Πώς θα πουληθεί το 17% της ΔΕΗ

Της Μαριάννας Τζάννε

Περιουσιακό στοιχείο του Υπερταμείου θα αποτελεί με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου το 34% των μετοχών της ΔΕΗ από το 51% που κατέχει το Δημόσιο, μέσα στο οποίο περιλαμβάνεται και το 17% που θα διατεθεί σε ιδιώτες.

Μαζί με τις άλλες κρατικές επιχειρήσεις από τον κλάδο της ενέργειας (ΔΕΣΦΑ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ) που παίρνουν τον δρόμο της ιδιωτικοποίησης, το 17% της ΔΕΗ

προγραμματίζεται να διατεθεί σχεδόν παράλληλα με τον διαγωνισμό για την αποεπένδυση από τον λιγνίτη. Η αγορά ωστόσο προεξοφλεί ότι η πώληση του πακέτου δεν θα υλοποιηθεί πριν από το προσεχές φθινόπωρο. Δύο είναι τα κυρίαρχα σενάρια για τη διάθεση του ποσοστού της Επιχείρησης, για το οποίο τα αναμενόμενα εγγεγραμμένα έσοδα στον Προϋπολογισμό υπολογίζονται σε 100 εκατ. ευρώ. Παρά την κινητικότητα που εμφανίζει η μετοχή της ΔΕΗ από αρχές του χρόνου, η χαμηλή κεφαλαιοποίηση, που σήμερα ανέρχεται σε 533 εκατ. ευρώ, προκρίνει μέχρι στιγμής την έκδοση ομολόγου, μετατρέψιμου σε μετοχές. Σχετικές συζητήσεις μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των θεσμών έγιναν κατά τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις του συμπληρωματικού μνημονίου με τους δανειστές, οι οποίοι δεν εμφανίζονται αρνητικοί σε αυτό το ενδεχόμενο. Η δεύτερη επιλογή που παραμένει ανοιχτή είναι το βιβλίο προσφορών, καθώς οριστικές αποφάσεις για το μοντέλο πώλησης του ποσοστού της ΔΕΗ δεν έχουν ακόμη ληφθεί. Με βάση πάντως την τιμή της μετοχής που διαπραγματεύεται σήμερα στα επίπεδα των 2,2 ευρώ, το 17% αποτιμάται σε 90 εκατ. ευρώ, κάτω δηλαδή από τα προσδοκώμενα έσοδα. Η θετική πορεία της μετοχής από αρχές του χρόνου που εμφανίζει άνοδο 15% αλλά και μια επιτυχή κατάληξη της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων θεωρούνται ικανές να ανεβάσουν το τίμημα.

Η κυβέρνηση περιμένει να ξεκαθαρίσει πρώτα το τοπίο με το market test, τη βολιδοσκόπηση δηλαδή υποψήφιων επενδυτών για την πώληση των τεσσάρων μονάδων της Επιχείρησης στη Φλώρινα (Μελίτη Ι και η άδεια για τον Μελίτη ΙΙ) και στη Μεγαλόπολη (μονάδες 3 και 4) για να εκκινήσει τη διαδικασία, κάτι που καθιστά παραπάνω από σαφές ότι οι δύο ξεχωριστές διαδικασίες δεν θα μπορούσαν να συμπέσουν χρονικά.

Εφόσον αποσαφηνιστεί πλήρως η δομή της ΔΕΗ μετά την απόσχιση των μονάδων που θα διατεθούν σε ιδιώτες, τότε θα είναι πιο εύκολο να προχωρήσει και ο σχεδιασμός για την πώληση του 17%, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Το market test δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς εντός των ημερών κλείνει ο πρώτος γύρος που περιελάμβανε την υποβολή ερωτήσεων προς τις 40 και πλέον εταιρείες που προσκάλεσε η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Comp). Μέσω της διαδικασίας αυτής η Κομισιόν επιχειρεί να διαπιστώσει εάν η συμφωνία για την αποεπένδυση της ΔΕΗ από τον λιγνίτη συμμορφώνεται με την τελευταία απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αν τα μέτρα που λαμβάνονται κινούνται στο πνεύμα της ανάπτυξης ενός υγιούς ανταγωνισμού. Θυμίζουμε ότι στο πλαίσιο του νέου ενεργειακού σχεδιασμού της Ε.Ε., η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού κινήθηκε εναντίον της ΔΕΗ, πετυχαίνοντας το 2016 την καταδίκη της για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην προμήθεια λιγνίτη και στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Η απόφαση αυτή οδήγησε στην παραχώρηση του 40% των λιγνιτικών δραστηριοτήτων της Επιχείρησης, όπως έχει τονίσει κατ’ επανάληψη και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης. Επόμενο βήμα είναι η επεξεργασία των απαντήσεων που τέθηκαν κατά το στάδιο του market test προκειμένου να ληφθούν υπόψη και στο επικείμενο νομοθετικό πλαίσιο που ετοιμάζει το υπουργείο και αφορά τις ρυθμίσεις για την απόσχιση των μονάδων, για τις οποίες έχει βγει το πωλητήριο. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και η ΔΕΗ που θα σηκώσει στους ώμους της το βάρος του διαγωνισμού έχουν μπροστά τους ένα ασφυκτικό εξάμηνο για να προκηρύξουν τη δημοπρασία που έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο. Δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν το χρονοδιάγραμμα πάει πιο πίσω.

Keywords
Τυχαία Θέματα