Πούτιν: Η Ρωσία έχει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στην εξόρυξη κρυπτονομισμάτων

Να καταλήξουν σε μία ενιαία άποψη σχετικά με τις ρυθμίσεις που αφορούν στα κρυπτονομίσματα και να υποβάλουν έκθεση για το αποτέλεσμα των μεταξύ τους διαβουλεύσεων, κάλεσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν την κυβέρνηση και την Κεντρική Τράπεζα της χώρας του, καθώς -σύμφωνα με δήλωσή του- θεωρεί ότι η Ρωσία έχει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στον τομέα της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων.

Η δήλωση αυτή του Βλαντίμιρ Πούτιν

έγινε μετά την πρόταση που είχε κάνει πρόσφατα η Κεντρική Τράπεζα να απαγορευτεί στη Ρωσία η κυκλοφορία και η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων, όπως και οι συναλλαγές με τη χρήση τους.

«Θα παρακαλούσα και την κυβέρνηση της Ρωσίας και την Κεντρική Τράπεζα, συζητώντας το θέμα να καταλήξουν σε μια ενιαία άποψη και θα σας ζητούσα να κάνετε τη συζήτηση αυτή σε σύντομο χρονικό διάστημα, και μετά να ενημερώσετε για τα αποτελέσματα, στα οποία θα καταλήξετε κατά την πορεία της συζήτησης», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Κίνδυνοι από τη μεγάλη αστάθεια»

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επισήμανε γενικά ότι το ζήτημα που αφορά στις ρυθμίσεις των κρυπτονομισμάτων βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής και ότι ο ίδιος «γνωρίζει τις συζητήσεις που γίνονται επί αυτού του θέματος».

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, επισημαίνοντας ότι η Κεντρική Τράπεζα έχει δική της θέση στο θέμα των κρυπτονομισμάτων, επέστησε παράλληλα την προσοχή στο ότι η Κεντρική Τράπεζα «δεν στέκεται εμπόδιο στην τεχνολογικό πρόοδο και καταβάλλει τις αναγκαίες προσπάθειες, ώστε να εισάγει εξελιγμένες τεχνολογίες σε αυτόν τον τομέα δραστηριότητας».

Αναφερόμενος στη διαφορετική θέση που έχει η Κεντρική Τράπεζα στο θέμα των κρυπτονομισμάτων, είπε ότι αυτή σχετίζεται με το ότι οι εμπειρογνώμονές της θεωρούν ότι η διεύρυνση μιας δραστηριότητας σε σχέση με τα κρυπτονομίσματα εμπεριέχει ορισμένους κινδύνους, πρωτίστως για τους πολίτες της χώρας, δεδομένης της μεγάλης αστάθειας.

Ωστόσο, όπως επισήμανε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, η Ρωσία στον τομέα αυτόν έχει «ορισμένα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, ιδιαιτέρως στη λεγόμενη εξόρυξη». Αναφερόμενος μάλιστα στα πλεονεκτήματα, είπε ότι «έχει υπόψιν του το πλεόνασμα ηλεκτρικής ενέργειας και τα καλά καταρτισμένα στελέχη που διαθέτει η χώρα» στον τομέα αυτόν.

«Ανεπιθύμητες συναλλαγές»

Πριν από μερικές μέρες, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ρωσικού πρακτορείου Interfax και της ρωσικής εφημερίδας RBK, το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο δύο πηγές είχε μεταδώσει ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) της Ρωσίας έπεισε την επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, Ελβίρα Ναμπιούλινα, να προχωρήσει στην πλήρη απαγόρευση των συναλλαγών με κρυπτονομίσματα στη Ρωσία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η FSB έκανε την πρόταση για την απαγόρευση των κρυπτονομισμάτων, επειδή οι Ρώσοι όλο και πιο συχνά μεταφέρουν χρηματικά ποσά σε κρυπτονομίσματα στις «ανεπιθύμητες οργανώσεις» και σε μέσα μαζικής ενημέρωσης που έχουν καταχωρηθεί στο μητρώο των «ξένων πρακτόρων».

Επίσης, η εφημερίδα Kommersant έγραφε στις 19 Ιανουαρίου ότι η Κεντρική Τράπεζα άρχισε να παρακολουθεί προσεκτικά τις συναλλαγές των ρωσικών τραπεζών σε κρυπτονομίσματα, όπως και ότι η Κεντρική Τράπεζα στα τέλη του 2021 είχε αποστείλει στις ρωσικές τράπεζες αίτημα αναφορικά με τη συνεργασία τους στον τομέα των κρυπτονομισμάτων που αφορούσαν ιδιαίτερα στις συναλλαγές πληρωμών μεταξύ πολιτών, αποδίδοντας την κίνησή της αυτήν «στην εκτίμηση των κινδύνων που απορρέουν από το ξέπλυμα χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας».

Διαβάστε ακόμη

Citigroup: Επενδυτική ευκαιρία η «βουτιά» στις αγορές

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Πώς χάθηκε κάθε… ελπίδα στην Αττική Οδό – Η ώρα των ευθυνών

Meta – Nvidia: Ξεκίνησε η συνεργασία για τον υπέρ-υπολογιστή του metaverse

Keywords
Τυχαία Θέματα