Αξιοποίηση του συγκροτήματος 17 κτιρίων, επί της Ιεράς Οδού

Η Περιφέρεια Αττικής και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών προωθούν μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία, την ίδρυση «Τεχνολογικού Κέντρου Γεωργίας και Τροφίμων», στις παλιές εγκαταστάσεις του Λυσσιατρείου Αθηνών.

Στο επίκεντρο της Προγραμματικής Σύμβασης που υπέγραψαν σήμερα, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και ο Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Σπυρίδων Κίντζιος είναι η δημιουργία ενός εξειδικευμένου κέντρου πολλαπλών λειτουργιών, ενός κόμβου, που θα υλοποιεί στην Περιφέρεια Αττικής τη στρατηγική ανάπτυξης και αναβάθμισης του αγροδιατροφικού τομέα και θα συμβάλλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση. Στην υπογραφή το παρών έδωσαν η Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών Ερμίνα Κυπριανίδου καθώς και οι Αντιπρυτάνεις του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Σταύρος Ζωγραφάκης και Ιορδάνης Χατζηπαυλίδης.

Η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου επισήμανε ότι «σήμερα δίνουμε μια λύση, και μάλιστα μια βέλτιστη λύση, σε ένα θέμα που εκκρεμούσε πολλά χρόνια. Μια λύση που αφορά στη δημιουργία ενός Τεχνολογικού Κέντρου Γεωργίας και Τροφίμων, κρίσιμης σημασίας για όλους τους πολίτες της Αττικής, κρίσιμου για τη δημόσια υγεία, για το δημόσιο συμφέρον. Ενός Κέντρου που παράλληλα θα συμβάλλει πολλαπλά στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, του τουρισμού της Αττικής. Δεν είναι υπερβολή να μιλήσουμε για ένα ‘πολυεργαλείο’ ανάπτυξης. Μια εξέλιξη που έγινε δυνατή χάρη στη συνέργεια της Περιφέρειας με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- συνέργεια παραγωγική και ουσιαστική».

Από την πλευρά του ο Πρύτανης Σπυρίδων Κίντζιος δήλωσε: «Το Κέντρο θα αποτελέσει πυλώνα και βασικό άξονα για την αγροδιατροφή καθώς θα δημιουργήσει διεξόδους απασχόλησης για νέους ανθρώπους και επιστήμονες, συμβάλλοντας στη βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης όλων των κοινωνικών ομάδων της Περιφέρειας».

Το Κέντρο απευθύνεται σε όλους τους πολίτες της Αττικής
Το Τεχνολογικό Κέντρο Γεωργίας και Τροφίμων θα αποτελεί τη σύνδεση του Πανεπιστημίου με την κοινωνία και θα απευθύνεται σε όλους τους πολίτες της Περιφέρειας. Συγκεκριμένα σε:
-νέους ανέργους που επιθυμούν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα και την μεταποίηση,
-επιστήμονες με συνάφεια με τον κλάδο (γεωπόνοι, δασολόγοι, ιχθυολόγοι, διατροφολόγοι κ.ά.),
-επιστήμονες άλλων κλάδων που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στον πρωτογενή τομέα και στα τρόφιμα (χημικοί, χημικοί μηχανικοί, επικοινωνιολόγοι, ψυχολόγοι κ.ά),
-εργαζόμενους επαγγελματίες της εστίασης, του τουρισμού και του αγροτουρισμού,
-επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη γεωργία, κτηνοτροφία, δασοκομία και αλιεία καθώς και στη μεταποίηση,
-φορείς όπως επιμελητήρια, ομάδες παραγωγών, επαγγελματικές ομάδες, κοινωνικές επιχειρήσεις,
-πολίτες που ενδιαφέρονται για γενικότερα θέματα του αγροδιατροφικού τομέα όπως καλλιέργειες, παραδοσιακά προϊόντα τροφίμων, γαστρονομία, διατροφή κ.λπ.,
-ειδικές και ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες για ενημέρωση (π.χ. μαθητές σχολείων, άτομα με αναπηρία, άτομα τρίτης ηλικίας κ.ά).

Η δράση του Κέντρου θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τους τομείς της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, της διαχείρισης και προστασίας του περιβάλλοντος, της γαστρονομίας και του αγροτουρισμού, της ασφάλειας και υγιεινής των τροφίμων, της ενέργειας και του περιβάλλοντος, της επιχειρηματικότητας των νέων και της καινοτομίας, του πολιτισμού κ.ά.
Ειδικότερα, η Περιφέρεια και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αναπτύσσουν συνεργασία για την αξιοποίηση του συγκροτήματος 17 κτιρίων, επί της Ιεράς Οδού, απέναντι από το Πανεπιστήμιο και τον Βοτανικό Κήπο, συνολικής έκτασης 4.986,76 τ.μ., ιδιοκτησίας της Περιφέρειας Αττικής, όπου στο παρελθόν στεγάζονταν το Δημόσιο Λυσσιατρείο και το Δημόσιο Απολυμαντήριο.

Η Περιφέρεια Αττικής διαθέτει τον χώρο στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, το οποίο και αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση του έργου της ανακατασκευής των κτιρίων και του περιβάλλοντος χώρου καθώς και της λειτουργίας του «Τεχνολογικού Κέντρου Γεωργίας και Τροφίμων». Η διάρκεια της Προγραμματικής Σύμβασης είναι 40 χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα