Πτωτικό γύρισμα στο Χρηματιστήριο με τη νευρικότητα να επιστρέφει

Σε αρνητικό έδαφος, ακολουθώντας τις Ευρωπαϊκές αγορές, γύρισε το Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει απώλειες 0,85% και να βρίσκεται στις 947,90 μονάδες χάνοντας τα πρωινά κέρδη καθώς υπερισχύει η επιφυλακτικότητα που τροφοδοτείται από τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία.

Στην Φρανκφούρτη ο Dax ενώ νωρίτερα ενισχυόταν κατά σχεδόν 1%, πλέον κινείται πτωτικά 2,04% στις 14.737 μονάδες. Απώλειες για το Παρίσι 2.1%, ενώ και στο Μιλάνο

ο FTSE MIB κινείται πτωτικά 2.09% στις 26.121 μονάδες. Με τα βλέμματα των επενδυτών να είναι επικεντρωμένα στην Ουκρανική κρίση και με την ειδησεογραφία να μεταβάλλεται συνέχεια είναι φυσιολογικό να επικρατεί η νευρικότητα στους επενδυτές ειδικά μετά τη διευκρίνιση του Κρεμλίνου ότι “δεν υπάρχει κάτι δεδομένο” προς ώρας για τη συνάντηση Μπάιντεν – Πούτιν, μια ανακοίνωση που μετρίασε την αρχική αισιοδοξία που είχε φέρει το άκουσμα της είδησης.

Παρόλο που η Ρωσο-Ουκρανική κρίση είναι ο κύριος λόγος για τα σκαμπανεβάσματα της αγοράς πρόσφατα, υπάρχει και το ζήτημα του πληθωρισμού, η αβεβαιότητα για τη νομισματική πολιτική και τα υψηλά επίπεδα αποτιμήσεων που θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν τη μεταβλητότητα φέτος, ακόμη και αν οι γεωπολιτικές ανησυχίες ηρεμήσουν. Οι αναταράξεις δεν περιορίζονται στην αγορά μετοχών.

Ο αντίστοιχος δείκτης μεταβλητότητας MOVE στην αγορά ομολόγων των ΗΠΑ που απεικονίζει την προσδοκώμενη μεταβλητότητα ενός μηνός στα Treasuries βρίσκεται σε υψηλό διετίας. Ο δείκτης MOVE βρέθηκε στις 102 μονάδες αυτή την εβδομάδα, στο υψηλότερο του σημείο από τον Μάρτιο του 2020, εγείροντας ανησυχίες στην αγορά των $23 τρις αμερικανικού χρέους.

Η υψηλή μεταβλητότητα, όπως είναι φυσικό να κάνει τους επενδυτές νευρικούς. Βέβαια τα θετικά νέα για το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν λείπουν με την Fitch την περασμένη Παρασκευή να προχωρά σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών. Η Fitch αναβάθμισε την Alpha Bank κατά δυο βαθμίδες σε B και την Τράπεζα Πειραιώς σε Β- με θετικό outloοk ενώ αναβάθμισε την Εθνική Τράπεζα και την Eurobank σε Β+ από B- με σταθερό outlook.

Ακόμη μία πολύ σημαντική ευκαιρία για τη σταθεροποίηση τόσο των μακροοικονομικών προοπτικών όσο και των προοπτικών του κρατικού χρέους της Ιταλίας, της Ελλάδας και γενικότερα των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, προσφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης, σύμφωνα με όσα εκτιμά η Goldman Sachs. Το Ταμείο, δίνει έμφαση στη βελτίωση της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης στην Ε.Ε., μετά την ανάκαμψη από την πανδημική κρίση, ενώ παράλληλα προσφέρει στις χώρες-μέλη φθηνή χρηματοδότηση. Και ενώ τα εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης στοχεύουν στην ενίσχυση του αποθέματος κεφαλαίου και στην στήριξη της παραγωγικότητας, παρέχουν ταυτόχρονα προστασία και στο κρατικό χρέος και κατ’ επέκταση στο country risk.

Η Goldman καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η κατά μέσο όρο αύξηση της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες, οδηγεί σε μείωση το λόγο χρέος προς ΑΕΠ κατά περίπου 7 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2030.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημειώνει απώλειες 0,8% και βρίσκεται στις 2.319,40 μονάδες η Quest με 2,02% και η ΔΕΗ με 1,28% σημειώνουν την μεγαλύτερη άνοδο με την ΕΛΧΑ, Λάμδα, Πειραιώς, Motor Oil να ακολουθούν ήπια ανοδικά. Σε αρνητικό έδαφος Coca Cola και Jumbo σημειώνουν πτώση άνω του 2%, Alpha Bank, Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ, Εθνική, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος ακολουθούν με πτώση άνω του 1% και Σαράντης, Aegean, Ελλάκτωρ, ΟΛΠ, ΓΕΚ Τέρνα Τιτάνας, Eurobank, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Ελληνικά Πετρέλαια ακολουθούν με ήπια πτώση.

Διαβάστε ακόμα:

Goldman Sachs: Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης «μαξιλαράκι» για το ελληνικό χρέος

JP Morgan: Σημαντικός κίνδυνος για τις αγορές οι 9 συνεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων από Fed

Ο τουρισμός «φουλάρει» για νέο ρεκόρ – Έως +30% οι προκρατήσεις, ποιοι είναι οι πιο δημοφιλείς προορισμοί

Keywords
Τυχαία Θέματα