Παγκρήτια
- Υποψηφιότητα για το ΠΑΣΟΚ με οικονομικό ενδιαφέρον για όλους
- Ποιος μεταβίβασε δάνεια σε άλλη τράπεζα;
- Ευρωπαίοι ετοιμαστείτε για έναν αλλόκοτο Σεπτέμβρη
- Δείτε το απόλυτο κατασκοπευτικό αεροπλάνο της NASA
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών
- Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για την επίσκεψη Μακρόν - 2.000 αστυνομικοί στους δρόμους
- Δημοκρατική Ευθύνη: Δεν συμμετέχει στις διεργασίες της "Κεντροαριστεράς"
- Χ.Α.: Σε κίνδυνο οι 810 μονάδες
- Έγκυος στο τρίτο της παιδί η Κέιτ Μίντλετον
- ΕΤΕ: Διοργάνωση 2ου μαραθώνιου ανάπτυξης εφαρμογών
- Παππάς στον Realfm 97,8: Θα μπορέσουμε να προβούμε σε μείωση φορολογικών συντελεστών
- Μέρκελ: Η «μητερούλα» του γερμανικού λαού
- Σεμινάριο «Οικοτεχνία στον Αγροδιατροφικό τομέα» από την Τρ. Πειραιώς