Ώρα αποφάσεων στις Βρυξέλλες για το Brexit
Με την ολοκλήρωση των επαφών της Βρετανής Πρωθυπουργού Τερέζα Μέι το Σάββατο, ξεκινάει σήμερα η ειδική Σύνοδος Κορυφής για το Brexit στις Βρυξέλλες.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε πως θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας, την οποία χαρακτήρισε ως την καλύτερη δυνατή για το Βrexit. Προσερχόμενος στη σύνοδο, έκανε λόγο για μια «θλιβερή ημέρα» και για «τραγωδία», ενώ είπε πως στην υποθετική περίπτωση που το βρετανικό κοινοβούλιο απορρίψει τη συμφωνία «αν συμβεί, θα το δούμε».
«Η ΕΕ δεν θα αλλάξει τις βασικές της θέσεις. Νομίζω ότι το βρετανικό κοινοβούλιο θα επικυρώσει τη συμφωνία», πρόσθεσε. Παράλληλα εξέφρασε τη λύπη του για το «διαζύγιο» της ΕΕ με τη Βρετανία προσθέτοντας με νόημα ότι «δεν υπάρχουν απαλά διαζύγια».
Αναφερόμενος στη διένεξη της Κομισιόν με την Ιταλία, σημείωσε, για το χθεσινοβραδινό δείπνο του με τον Ιταλό πρωθυπουργό, «Με τον Κόντε συμφωνήσαμε να είμαστε σε στενό διάλογο για να γεφυρώσουμε τις διαφορές μας με την Ιταλία».
«Τώρα είναι η ώρα που όλοι πρέπει να αντιμετωπίσουν τις ευθύνες τους», δήλωσε ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, προσερχόμενος στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το Brexit.
Σήμερα δεν είναι μέρα ούτε για εορτασμούς ούτε για θρήνο, δήλωσε από την πλευρά του ο γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, προσθέτοντας πως το Ηνωμένο Βασίλειο έλαβε μια κυρίαρχη απόφαση.
Η Γαλλία έχει επιμείνει στον δίκαιο ανταγωνισμό από το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit και για μια αμοιβαία συμφωνία για την αλιεία.
Το Brexit δείχνει την ανάγκη για μεταρρύθμιση της ΕΕ, υπογράμμισε.
Είναι μια καλή συμφωνία και για τις δυο πλευρές είπε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι. Τώρα πρέπει να στρώσουμε τον δρόμο και για τις δυο πλευρές, να δουλέψουμε σκληρά για καλύτερες σχέσεις στο μέλλον. Τον Ιανουάριο ή το αργότερο τον Φεβρουάριο θα ψηφίσουμε τη συμφωνία. Θέλουμε να συνεργαστούμε με το βρετανικό κοινοβούλιο για καλύτερες σχέσεις στο μέλλον. Η Βρετανία θα φύγει από την ΕΕ αλλά θα παραμείνει ευρωπαϊκό κράτος και γι' αυτό είναι σημαντικό να χτίσουμε καλές σχέσεις μετά το Brexit. Ελπίζω να υπερψηφιστεί η συμφωνία από το βρετανικό κοινοβούλιο, ανέφερε.
«Είμαστε στις Βρυξέλλες, μετά από δυο χρόνια δουλειάς και διαπραγματεύσεων», είπε προσερχόμενος ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Λέο Βαράντκαρ. «Λυπούμαστε για το Βrexit ωστόσο σεβόμαστε την απόφαση της Βρετανίας να μην παραμείνει στην ΕΕ. Νομίζω ότι έχουμε μια συμφωνία που προστατεύει τα δικαιώματά μας και την οικονομία μας και που εγγυάται την ομαλή έξοδο του ΗΒ από την ΕΕ, που εγγυάται τις ελευθερίες των πολιτών και που δίνει περιθώριο για μεταβατική περίοδο κατά την οποία μπορούμε να διαπραγματευτούμε τη μελλοντική μας σχέση. Αν αυτό δεν πετύχει θα υπάρχει μια προστατευτική πρόβλεψη που θα αποτρέπει τα «σκληρά σύνορα» μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας ώστε να έχουμε ελεύθερο εμπόριο με τη Βρετανία κάτι πολύ σημαντικό για την οικονομία μας, είπε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός. Πιστεύω ότι το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο το επόμενο δίωρο θα συμφωνήσει για το σχέδιο αποχώρησης και θα προχωρήσουμε με τη διαδικασία», κατέληξε.
«Η Τερέζα Μέι προσπάθησε πολύ», είπε από την πλευρά του ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε. «Υπάρχει μια αποδεκτή λύση στο τραπέζι. Θα έχουμε μια καλή συμφωνία. Η επιλογή της Βρετανίας να διατηρήσει ισχυρούς δεσμούς με την εσωτερική αγορά και την την ΕΕ είναι αποδεκτή και από τις 2 πλευρές Και οι δυο χάνουν δεν υπάρχει νικητής, δεν υπάρχουν πολιτικοί νικητές σε αυτή τη διαδικασία, ωστόσο δεδομένου του περιεχομένου της συμφωνίας, είναι κάτι αποδεκτό».
