Προϋπολογισμό με διπλό σενάριο για τις συντάξεις στέλνουν σήμερα στην Κομισιόν

Του Μάριου Ροζάκου

Προσχέδιο προϋπολογισμού του 2019 με δύο σενάρια, δηλαδή ένα με μείωση των συντάξεων και ένα χωρίς εφαρμογή του επώδυνου μέτρου, σχεδιάζει να στείλει σήμερα η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Στο κείμενο αναμένεται να εκφράζει την πρόθεσή της να μην προχωρήσει στην περικοπή των συντάξεων, ύστερα όμως από συνεννόηση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε χθες, στο περιθώριο της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ότι το

προσχέδιο που θα σταλεί στις Βρυξέλλες «θα είναι σαφέστερο από το προσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή» την 1η Οκτωβρίου και «θα περιλαμβάνει με πιο σαφή τρόπο την πρόθεση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει στην περικοπή των συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου 2019». Η ελληνική πλευρά εκτιμάται ότι μπορεί να τοποθετηθεί με μεγαλύτερη σαφήνεια τώρα, καθώς έχει εισπράξει θετικό κλίμα από τους Ευρωπαίους και έχει πλέον περάσει το ορόσημο των (χθεσινών) εκλογών στη Βαυαρία.

Υπενθυμίζεται ότι στο προσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή προβλεπόταν:

- Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,56% του ΑΕΠ, ακόμα και χωρίς την περικοπή των συντάξεων και με την εφαρμογή ορισμένων αντίμετρων. Ο προβλεπόμενος δημοσιονομικός χώρος (δηλαδή, η υπέρβαση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ) ανέρχεται στα 122 εκατ. ευρώ. Προχθές ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε εκ νέου ότι μέχρι τα Χριστούγεννα η κυβέρνηση θα ψηφίσει τα ακόλουθα αντίμετρα: πρώτη μείωση του ΕΝΦΙΑ, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, επιδότηση ενοικίου, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες και επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς.

- Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 4,14% του ΑΕΠ με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις και την υλοποίηση όλων των ψηφισμένων αντίμετρων. Ο προβλεπόμενος δημοσιονομικός χώρος εκτινάσσεται στην περίπτωση αυτή στα 1,223 δισ. ευρώ.

Το ύψος της υπεραπόδοσης, σε περίπτωση που μειωθούν οι συντάξεις, υπολογιζόταν από τους τεχνοκράτες της Κομισιόν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα το προηγούμενο διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαφορά εκτιμήσεων ξεκίνησε από τα 600 εκατ. ευρώ περίπου και περιορίστηκε τις τελευταίες ημέρες, αλλά δεν μηδενίστηκε. Οι ειδικοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα συνεχίσουν την επεξεργασία των στοιχείων και αναμένεται να ανακοινώσουν την αξιολόγησή τους επί όλων των ευρωπαϊκών προϋπολογισμών λίγο μετά τα μέσα Νοεμβρίου.

Το «ΘΕΜΑ» είχε επισημάνει από χθες ότι η ελληνική πλευρά προσανατολιζόταν τις τελευταίες ημέρες προς τη λύση των δύο σεναρίων, καθώς είχε λάβει το μήνυμα ότι οι Ευρωπαίοι περιμένουν να αποτυπώνεται κανονικά στο προσχέδιο η μείωση των συντάξεων, αλλά παράλληλα δίνουν το περιθώριο να συνοδεύεται το μέτρο από «αστερίσκο», που θα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακύρωσής του. Είχε προηγηθεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο έντονο φλερτ με την παράτολμη ιδέα να στείλει μόνο ένα σενάριο, που δεν θα περιλαμβάνει την περικοπή των συντάξεων (όπως ιδανικά ήθελε το Μέγαρο Μαξίμου). Από την περασμένη Παρασκευή, ωστόσο, φάνηκε να κερδίζουν έδαφος οι πιο μετριοπαθείς προσεγγίσεις (κυρίως από το οικονομικό επιτελείο), οι οποίες υπογράμμιζαν ότι δεν πρέπει να διαταραχθεί η αξιοπιστία της Ελλάδας με κινήσεις που θα θεωρηθούν επιθετικές.

Καθ’ όλο το προηγούμενο διάστημα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκονταν σε ανοιχτή γραμμή, με στόχο να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές και διορθώσεις στο προσχέδιο προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή και να αποφευχθεί ο παραμικρός κίνδυνος απόρριψης των ελληνικών προβλέψεων κατά τους ελέγχους στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Το παρασκήνιο με Ευρωπαίους-ΔΝΤ στο Μπαλί

Όπως αποκάλυψε χθες το «ΘΕΜΑ», καθοριστικό ρόλο στο προβάδισμα που πήρε η εκδοχή του «διπλού σεναρίου» έπαιξαν οι προχθεσινές επαφές του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στο Μπαλί της Ινδονησίας με την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και τους Ευρωπαίους αξιωματούχους οι οποίοι πρωταγωνιστούν στη λήψη αποφάσεων για τη χώρα μας.

Στις συναντήσεις του με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου Πόουλ Τόμσεν, ο κ. Τσακαλώτος διαπίστωσε ότι ναι μεν το ΔΝΤ εμμένει στην περικοπή των συντάξεων και αμφισβητεί τα υπερπλεονάσματα, όμως δεν θα ρίξει «λάδι στη φωτιά», επαναλαμβάνοντας δημοσίως τις θέσεις αυτές έως τον Ιανουάριο, όταν θα παρουσιάσει την πρώτη έκθεση μεταμνημονιακής αξιολόγησης της Ελλάδας.

Η «σιγή ασυρμάτου» συμφωνήθηκε με τους Ευρωπαίους τις παραμονές της Φθινοπωρινής Συνόδου του ΔΝΤ στο Μπαλί και δίνει πολύτιμο χρόνο στη χώρα μας και τους εταίρους της στην ευρωζώνη, προκειμένου να καταλήξουν σε αποφάσεις (πιθανότατα στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου), χωρίς… τζαρτζάρισμα από το Ταμείο. Το ΔΝΤ δεν μπορεί μεν να μπλοκάρει αποφάσεις για την Ελλάδα, καθώς περιορίζεται σε ρόλο τεχνικού συμβούλου στη μεταμνημονιακή εποπτεία, όμως οι απόψεις του έχουν μεγάλη βαρύτητα για τις αγορές και για τον δημόσιο διάλογο στη Γερμανία και άλλες βόρειες χώρες. Επομένως, όσο πιο διακριτικές είναι οι ενστάσεις του, τόσο το καλύτερο για την προσπάθεια να αποφευχθεί η μείωση των συντάξεων και να μην επιδεινωθεί το κλίμα στις αγορές για τη χώρα μας.

Όσον αφορά τη στάση των Ευρωπαίων, ο κ. Τσακαλώτος εισέπραξε από κοντά στο Μπαλί το μήνυμα ότι, εφόσον κατατεθεί ένα αξιόπιστο προσχέδιο, με ρεαλιστικές προβλέψεις, από τις οποίες θα προκύπτει ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ είναι διασφαλισμένος ακόμα και χωρίς τη μείωση των συντάξεων, τότε το επώδυνο μέτρο είναι εφικτό να αποφευχθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα