Πόσο σοβαρός είναι ο κίνδυνος ντόμινο από τις αναταράξεις στην ιταλική αγορά ομολόγων

Οι τράπεζες των μεγάλων ευρωπαϊκών οικονομιών μπορεί να πληγούν σοβαρά από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, δεδομένης της μεγάλης τους έκθεσης στο ιταλικό χρέος, σημειώνει το CNBC, προσθέτοντας ότι τις πιο σημαντικές απώλειες αναμένεται να τις έχουν τα τραπεζικά ιδρύματα της Γαλλίας.

Όπως σημειώνεται, το τελευταίο διάστημα

η πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία έχει αυξήσει τα κόστη δανεισμού στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, αλλά έχει επίσης εγείρει και ερωτήματα για πιθανή «μόλυνση» άλλων χωρών.

Οι φωνές συγκεκριμένων Ιταλών πολιτικών που μιλούσαν για έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ και μπλοκάρισμα των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ προκάλεσαν ανησυχίες για πιθανή ρήξη μεταξύ Ιταλίας και της υπόλοιπης ευρωζώνης, και σκέψεις για τη μελλοντική ύπαρξη και της ίδιας της ευρωζώνης.

Την ώρα που η ιταλική κυβέρνηση αντιμετωπίζει υψηλότερο κόστος στο να δανειστεί η ίδια, εκείνοι που ήδη κατέχουν ιταλικό χρέος είδαν τις επενδύσεις τους να αποκτούν μεγαλύτερο ρίσκο και να γίνονται λιγότερο επικερδείς.

Αυτό γιατί όταν οι αποδόσεις αυξάνονται αυτό σημαίνει ότι υπάρχει και μεγαλύτερο ρίσκο, ενώ σημαίνει ότι μειώνονται και οι πιθανότητες να δουν κέρδη στα ιταλικά ομόλογα. Αρα οι αναταράξεις στην ιταλική αγορά ομολόγων επηρεάζουν και σε αυτούς που έχουν στην κατοχή τους ιταλικό χρέος.

«Η Ιταλία είναι μακράν η μεγαλύτερη απειλή για τη σταθερότητα της ευρωζώνης... Η οικονομία πλήττεται από ένα επικίνδυνο μείγμα ασθενικής ανάπτυξης, ισχνής ανταγωνιστικότητας, υψηλού δημόσιου χρέους και προβληματικού τραπεζικού τομέα», αναφέρει η Shweta Singh, της TS Lombard.

Σύμφωνα με την έρευνα που έκανε η Singh, η Γαλλία έχει στην κατοχή της το μεγαλύτερο ποσοστό ιταλικού χρέους – 311 δισ. δολ. που αντιστοιχεί στο 12% του γαλλικού ΑΕΠ. Αρα είναι και η πιο ευάλωτη σε μια πιθανή κρίση στην Ιταλία.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η ίδια στο CNBC , «μια τραπεζική κρίση στην Ιταλία μπορεί να δημιουργήσει πολλές αναταράξεις και στην υπόλοιπη ευρωζώνη και όχι μόνο στη Γαλλία».

«Το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα είναι στενά συνδεδεμένο κι έχει έμμεση και άμεση έκθεση στην Ιταλία. Για παράδειγμα, οι γαλλικές τράπεζες έχουν ιταλικό χρέος αξίας ισόποσης με το 12% του γαλλικού ΑΕΠ, οι ολλανδικές τράπεζες έχουν γαλλικό χρέος ίσο με το 13% του ολλανδικού ΑΕΠ, η Βρετανικές έχουν ολλανδικό χρέος ίσο με το 4% του δικού τους ΑΕΠ κ.ο.κ.», εξηγεί δείχνοντας πώς μπορεί να συμβεί ένα ντόμινο.

Οι τέσσερις χώρες που έχουν στην κατοχή τους το μεγαλύτερο ιταλικό χρέος είναι, πέραν της Γαλλίας, η Ισπανία, η Ολλανδία και η Πορτογαλία.

Οι πρόσφατες ανησυχίες για την Ιταλία μπορεί να μειώθηκαν μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης και τις δηλώσεις Ιταλών υπουργών ότι η χώρα παραμένει δεσμευμένη στο ευρώ, ωστόσο, σύμφωνα με την Singh οι κίνδυνοι παραμένουν.
«Αν και τα ρίσκα σχετικά με το Quitaly/Italexit έχουν μειωθεί με τη νέα κυβέρνηση, ωστ΄σο δεν έχουν εξαφανιστεί», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα