Πού ποντάρουν οι ξένοι επενδυτές και ποια η πραγματική εικόνα στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών

Του Δημήτρη Παφίλα

Βαριά «τραυματισμένη» παραμένει η χρηματιστηριακή αγορά από τις ρευστοποιήσεις τραπεζικών μετοχών που προκαλεί η εμμονή του ΔΝΤ να απαιτεί στις τράπεζες ασκήσεις της ποιότητας ενεργητικού (Asset quality Revew) και ανακεφαλαιοποίηση ύψους 10 δισ. ευρώ. Όπως θα δούμε, όμως, ούτε τα AQR θα επιβληθούν τελικά, ούτε τα 10 δισ. ευρώ προκύπτουν από ένα σοβαρό έλεγχο (σ.σ οι τράπεζες

ελέγχονται επαρκώς αυτή την περίοδο από τον SSM).

Χθες, όμως, διακινήθηκαν μετοχές αξίας 190 εκατ. ευρώ, που είναι δείγμα ότι, οι πωλητές (hedge Funds, pension funds κλπ) βρήκαν αγοραστές σε χαμηλές τιμές σε σχέση με την ανακεφαλαιοποίηση του 2015. Οι αγοραστές ποντάρουν στο γεγονός ότι δεν θα επιβληθούν τελικά AQR, αλλά και σε μια λύση χρέους που θα δώσει σημαντική ώθηση στις ελληνικές τράπεζες.

Ενώ λοιπόν από την 1η Σεπτεμβρίου, οι τράπεζες έχουν χάσει 2, 54 δισ. ευρώ από την αξία τους φθάνοντας στα 7,46 δισ. ευρώ έναντι 10 δισ. προηγουμένως, κάποιοι επενδυτές εκμεταλλεύονται πρόσκαιρα ή μακροπρόθεσμα την αδυναμία του ευρωπαϊκού επόπτη SSM να διατηρήσει την όποια αξιοπιστία του. Και η έλλειψη αξιοπιστίας, (credibility) όπως θα δούμε, είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο οδηγούνται σε βίαιες πωλήσεις οι ξένοι επενδυτές.

Αρκετά Αμερικανικά funds κατηγορούν για αναξιοπιστία τους δανειστές τόσο το ΙΜF, όσο και τον SSM και την ECB καθώς, όπως υποστηρίζουν, «άλλα λένε, κι άλλα πράττουν». Με λίγα λόγια, ενώ στις δηλώσεις υποστηρίζουν ότι, η Ελλάδα και οι τράπεζες έχουν κάνει προόδους στην πράξη υποσκάπτουν σκοπίμως την ανάκαμψη. Μάλιστα, ο ιδιοκτήτης του Hayman Capital κ. J.k Bass υποστήριξε σε άρθρο του «ότι το ΔΝΤ πρέπει να σταματήσει να βασανίζει την Ελλάδα τις τράπεζες της». Αντί, το ΔΝΤ να προχωρήσει τις ενέργειες για την μείωση του ελληνικού χρέους δημιουργεί, όπως θα δούμε,τις προϋποθέσεις για την αύξηση του!

Οι ξένοι επενδυτές που πωλούν Ελλάδα σήμερα δίνουν ραντεβού για το τέλος του προγράμματος (Αύγουστος 2018) καθώς όπως αναφέρουν «υπάρχει ένα σενάριο να δώσει ο SSM 10 δισ. ευρώ στις τράπεζες και αργότερα όταν πωληθούν τα πακέτα να επιστρέψουν τα 30-40 δισ. ευρώ που δαπανήθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση τους». Το σενάριο, που κατέληξαν οι ξένοι είναι υπαρκτό, αφού ξένοι παράγοντες επισημαίνουν ότι, δεν «υπάρχει αγορά να δώσει 10 δισ. ευρώ στις τράπεζες, όταν δεν έχει δοθεί λύση χρέους και επικρέμεται η απειλή για ελέγχους ( AQR)».

H πραγματική εικόνα – Το 51,4% των επισφαλών δανείων είναι καλυμμένο

Ποια είναι, όμως, η πραγματική εικόνα στις τράπεζες; Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν κεφαλαιακό απόθεμα 8,4 δισ. ευρώ (για άλλους το απόθεμα φθάνει τα 9,5 δισ. ευρώ) σε σχέση με το πλαφόν που έχει ορίσει η ΕΚΤ. Τα συνολικά κεφαλαιακά αποθέματα ανέρχονται σε 30,7 δισ. ευρώ, ενώ για τους ελάχιστους δείκτες φερεγγυότητας απαιτούνται 22,3 δισ. ευρώ. Όμως, το 52% της κεφαλαιακής δομής αφορά οριστικοποιημένες απαιτήσεις από αναβαλλόμενους φόρους.

Οι 4 ελληνικές τράπεζες έναντι μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων 99,4 δισ. ευρώ έχουν λάβει προβλέψεις 51,1 δισ. ευρώ, δηλαδή το 51,4% των επισφαλών δανείων. Αυτά στο σύνολο βεβαίως, διότι κάθε τράπεζα διαθέτει ανά κατηγορία δανείων πλεονεκτήματα (εξασφαλίσεις) και αδυναμίες. Η δε Τράπεζα της Ελλάδος έχει προχωρήσει σε ανάλυση ευαισθησίας για την περίοδο 2016-2019 και έχει αποφανθεί ότι, οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να διατηρήσουν υψηλά επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας ακόμη και σ ένα δυσμενές σενάριο. Από την άσκηση που διενήργησε η Τράπεζα της Ελλάδος, ο συνολικός κεφαλαιακός δείκτης πηγαίνει στο 20,5% (θετικό σενάριο) και στο 14,7% (αρνητικό). Ακόμη και στο αρνητικό οι ελληνικές τράπεζες είναι υψηλότερα και απο ευρωπαϊκές τράπεζες.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν κεφαλαιακούς ελέγχους και πλάνα μείωσης των NPL’S

Ξένοι επενδυτές από τις ΗΠΑ θυμίζουν ότι στις ελληνικές τράπεζες έχουν επιβληθεί κεφαλαιακοί έλεγχοι (capital Controls), δηλαδή δεν μπορούν να πτωχεύσουν ενω η βούληση του μεγαλύτερου δανειστή (Γερμανία) είναι ότι δεν θέλει να τις χρεοκοπήσει. Επιπλέον, οι ίδιοι επενδυτές ξεκαθαρίζουν ότι, δεν πρόκειται να επιβληθούν τελικά AQR στις ελληνικές τράπεζες. Με την απειλή, λοιπόν ότι θα διενεργηθούν AQR στις ελληνικές τράπεζες και ότι χρειάζονται 10 δισ. ευρώ, οι 4 τράπεζες έχασαν 3 δισ, από την αξία τους και χθες οι απώλειες ήταν 2,54 δισ. ευρώ απο την 1η Σεπτεμβρίου.

Κόκκινα δάνεια – επιθετικές κινήσεις

Το επόμενο διάστημα οι ελληνικές τράπεζες θα προχωρήσουν σε επιθετικές κινήσεις μείωσης των κόκκινων δανείων με πωλήσεις, μειώσεις και λιγότερες διαγραφές. Η Eurobank έχει προγραμματίσει πώληση δανείων αξίας 1,5 δισ. ευρώ (με τις προσαυξήσεις είναι 2,8 δισ. ευρώ). Η Πειραιώς θα κάνει διαγωνισμό ύψους 1,5 δισ. ευρώ με την UBS σε δάνεια με εξασφαλίσεις, η Alpha Βank θα μειώσει τα NPL’S κατά 1,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2017, ενώ η Εθνική Τράπεζα ξεκινά την μείωση στο α΄ τρίμηνο του 2018. Αυτήν περίοδο εξάλλου πωλούνται εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας με δάνεια άνω των 300 εκατ, ευρώ, ενώ αναμένεται διαγωνισμός στο Λονδίνο για την υπερδανεισμένη εταιρεία Euromedica.

Keywords
Τυχαία Θέματα