Προσφυγικό και ασφαλιστικό. Δύο διαφορετικά ζητήματα που κρίνουν το μέλλον μας στην Ε.Ε.

Για πρώτη φορά η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη υπήρξε ξεκάθαρη αναφορικά με έναν "αστικό μύθο" που κυκλοφορεί, κυρίως από αρθρογράφους σε φιλικά ΜΜΕ προς την συγκυβέρνηση, σχετικά με την πιθανότητα "χαλάρωσης των όρων για το Μνημόνιο που υπέγραψαν ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, λόγω του προσφυγικού ζητήματος"

Η κυρία Γεροβασίλη είπε επιτέλους το προφανές. "Το προσφυγικό ζήτημα δεν το συμψηφίζουμε με τα ζητήματα της αξιολόγησης ή της οικονομίας".

Τις τελευταίες εβδομάδες αυτός ο μύθος, ότι δηλαδή η "κακή Ευρώπη" θα "αναγκαστεί να δεχθεί τις προτάσεις της συγκυβέρνησης", με λίγα λόγια την πλήρη απραξία της, λόγω των προσφυγικών ροών και πως δήθεν "η Ε.Ε., μπλοφάρει σχετικά με την πιθανότητα να κλείσει τα σύνορά της με την Ελλάδα" έχει καταρρεύσει οριστικά.

Επιτέλους η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ αντιλαμβάνεται πως προσφυγικό και μεταρρυθμίσεις είναι δύο τελείως διαφορετικά ζητήματα. Τα οποία θα πρέπει να τα υποστεί μέχρι τέλους. Πέρα από τα τεράστια σφάλματα των κρατών μελών της Ε.Ε., ως προς την αντιμετώπιση της μεγαλύτερης Κρίσης, το κυβερνητικό δίδυμο Τσίπρα /Καμμένου, φαίνεται να συνειδητοποιεί πως η εκβίαση είτε της Ε.Ε. , είτε των κρατών – μελών για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό, σημαίνει κλείσιμο των συνόρων, ίσως και για δύο έτη και κατάρρευση της Ελλάδος εντός λίγων εβδομάδων.

Η προσπάθεια που καταβάλουν αρκετά κυβερνητικά στελέχη να επιρρίψουν τις ευθύνες στην Ε.Ε., για την πλήρη ανικανότητα τους να λάβουν έστω και μια δύσκολη απόφαση, δείχνει πως αυτός ο κυβερνητικός συνασπισμός είναι ανίκανος να εφαρμόσει έστω και το παραμικρό. Οι κατηγορίες κατά συγκεκριμένων κρατών – μελών για τη στάση τους στο προσφυγικό είναι δικαιολογημένες. Όχι όμως ο κατηγορίες κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όχι απλώς πρότειναν, αλλά και πίεσαν από την πρώτη στιγμή για μια κοινή αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και για την δίκαιη μετεγκατάσταση των αιτούμενων άσυλο. Ορισμένα κράτη – μέλη προσπάθησαν, για ακόμα μια φορά να εθνικοποιήσουν τις όποιες ευρωπαϊκές επιτυχίες και να κατηγορήσουν την Ε.Ε. για τις δικές τους αποτυχίες. Ένα από αυτά τα κράτη – μέλη, ήταν και η Ελλάδα.

Ο λόγος που η κυρία Γεροβασίλη ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα θα εφαρμόσει και τις συμφωνίες με την Τρόικα, αλλά και όλες τις αποφάσεις που θα λάβει το Συμβούλιο της Ε.Ε. για το προσφυγικό, ίσως να αποτελεί ένα πρώτο βήμα ως προς την κατανόηση της ευρωπαϊκής πραγματικότητας. Ο πρωθυπουργός Τσίπρας φαίνεται να κατάλαβε πολύ καλά ότι έχει μεγαλύτερη ανάγκη, στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, την Καγκελάριο Μέρκελ, από όσο έχει η ίδια ανάγκη τον πρωθυπουργό της Ελλάδας. Διότι όταν η Γερμανία κλείσει τα σύνορά της, η Ελλάδα, θα μετατραπεί σε έναν απέραντο χώρο αιτούμενων άσυλο.

Κάθε περαιτέρω προσπάθεια διασύνδεσης προσφυγικού και μεταναστευτικού με το ασφαλιστικό,το χρέος και τις μεταρρυθμίσεις, θα πρόκειται απλώς για παιχνίδι της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Ο λόγος είναι πως η γνώμη του διδύμου Τσίπρα/Καμμένου για το χρέος δεν ενδιαφέρει κανέναν, καθώς είναι κάτι που θα αποφασιστεί από το Βερολίνο, το ΔΝΤ και την Ευρωζώνη.

Η Ελλάδα βρίσκεται ξανά στο κέντρο των εξελίξεων. Τις επόμενες λίγες ημέρες το ζητούμενο δεν θα είναι αν θα κλείσουν τα σύνορα, αλλά ποια σύνορα θα κλείσουν. Η Ελλάδα βρίσκεται ξανά στην πρώτη γραμμή. Και πλέον έχει κουράσει όσους ελάχιστους συμμάχους της έχουν απομείνει.

Keywords
Τυχαία Θέματα