Προοδευτική Συμμαχία: Ναι στον «φιλοευρωπαϊκό» προϋπολογισμό μετά το 2020

Τη σημασία ενός «φιλοευρωπαϊκού» προϋπολογισμού για την περίοδο μετά το 2020 τονίζουν, σε άρθρο τους στο Euractiv, ευρωβουλευτές της Προοδευτικής Συμμαχίας, που αποτελείται από εκπροσώπους τριών πολιτικών ομάδων της Αριστεράς, των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων.

Στο άρθρο τους, με αφορμή την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, οι ευρωβουλευτές της Προοδευτικής Συμμαχίας, μεταξύ των οποίων είναι και ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ,

Δημήτρης Παπαδημούλης, επισημαίνουν ότι στην τελευταία σύνοδο κορυφής, οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέτυχαν να λάβουν «πολιτική δέσμευση για έναν κοινωνικό προϋπολογισμό μετά το 2020», καθώς οι συζητήσεις αντανακλούσαν «την απροθυμία ορισμένων κρατών-μελών να επενδύσουν περισσότερο στο κοινό μας μέλλον».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται ένα σύστημα βασισμένο κυρίως στους ίδιους πόρους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι απαραίτητο να αυξηθεί η ικανότητα είσπραξης φόρων, να καταπολεμηθεί η φοροαποφυγή και η φοροδιαφυγή και να διασφαλιστεί η φορολογική δικαιοσύνη. Είναι ώρα όλοι οι τομείς της οικονομίας να αρχίσουν να συμβάλλουν στις επενδύσεις στα ευρωπαϊκά δημόσια αγαθά. Είναι, επίσης, καιρός να δώσουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση έναν προϋπολογισμό που ταιριάζει με τις αποστολές και τις φιλοδοξίες της» αναφέρουν.

Ειδικότερα, ενόψει των ευρωεκλογών του 2019, η Προοδευτική Συμμαχία προτείνει έναν «πραγματικά φιλοευρωπαϊκό προϋπολογισμό», ο οποίος, μεταξύ άλλων, θα προωθεί επενδύσεις σχετικές με το κλίμα και κίνητρα για τη μετάβαση προς μία οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, θα δίνει προτεραιότητα στα κοινωνικά δικαιώματα, στην κοινωνική και εδαφική συνοχή, θα ενισχύει συγκεκριμένες πολιτικές και μέσα που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της ανεργίας, με επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία, αλλά και θα προβλέπει περισσότερους πόρους για τη στήριξη της υποδοχής και της ένταξης των μεταναστών.

«Όλα τα παραπάνω πρέπει να συμβαδίζουν με μία διαδικασία εκδημοκρατισμού των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, με κανόνες και διαδικασίες που συνεπάγονται μεγαλύτερη διαφάνεια και με την ενίσχυση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συμπεριλαμβανομένου του κοινοβουλευτικού ελέγχου» καταλήγουν οι ευρωβουλευτές της Προοδευτικής Συμμαχίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα