Πρόσθετα νέα μέτρα από ΔΝΤ στην τεχνική συμφωνία που ετοιμάζεται για την Αθήνα

Του Κωστή Πλάντζου

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο μιας «ήπιας συμφωνίας» στο Eurogroup της Δευτέρας ή, ακόμα και σε ένα έκτακτο το οποίο προγραμματίζεται –σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές των θεσμών- προς τις 19 Δεκεμβρίου, καθώς οι Ευρωπαίοι θέλουν να μπει δυνατά στη διαπραγμάτευση και το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου δεν θα μετάσχει η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, εξέλιξη που προοιωνίζεται πως δεν επίκειται άμεσα κλείσιμο συνολικής συμφωνίας. Άλλωστε, όπως

έλεγε χθες η ίδια πηγή, «το Ταμείο θα συζητήσει για τα σενάρια συμμετοχής του στο Διοικητικό του Συμβούλιο, όταν θα έχουμε συμφωνία για τις προϋποθέσεις που περιλαμβάνει η 2η αξιολόγηση, σε συνάρτηση με τις απαιτήσεις του Ταμείου».

Ενώ όμως η Αθήνα ήταν που (από την εποχή Βαρουφάκη ήδη) επιζητούσε την ενεργό ανάμειξη του ΔΝΤ, για να το θέσει απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους στα θέματα του χρέους, η συμμετοχή του στην σύνταξη του τεχνικού μνημονίου δημιουργεί κίνδυνο να θέσει επιτακτικά πιέσεις για πρόσθετα νέα μέτρα, εφόσον θελήσει τελικά να τα μην «σπάσει» με το Βερολίνο. Ιδιαίτερα μάλιστα καθώς, μετά την εκλογή Τραμπ, το Ταμείο δεν έχει πλέον μεγάλα χρονικά περιθώρια για διαπραγματεύσεις αφού από τον Ιανουάριο που αλλάζει ο ένοικος στον Λευκό Οίκο, ο αμερικανικός παράγοντας ίσως αποτρέψει το ΔΝΤ από το να συνεχίσει να συζητά για εμπλοκή του στα ευρωπαϊκά θέματα και οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να έχουν ληφθεί νωρίτερα από την Κριστίν Λαγκάρντ.

Ωστόσο και το κείμενο της Τεχνικής συμφωνίας που έχουν συντάξει οι θεσμοί βρίθει από πλειάδα σκληρών μέτρων. Από χθες πάντως καταγράφονται οι πρώτες αμοιβαίες υποχωρήσεις στα εργασιακά, όπου πιθανόν να σωθούν οι Συλλογικές διαπραγματεύσεις αλλά όχι οι ομαδικές απολύσεις. Σε περίπτωση συμφωνίας στα θέματα αυτά πάντως, η κυβέρνηση κινδυνεύει να χάσει και τον τελευταίο «άσο» που ήθελε να κρατά στα χέρια της για να έχει να διαπραγματεύεται όταν μπει στην συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους και μείωση στα πρωτογενή πλεονάσματα.

Όλα αυτά δείχνουν ότι μπορεί να απαιτηθούν μεγάλες υποχωρήσεις από την κυβέρνηση, κυρίως στο πεδίο των κύριων συντάξεων και του αφορολόγητου, πέραν και όσων προβλέπει ήδη το «πακέτο» της β΄ αξιολόγησης.

Από την άλλη, είναι έτοιμα και θα συζητηθούν στο Eurogroup της Δευτέρας τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για τη ρύθμιση του χρέους που έχει προετοιμάσει ο ESM, τα οποία υπολογίζεται ότι μπορούν να μειώσουν το ύψος του χρέους κατά περίπου 20 μονάδες του ΑΕΠ έως το 2060 , με επιμήκυνση δανείων και πάγωμα επιτοκίων που οδηγούν σε μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ κατά 21,8% ως το 2060.

Έτσι, ακόμη και αν δεν κλείσει η συμφωνία τη Δευτέρα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα παρουσιαστούν ως «καρότο» για νέες υποχωρήσεις. Αντιθέτως, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα οδηγούσαν σε χαλάρωση της λιτότητας, φαίνεται να παραπέμπονται στο μέλλον , ειδικά αν υπάρξουν επιπλοκές στις διαπραγματεύσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα