Προϋπολογισμός ΕΕ: στόχος η ενίσχυση της οικονομίας και η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης

Σήμερα, 17 Νοεμβρίου, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία επί του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2017.

Όπως είχε προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΕ θα δαπανήσει περισσότερα χρήματα το 2017, με στόχο μια πιο ανταγωνιστική και πιο ασφαλή Ευρώπη.

Επίσης, θα διαθέσει περισσότερα κονδύλια για την υποδοχή και την ένταξη των προσφύγων καθώς και για την αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτίων της μετανάστευσης, στις χώρες προέλευσης και διέλευσης.

Η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, αρμόδια για τον Προϋπολογισμό και τους Ανθρώπινους Πόρους, δήλωσε:

«Αναζητήσαμε παντού όπου μπορούσαμε τα απαιτούμενα κονδύλια για έναν προϋπολογισμό που θα εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα των πολιτών μας. Έτσι, ο προϋπολογισμός της ΕΕ για το 2017 θα μας βοηθήσει να θωρακιστούμε έναντι των κραδασμών, δίνοντας ώθηση στην οικονομία μας και συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση θεμάτων όπως το προσφυγικό. Συνεχίζουμε να εστιάζουμε τον προϋπολογισμό μας στα αποτελέσματα, διασφαλίζοντας ότι κάθε ευρώ του προϋπολογισμού της ΕΕ θα κάνει τη διαφορά.»

Ο προϋπολογισμός της ΕΕ για το 2017 ανέρχεται σε 155,9 δισ. ευρώ σε αναλήψεις υποχρεώσεων και σε 134,5 δισ. ευρώ σε πιστώσεις πληρωμών. Μερικά βασικά χαρακτηριστικά του έχουν ως εξής:

Σχεδόν τα μισά κονδύλια (74,9 δισ. ευρώ σε αναλήψεις υποχρεώσεων) προορίζονται για την τόνωση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας. Για παράδειγμα, 21,3 δισ. ευρώ θα διατεθούν για προγράμματα όπως τα «Ορίζοντας 2020», «Erasmus+» και «COSME» καθώς και για τον μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF), ενώ 2,7 δισ. ευρώ θα διατεθούν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), το οποίο αποτελεί την κινητήριο δύναμη του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη. Επιπλέον ποσό 53,59 δισ. ευρώ θα διατεθεί για την προώθηση της σύγκλισης μεταξύ κρατών μελών και μεταξύ περιφερειών μέσω των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων (ΕΔΕΤ).Η στήριξη των Ευρωπαίων γεωργών ανέρχεται σε 42,6 δισ. ευρώ.Περίπου 6 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την ενίσχυση της προστασίας των εξωτερικών συνόρων μας και για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης και της προσφυγικής κρίσης. Το μισό του ποσού αυτού θα χρηματοδοτήσει δράσεις στο εσωτερικό της ΕΕ, ενώ το υπόλοιπο μισό δράσεις εκτός της ΕΕ για την αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτίων της μετανάστευσης. Στο πλαίσιο αυτό, συνολικό ποσό 200 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για το νέο μέσο παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στο εσωτερικό της ΕΕ.

Ιστορικό

Κάθε χρόνο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποβάλλει σχέδιο προϋπολογισμού της ΕΕ. Φέτος, η Επιτροπή υπέβαλε την αρχική της πρόταση στις 30 Ιουνίου 2016.

Με βάση αυτή την πρόταση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο λαμβάνουν θέση. Φέτος, το Συμβούλιο ενέκρινε επισήμως τη θέση του στις 12 Σεπτεμβρίου 2016, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση του κατά τη σύνοδο της ολομέλειας της 26ης Οκτωβρίου 2015.

Σε περίπτωση αποκλίσεων μεταξύ των θέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, τα δύο θεσμικά όργανα προσφεύγουν σε διαδικασία διαπραγμάτευσης, ευρέως γνωστή ως «διαδικασία συνδιαλλαγής». Φέτος, η διαδικασία συνδιαλλαγής διήρκεσε 21 ημέρες, από τις 28 Οκτωβρίου μέχρι τις 17 Νοεμβρίου.

Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται από επιτροπή συνδιαλλαγής η οποία συγκαλείται ειδικά για τον σκοπό αυτό και στην οποία συμμετέχουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο με 28 αντιπροσώπους έκαστο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τη συμμετοχή της αντιπροέδρου που είναι αρμόδια για τον Προϋπολογισμό και εμπειρογνωμόνων από τη γενική διεύθυνση Προϋπολογισμού, αναλαμβάνει ρόλο «έντιμου διαμεσολαβητή».

Επόμενα βήματα

Για να επισφραγιστεί η συμβιβαστική λύση στην οποία κατέληξαν οι συνομιλίες επί του προϋπολογισμού, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο πρέπει να εγκρίνουν επίσημα το κείμενο.

Keywords
Τυχαία Θέματα