Προχωρεί η επένδυση για την μονάδα LNG στην Αλεξανδρούπολη ύψους €400 εκατ.

της Μαριάννας Τζάννε

Σε προχωρημένους ρυθμούς με την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προκειμένου να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες και να ξεκινήσει η επόμενη φάση, δεσμευτικού χαρακτήρα του market test, βρίσκεται η Gastrade που κατασκευάζει τον πλωτό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη. Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές πρόσφατα ολοκληρώθηκε

το α΄ μέρος της προετοιμασίας που αφορά τον καθορισμό των κατευθυντήριων γραμμών και αναμένονται οι αποφάσεις της ολομέλειας της ΡΑΕ, για να προχωρήσει η β' φάση του market test που αν δεν πάρει άλλη αναβολή λόγω της προεκλογικής περιόδου, εκτιμάται ότι θα μπορέσει να ξεκινήσει μέσα στον Ιούλιο.

Κατά το στάδιο αυτό θα καθοριστούν οι όροι συμμετοχής στο market test της αγοράς για την δέσμευση δυναμικότητας αλλά και η τιμολογιακή πολιτική (δομή, αναπροσαρμογές ταρίφας κ.ά.). Η πρώτη φάση του market test ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2018 με την εκδήλωση ενδιαφέροντος από 20 εταιρείες που δέσμευσαν δυναμικότητα που αντιστοιχούσε με 12,2 δισ. κυβικά μέτρα.

Στην Gastrade, η οποία θα "τρέξει" την μεγάλη επένδυση συμμετέχουν ο όμιλος Κοπελούζου, η GasLog, με κύριο μέτοχο τον Έλληνα εφοπλιστή Πήτερ Λιβανό και ο κρατικός διαχειριστής της Βουλγαρίας Bulgartransgaz (ο βουλγαρικός ΔΕΣΦΑ). Σε εκκρεμότητα παραμένει η συμμετοχή στο έργο της ΔΕΠΑ, για την οποία αναμένεται να ληφθούν οριστικές αποφάσεις από την επόμενη κυβέρνηση αλλά και η εκχώρηση επιπλέον ποσοστού 20% σε πέμπτο εταίρο αλλοδαπών συμφερόντων.

Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 380 εκ. ευρώ θα χρηματοδοτηθεί από ιδιωτικά κεφάλαια, τραπεζική χρηματοδότηση και από πόρους των διαθρωτικών ταμείων.

Την προετοιμασία για την υποβολή φακέλου μεγάλου έργου και την χρηματοδότηση μέρους της επένδυσης του FSRU από κοινοτικούς πόρους, επιβεβαιώνει έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας. Η προετοιμασία του φακέλου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφορά την έγκριση της χρηματοδότησης, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) για το «Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) Αλεξανδρούπολης».

Το έργο προβλέπει την κατασκευή υπεράκτιας πλωτής μονάδας παραλαβής, αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου και ένα σύστημα υποθαλάσσιου και χερσαίου αγωγού μέσω του οποίου το φυσικό αέριο θα προωθείται στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς.

Πρόκειται για ένα έργο στρατηγικής σημασίας καθώς το FSRU είναι χωροθετημένο στην διασταύρωση του κάθετου και του νότιου διαδρόμου φυσικού αερίου, που σε συνδυασμό με τους αγωγούς IGB προς Βουλγαρία και τον ΤΑP προς Ιταλία, αναβαθμίζουν την χώρα μας σε ενεργειακό hub.

«Η υλοποίηση επενδύσεων σε υποδομές και η συμμετοχή σε διασυνοριακά έργα ενίσχυσης και κατασκευής αγωγών φυσικού αερίου, θα μετατρέψουν την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο, συμβάλλοντας στην ασφάλεια εφοδιασμού και ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και γενικότερα της εθνικής οικονομίας. Έμφαση πρέπει επίσης να δοθεί στην κατασκευή νέων δικτύων διανομής φυσικού αερίου, προκειμένου να προωθηθεί η διείσδυση του φυσικού αερίου σε νέες περιοχές, στο πλαίσιο ενός περιφερειακού σχεδιασμού" αναφέρει σε απάντηση που έδωσε πρόσφατα σε κοινοβουλευτική ερώτηση ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών Επενδύσεων ΕΣΠΑ κ. Παναγιώτης Κορκολής.

Keywords
Τυχαία Θέματα