Πρέπει να συμμαχήσουμε με τον διάβολο;

Υπάρχουν αρκετές δυνάμεις στην Ευρώπη που έχουν κάθε συμφέρον να αξιοποιήσουν την έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη δράση της τρόικας μετατρέποντάς τη σε μια απόπειρα δημοσίων σχέσεων και εξαγνισμού για τις βάρβαρες και αναποτελεσματικές πολιτικές που επιβλήθηκαν στις χώρες της περιφέρειας τα τελευταία χρόνια. Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να χρησιμοποιηθεί η όλη υπόθεση για να εξυπηρετηθούν τα γερμανικά συμφέροντα στην κόντρα τους με το ΔΝΤ. Εντός της ομάδας των ευρωβουλευτών

που διεξάγουν την έρευνα, οι συντηρητικές δυνάμεις φαίνεται ότι υιοθετούν μια γραμμή η οποία συνοψίζεται στο εξής: «Η τρόικα είναι προβληματική, αλλά ήταν απαραίτητη». Την άποψη αυτή διατυπώνει ανοιχτά ο εκπρόσωπος των συντηρητικών δυνάμεων, Αυστριακός ευρωβουλευτής Οτμαρ Κάρας.

Αλλά και για το ίδιο το ψήφισμα που θα υιοθετηθεί τελικά από την ολομέλεια, το πιθανότερο είναι ότι θα μπει αρκετό νερό στο κρασί της κριτικής, καθώς η ισχυρότερη πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι σήμερα εκείνη των συντηρητικών. Μένει να δούμε, επίσης, σε ποιον βαθμό η ομάδα των σοσιαλιστών θα επηρεαστεί από τους Γερμανούς ευρωβουλευτές, η παράταξη των οποίων συμμετέχει στην κυβέρνηση της χώρας.

Το πιθανότερο είναι ότι όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και καταλήξουν σε ένα -συμβουλευτικό- ψήφισμα, οι κυβερνήσεις θα επιδιώξουν να προωθήσουν ορισμένες αλλαγές στο σύστημα οι οποίες δεν θα αλλάζουν μεν την ουσία, αλλά θα δημιουργούν εντυπώσεις στην κατεύθυνση ότι «τα πράγματα διορθώνονται». Δεν αποκλείεται, μάλιστα, οι διορθώσεις που θα γίνουν να αφορούν κατά βάση τον περιορισμό της παρουσίας του ΔΝΤ στα ευρωπαϊκά πράγματα, η οποία θεσμικά είναι ασφαλώς προβληματική και απαράδεκτη.

Οι Γερμανοί επέμεναν το 2010 να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, με στόχο, τότε, να αποκτήσει η βοήθεια τιμωρητικό και απαξιωτικό χαρακτήρα και να λειτουργήσει αποτρεπτικά για οποιαδήποτε άλλη χώρα σκεφτόταν να ζητήσει κι εκείνη δάνειο. Σήμερα, όμως, η παρουσία του ΔΝΤ στα προγράμματα διάσωσης του δίνει το δικαίωμα άσκησης βέτο στα συμβούλια υπουργών της ευρωζώνης και έχει γίνει το βασικό όχημα με το οποίο οι Αμερικανοί αλλά και άλλες τρίτες χώρες ασκούν πιέσεις στο πλαίσιο της κόντρας τους με τη Γερμανία. Συνεπώς, η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου είναι μια καλή ευκαιρία για να βγάλουν οι Γερμανοί το «αγκάθι» του ΔΝΤ, δίνοντας ταυτόχρονα την εντύπωση ότι διορθώνουν τα κακώς κείμενα και αποκαθιστούν τη θεσμική τάξη.

Η ειρωνεία της ιστορίας, όμως, είναι ότι το ΔΝΤ, που ιστορικά συμβολίζει τον διάβολο για τις οικονομίες που πέφτουν στα χέρια του, σήμερα εκφράζει τις πιο συμφέρουσες για την Ελλάδα απόψεις. Υποστηρίζει ότι το ελληνικό χρέος πρέπει να κουρευτεί ότι η ΕΚΤ πρέπει να τυπώσει χρήμα για να ενισχύσει την ανάπτυξη και η ευρωζώνη να διοχετεύσει κονδύλια για επενδύσεις στον ευρωπαϊκό Νότο.

Με λίγα λόγια, το ΔΝΤ ζητάει από τη Γερμανία να ρίξει στην ανάπτυξη των υπόλοιπων χωρών ένα μέρος από τα πλεονάσματα που έχει συσσωρεύσει ώστε να ξεκολλήσει η ευρωπαϊκή οικονομία και να συμβάλει στη σταθεροποίηση του παγκόσμιου συστήματος. Και στο βάθος, βέβαια, υπάρχουν οι γεωπολιτικές επιδιώξεις των ΗΠΑ, που θέλουν μεν την Ευρώπη και το ευρώ στο πλευρό τους, ως πόλο σταθερότητας απέναντι στην αναδυόμενη Κίνα, αλλά δεν επιθυμούν να δουν τη μέχρι πρότινος μεσαία Γερμανία να αναδεικνύεται σε υπερδύναμη που ασκεί ηγεμονία στην ευρωζώνη. Ολα αυτά εξηγούν γιατί στο «μεγάλο παιχνίδι» η Γερμανία θέλει να ξεφορτωθεί το ΔΝΤ.
Ωστόσο, παρά τους περιορισμούς και τη σύγκρουση των μεγάλων δυνάμεων, που προσδιορίζουν το ευρύτερο πλαίσιο, το γεγονός είναι ότι η συγκυρία δημιουργεί ευκαιρίες για την ελληνική πλευρά. Αν μη τι άλλο, έχουν καταγραφεί τα λάθη και οι δραματικές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες στη χώρα μας, όπως και ο αντιδημοκρατικός τρόπος με τον οποίο λειτούργησε το σύστημα της τρόικας που επέβαλε τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν. Θα επιδιώξει η ελληνική κυβέρνηση να τις εκμεταλλευτεί; Ή θα γίνουμε απλώς η αφορμή για να κάνει η Γερμανία τη δουλειά της;

Blogger Γιώργος Χ. Παπαγεωργίου
Keywords
Τυχαία Θέματα