Πτώση αφίξεων από Βρετανία δείχνουν τα πρώτα στοιχεία του 2019 από τις αεροπορικές

της Στεφανίας Σούκη

Mπορεί η Ελλάδα να παραμένει ψηλά στις προτιμήσεις των Βρετανών ως τουριστικός προορισμός, το Brexit ωστόσο είναι εδώ και φαίνεται ότι δημιουργεί μία σχετική ανασφάλεια στους εγχώριους τουριστικούς φορείς.

Ανασφάλεια, η οποία ενισχύεται και από το γεγονός ότι με βάση τον προγραμματισμό των θέσεων των αεροπορικών εταιρειών στις 31/01/19 για την θερινή περίοδο του 2019 στα περιφερειακά αεροδρόμια ανά την Ελλάδα

(δεν συμπεριλαμβάνονται τα στοιχεία από το Ελευθέριος Βενιζέλος), η ζήτηση από πλευράς των αεροπορικών εμφανίζεται μειωμένη κατά 6% ή αλλιώς κατά 259 χιλιάδες θέσεις σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Κι αν τα στοιχεία του προγραμματισμού των θέσεων αλλάζουν συνεχώς, η πτωτική τάση δεν παύει να είναι ένας σημαντικός δείκτης για την τάση της αγοράς φέτος από το Ηνωμένο Βασίλειο, που μαζί με την Γερμανία είναι οι δύο σημαντικότερες αγορές εισερχόμενου τουρισμού για την Ελλάδα.

«Η μη επίτευξη συμφωνίας συμφωνίας των όρων για το Brexit δημιουργεί μεγάλη ανασφάλεια για τις εξελίξεις στην βρετανική αγορά», σχολιάζουν σχετικά από το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, το οποίο καταγράφει τις μεγαλύτερες μειώσεις σε απόλυτους αριθμούς όσον αφορά τη ζήτηση στα αεροδρόμια, στην Ζάκυνθο, την Κεφαλλονιά, το Άκτιο και το Ηράκλειο. Αύξηση παρουσιάζουν μόνο τα αεροδρόμια Καλαμάτας και Μυκόνου, ενώ έχει προγραμματιστεί νέα σύνδεση με τον Άραξο.

Σημειωτέον ότι με βάση τα ίδια στοιχεία του Sete Intelligence, το σύνολο του εξερχόμενου τουρισμού από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι στα 73 εκατ. ευρώ, με τους τοπ προορισμούς για τους Άγγλους να είναι η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιρλανδία και οι ΗΠΑ. Η Ελλάδα ακολουθεί στην έκτη θέση, ενώ στους τοπ προορισμούς στη Μεσόγειο για τους Βρετανούς η χώρα μας ανεβαίνει στην τρίτη θέση μετά την Ισπανία και την Ιταλία, ενώ ακολουθούν Τουρκία και Κύπρος.

Οι αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο στη χώρα μας ξεπερνούν τα 3 εκατ. (11% επί του σύνολου), κατατάσσοντας τη χώρα στη δεύτερη θέση όσον αφορά τις αγορές εισερχόμενου τουρισμού για την Ελλάδα, ενώ το σύνολο των διανυκτερεύσεων ξεπερνά τα 26,55 εκατομμύρια (13%, στη δεύτερη θέση).

Η Μέση κατά Κεφαλή Δαπάνη των Βρετανών στην Ελλάδα είναι 688 ευρώ, με ημερήσια δαπάνη στα 78 ευρώ και μέση διάρκεια παραμονής 8,8 ημέρες. Οι τρεις τοπ προορισμοί στην Ελλάδα για τους Βρετανούς είναι τα Ιόνια νησιά, το Νότιο Αιγαίο και η Αττική.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πτώση, Βρετανία, 2019,ptosi, vretania, 2019