Πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για εκλογή Προέδρου: Εννέα ψηφοφορίες στη Βουλή και μετά προσφυγή στον λαό


Σε πρόταση με στόχο να πιέσει τα κόμματα σε συναίνεση στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας κατέληξε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με την εκλογή του να αποσυνδέεται από τις εκλογές, ενώ αν αποτύχουν οι ψηφοφορίες στη Βουλή θα αποφασίζει ο λαός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εφόσον αποτύχει η αυξημένη πλειοψηφία στις δύο πρώτες (200 - 180),

θα διεξάγεται και τρίτη με 180 ψήφους. Τότε, αν αποτύχουν οι ψηφοφορίες εφόσον δε διαλύεται η βουλή με αποτυχία αυξημένης πλειοψηφίας, σύμφωνα με την πρόταση - που έχει στόχο να εξαντλήσει κάθε περιθώριο συναίνεσης- θα γίνουν έξι διαδοχικές ψηφοφορίες ανα μήνα, με 180.

Καθ όλη τη διάρκεια αυτή παρατείνεται η θητεία του ΠτΔ. Οταν εξαντληθεί θα πάει σε απευθείας εκλογή από το λαό. Δεν αλλάζει τίποτα στις αρμοδιότητες του πρόεδρου και στόχος, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, είναι ενίσχυση του κοινοβουλίου για τον προεδρο και αποσύνδεση των εκλογών.

Σχετικά με την σχέση Εκκλησίας - Κράτους, σύμφωνα με πληροφορίες, το άρθρο 3 δεν απαλείφεται αντίθετα αναδιαμορφώνεται σε κατεύθυνση ώστε να γίνει πιο λιτό χωρίς όμως να αφαιρούνται ουσιώδη στοιχεία.

Προστίθεται στο άρθρο 3 ως εδάφιο πρώτο η ρητή κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του ελληνικού κράτους, δηλαδή ότι το κράτος είναι θρησκευτικά ουδέτερο. Δεν έρχεται σε σύγκρουση με επικρατούσα θρησκεία ,η αναφορά στην οποια παραμένει, όμως θα υπάρξει ερμηνευτική δήλωση, δηλαδή αστερίσκος στο άρθρο 3, στην οποια θα γράφεται ότι η αναγνώριση επικρατούσας θρησκείας δεν επιφέρει δυσμενείς συνέπειες έναντι άλλων θρησκειών.

Επίσης, τρεις βουλευτικές θητείες, εξαιρούνται οι αρχηγοί των κομμάτων και οι πρώην πρωθυπουργοί. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα είναι υποχρεωτικά βουλευτής.

Τέλος, ο νόμος περί ευθύνης υπουργών τροποποιείται όπως είπε ο πρωθυπουργός σε εισήγηση του, η διάταξη που αφορά μειωμένη παραγραφή και γίνεται παραγραφή όπως ισχύει για όλους.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει την πρόταση με τις 50 υπογραφές στο προεδρειου του κόμματος, στη συνέχεια ο πρόεδρος της Βουλής θα συγκροτήσει επιτροπή συνταγματικής αναθεώρησης και θα ορίζει τη διάρκεια της, με πηγές να αναφέρουν πως καμία από τις προτάσεις που καταθέτουν από το κόμμα δεν τραυματίζει τη συναίνεση.

Keywords
Τυχαία Θέματα