Πρώτο θέμα στην ατζέντα του Eurogroup η έγκριση της εκταμίευσης του €1 δισ.

Στο επίκεντρο της ατζέντας του Eurogroup της Παρασκευής 5/4 πρόκειται να βρεθεί η Ελλάδα και η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων.

Οι θεσμοί θα ενημερώσουν το Eurogroup σχετικά με την πρόοδο που σημείωσαν οι ελληνικές αρχές όσον αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων που προσδιορίζονται στη δήλωση του Eurogroup της 22ας Ιουνίου 2018, συμπεριλαμβανομένου του

παραρτήματός της, που εκκρεμούσαν κατά την προηγούμενη συνεδρίαση του Eurogroup.

Τον Μάρτιο, το Eurogroup συζήτησε τα κύρια πορίσματα της δεύτερης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας και ζήτησε την επίτευξη ταχείας συμφωνίας μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών σχετικά με τις εναπομείνασες μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις.

Προαπαιτούμενα με... αστερίσκους

Όπως προκύπτει από τη χθεσινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, 8 από τις 16 δεσμεύσεις της 2ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης εμφανίζονται ως ολοκληρωμένες, επειδή οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έκαναν τα... στραβά μάτια για αποκλίσεις και καθυστερήσεις και περιορίστηκαν σε κίτρινες, αντί για κόκκινες, κάρτες

Η έκθεση έκρινε ότι η Ελλάδα έχει υλοποιήσει το σύνολο των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει και, με βάση την αποτίμηση αυτή, το Euro Working Group αποφάνθηκε χθες το βράδυ ότι μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία για την εκταμίευση της δόσης των 970 εκατ. ευρώ. Το πρώτο βήμα για την αποδέσμευση των χρημάτων είναι να εγκριθεί η εκταμίευση από το Eurogroup κατά την αυριανή συνεδρίασή του στο Βουκουρέστι και το δεύτερο και τελευταίο βήμα είναι να δώσουν το «πράσινο φως» ορισμένα από τα κοινοβούλια της ευρωζώνης, όπως το γερμανικό.

Πιο αναλυτικά, οι «αστερίσκοι» που συνοδεύουν την έγκριση των μισών από τα 16 προαπαιτούμενα της 2ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης είναι, σύμφωνα με τη χθεσινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι εξής:

1. Προστασία Α΄ κατοικίας
2. Μείωση των «κόκκινων» δανείων
3. Πώληση λιγνιτικών μονάδων ΔΕΗ
4. Ιδιωτικοποιήσεις
5. Δημόσια διοίκηση
6. Στελεχιακή ενίσχυση της ΑΑΔΕ
7. Ληξιπρόθεσμες οφειλές Δημοσίου προς ιδιώτες
8. Κατώτατος μισθός

Αναλυτικά η ατζέντα του αυριανού Eurogroup περιλαμβάνει – με τη σειρά – τα εξής θέματα

Ελλάδα

Οι θεσμοί θα ενημερώσουν το Eurogroup σχετικά με την πρόοδο που σημείωσαν οι ελληνικές αρχές όσον αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων που προσδιορίζονται στη δήλωση του Eurogroup της 22ας Ιουνίου 2018, συμπεριλαμβανομένου του παραρτήματός της, που εκκρεμούσαν κατά την προηγούμενη συνεδρίαση του Eurogroup.

Τον Μάρτιο, το Eurogroup συζήτησε τα κύρια πορίσματα της δεύτερης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας και ζήτησε την επίτευξη ταχείας συμφωνίας μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών σχετικά με τις εναπομείνασες μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις.

Τραπεζική ένωση: θέματα της ευρωζώνης

Το Eurogroup θα παρακολουθήσει τις πρόσφατες δραστηριότητες του εποπτικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τον πρόεδρο του εποπτικού συμβουλίου, κ. Andrea Enria, που καλύπτει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ), την ετοιμότητα για το Brexit, την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ΝΕΠΔ) και τις εποπτικές προκλήσεις για το 2019.

Η πρόεδρος του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης, κα Elke König, θα ενημερώσει σχετικά με τις εν εξελίξει δραστηριότητες του ΕΣΕ.

Ανταλλαγή απόψεων με τον πρόεδρο της επιτροπής ECON του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ο Πρόεδρος του Eurogroup κάλεσε τον πρόεδρο της επιτροπής ECON (Οικονομική και Νομισματική Πολιτική) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Roberto Gualtieri, σε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές και προκλήσεις της ζώνης του ευρώ.

Στόχος είναι η ενίσχυση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ του ΕΚ και του Eurogroup. Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται να προστεθεί στις τακτικές ακροάσεις του Προέδρου του Eurogroup στις συνεδριάσεις της Επιτροπής ECON του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με στόχο έναν «οικονομικό διάλογο» σχετικά με τις εργασίες και τις προτεραιότητες πολιτικής του Eurogroup.

Προετοιμασία των διεθνών συναντήσεων

Το Eurogroup θα προβεί σε απολογισμό των εξελίξεων όσον αφορά τον πληθωρισμό και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες κατά τους τελευταίους μήνες ενόψει των επικείμενων εαρινών συνεδριάσεων του ΔΝΤ. Το Eurogroup συζητά τις εξελίξεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών σε τακτά χρονικά διαστήματα, ιδίως ενόψει διεθνών συναντήσεων.

Επικαιροποιημένο σχέδιο προϋπολογισμού - Λουξεμβούργο

Το Eurogroup θα συζητήσει το επικαιροποιημένο σχέδιο προϋπολογισμού του Λουξεμβούργου για το 2019 με βάση τη γνώμη της Επιτροπής της 22ας Μαρτίου 2019. Τα αποτελέσματα της συζήτησης αυτής αναμένεται να αποτυπωθούν σε σύντομη δήλωση του Eurogroup.

Χαρακτηριστικά του δημοσιονομικού μέσου για τη σύγκλιση και την ανταγωνιστικότητα

Μετά την εντολή που έλαβε από τους ηγέτες της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης, το Eurogroup σε διευρυμένη σύνθεση θα συνεχίσει τη συζήτηση σχετικά με την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ).

Οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τα χαρακτηριστικά του δημοσιονομικού μέσου σύγκλισης και ανταγωνιστικότητας για την ευρωζώνη και τα κράτη μέλη που συμμετέχουν στον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ΜΣΙ ΙΙ) σε εθελοντική βάση, εστιάζοντας στις πτυχές σχετικά με τη διακυβέρνηση.

Οδικός χάρτης για την έναρξη πολιτικών συζητήσεων για το ΕΣΑΚ - Ενδιάμεση υποβολή εκθέσεων από την ομάδα υψηλού επιπέδου

Ο πρόεδρος της ομάδας υψηλού επιπέδου για το ΕΣΑΚ θα ενημερώσει τους υπουργούς σχετικά με την πρόοδο των συζητήσεων όσον αφορά τον χάρτη πορείας για την έναρξη πολιτικών διαπραγματεύσεων σχετικά με ένα ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλισης των καταθέσεων (ΕΣΑΚ) και τις περαιτέρω εργασίες που έχουν προγραμματιστεί έως τον Ιούνιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα