Ψηφιακοί νομάδες: Η Αθήνα στην 4η θέση ανάμεσα στους top προορισμούς

Η νέα εργασιακή πραγματικότητα που ζούμε τα τελευταία δύο χρόνια, κυρίως λόγω των αλλαγών που έφερε στην καθημερινότητά μας η πανδημία του COVID-19, έχει αναδείξει τάσεις, η κορυφαία από τις οποίες είναι, αναμφίβολα, το remote working. Ένα κομμάτι της απομακρυσμένης εργασίας δεν αφορά, ωστόσο, απλά το να δουλεύει κάποιος από το σπίτι του, αλλά και από οπουδήποτε στον κόσμο.

Η τάση των ψηφιακών νομάδων (digital nomads), που είχαμε γνωρίσει πριν την πανδημία,

βρίσκεται σε περίοδο μεγάλης ανάπτυξης, και, παρά τους περιορισμούς στα ταξίδια που ζήσαμε κυρίως το 2020, έχει μετατρέψει προορισμούς ανά τον κόσμο σε δημοφιλή μέρη για εξ αποστάσεως εργασίας.

Ανάμεσά τους φαίνεται πως βρίσκεται και η Αθήνα, καθώς, σύμφωνα με το εξειδικευμένο site NomadList.com, η πρωτεύουσα της Ελλάδας βρίσκεται στις κορυφαίες πόλεις στη λίστα με τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κόμβους απομακρυσμένης εργασίας, όσον αφορά προορισμούς που αναπτύσσονται γρήγορα τα τελευταία 5 χρόνια και έχουν ήδη μεγάλο αριθμό εργαζομένων από απόσταση.

Η Αθήνα βρίσκεται στην 4η θέση της σχετικής λίστας, ακολουθώντας τη δημοφιλή τουριστική περιοχή Πλάγια ντελ Κάρμεν στο ανατολικό Μεξικό, τo Μεντεγίν (Κολομβία) και το θέρετρο Κανγκού στο Μπαλί (Ινδονησία), ενώ την πεντάδα συμπληρώνει η Λισαβόνα (Πορτογαλία).

Πρέπει να σημειωθεί ότι η λίστα ευνοεί μέρη με λιγότερους ταξιδιωτικούς περιορισμούς (όπως π.χ. το Μεξικό) που έχουν παρουσιάσει αναπόφευκτα ταχύτερη ανάπτυξη, ενώ, φυσικά, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί έχουν επηρεάσει σημαντικά τους αριθμούς του 2020, αλλά και – σε κάποιο βαθμό – του 2021.

Η Αθήνα έχει παρουσιάσει ρυθμούς ανάπτυξης +194% την τελευταία 5ετία, και παρά το “φρένο” που σημειώθηκε αναπόφευκτα το 2020, έχει καταφέρει να σημειώσει εντυπωσιακούς ρυθμούς προόδου, με τις προβλέψεις να μιλούν γα ανάπτυξη +183% και για το 2022.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ οι συνθήκες για τους digital nomads στη χώρα μας συνεχώς βελτιώνονται, με την κυβέρνηση να έχει θέσει τις νομικές βάσεις και να μειώνει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για τη δημιουργία οικοσυστημάτων που προσελκύουν την τεχνολογία καθώς και ψηφιακών νομάδων, αλλά και να προσφέρει φορολογικά κίνητρα για ευέλικτα μοντέλα εργασίας.

Σε άλλες σχετικές λίστες του NomadList.com, την πεντάδα με τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κόμβους απομακρυσμένης εργασίας το 2022, όσον αφορά προορισμούς που αναπτύσσονται γρήγορα φέτος, συμπληρώνουν το Μπουένος Άιρες (Αργεντινή), το Πουκέ (Ταϊλάνδη), η Μπογκοτά (Κολομβία), το Κέιπ Τάουν (Νότια Αφρική) και η Μπανγκόκ (Ταϊλάνδη), ενώ οι ταχύτερα αναπτυσσόμενοι κόμβοι απομακρυσμένης εργασίας που αυξάνονται συνεχώς σε check-in τα τελευταία 5 χρόνια, από το 2017 έως το 2021, είναι οι Μέριδα (Μεξικό), Αττάλεια (Τουρκία), Ζάγκρεμπ (Κροατία) και Σάο Πάολο (Βραζιλία).

Διαβάστε ακόμα:

Ναυπηγεία Ελευσίνας: «Κόλλησε» στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας το σχέδιο εξυγίανσης

Prodea: Το νέο συγκρότημα των 35 εκατ. στο «δαχτυλίδι» της Κηφισίας και τα «πράσινα» projects άνω των 250 εκατ.

Καλλιμάνης: Ως τον Μάρτιο η απόφαση για την συμφωνία εξυγίανσης

Keywords
Τυχαία Θέματα