«Θα υπάρξει σίγουρα ντιμπέιτ στη Βρετανία», συνέχισε ο Ρούτε. «Νομίζω ότι η Τερέζα Μέι έχει εργαστεί πολύ σκληρά και η συμφωνία αποτρέπει τον αρνητικό αντίκτυπο του brexit. Σέβομαι πολύ τη Βρετανή ομόλογό μου για ό,τι έχει κάνει τα τελευταία χρόνια και κυρίως τις τελευταίες εβδομάδες». Ερωτηθείς αν ήταν ο ίδιος πρωθυπουργός της Βρετανίας τι θα έκανε, απάντησε: «Θα ψήφιζα υπέρ της συμφωνίας αν ήμουν πρωθυπουργός, και θα προασπιζόμουν τα συμφέροντα της χώρας μου. Περιμένω θετική ψήφο, κατέληξε.
Όπως είπε, προσερχόμενη στη Σύνοδο, η πρωθυπουργός της Λιθουανίας, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, «Δεν είμαι σίγουρη ότι το διαζύγιο εξ αρχής θα μπορούσε να είναι τέλειο για καμιά πλευρά. Εμείς θα συμφωνήσουμε στην αποχώρηση της Βρετανίας, αλλά μετά θα πρέπει η ίδια ή Βρετανία να συμφωνήσει, μέσω του κοινοβουλίου της» Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι εάν το βρετανικό Κοινοβούλιο απορρίψει τη συμφωνία για το Βrexit, τα πιθανά σενάρια είναι τα εξής: είτε νέο δημοψήφισμα του βρετανικού λαού ή προσφυγή στις κάλπες ή νέος γύρος διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Μετά τη σημερινή μέρα η διαδικσία θα είναι μακρά μέχρι την τελική αποχώρηση της Βρετανίας, είπε ακόμη η Λιθουανή πρόεδρος.
Στην μακρά πορεία της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, οι ηγέτες καλούνται σήμερα να εγκρίνουν δύο βασικά έγγραφα του Brexit.
Αρχικά μια πολιτική δήλωση, η οποία αναφέρει ποια θα είναι η σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ μετά τον Brexit - ορίζοντας πώς θα λειτουργήσουν ζητήματα σημασίας όπως το εμπόριο και η ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου.
Έπειτα τη συμφωνία αποχώρησης της ΕΕ, ένα νομικά δεσμευτικό έγγραφο 585 σελίδων που καθορίζει τους όρους της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Σε αυτό περιέχονται ζητήματα όπως τα έξοδα που θα πρέπει να καταβάλει το ΗΒ στην ΕΕ, τα δικαιώματα των πολιτών και στις δύο πλευρές της Μάγχης και τη συμβιβαστική πρόταση για τα σύνορα Βορείου Ιρλανδίας - Ιρλανδίας (γνωστό ως Backstop).
Στη σημερινή Σύνοδο δεν θα γίνει κάποια ψηφοφορία. Οι ηγέτες θα παραθέσουν τις απόψεις τους και με την έγκριση των δύο εγγράφων θα ξεκινήσει η επόμενη φάση της διαδικασίας. Η μπάλα θα περάσει στο Βρετανικό έδαφος και η Πρωθυπουργός Μέι η θα πρέπει να πείσει τους βουλευτές του Ηνωμένου Βασιλείου να υποστηρίξουν τη συμφωνία.
Παραλίγο φιάσκο με το Γιβραλτάρ
Στον ύφαλο του Γιβραλτάρ παραλίγο να πέσουν οι δύο πλευρές, καθώς η Ισπανία εξέφρασε έντονες ανησυχίες και απείλησε να εκτροχιάσει τη συμφωνία Brexit για το ρόλο της στις μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες που αφορούν το Γιβραλτάρ - ένα βρετανικό υπερπόντιο έδαφος με 30.000 κατοίκους.
Χρειάστηκαν συντονισμένες συνομιλίες Τουσκ-Γιούνκερ με τον Ισπανό Πρωθυπουργό Σάντσεζ, έτσι ώστε να άρει η Ισπανία τις αντιρρήσεις της. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται το προσχέδιο της σημερινής συμφωνίας, οποιεσδήποτε μελλοντικές διευθετήσεις για το Γιβραλτάρ θα πρέπει να συζητηθούν απευθείας με την Μαδρίτη.
Το πρόγραμμα της Συνόδου
Το πρόγραμμα της έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με βάση την ώρα Ελλάδας, έχει ως εξής:
-09:30 αφίξεις ηγετών.
-10:30 ανταλλαγή απόψεων με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι.
-11:00 συνεδρίαση εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
-12:00 συνάντηση με την πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέϊ.
-13:00 κοινή συνέντευξη Τύπου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της έκτακτης Συνόδου Κορυφής.-
Αγώνας πειθούς από τη Μέι
Με λιτές αλλά αισιόδοξες δηλώσεις που φαίνεται να διορθώνουν ένα-ένα τα «θέματα-αγκάθια» του Brexit προσέρχεται η Τερέζα Μέι στη σημερινή Σύνοδο.
Το βράδυ του Σαββάτου, η Βρετανή πρωθυπουργός είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ .
Η Μέι διαβεβαίωσε πως «θα διαπραγματευόμαστε πάντα εκ μέρους όλης της βρετανικής οικογένειας, περιλαμβανομένου του Γιβραλτάρ», προσερχόμενη στις συνομιλίες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Τη δήλωση έκανε αφού η Ισπανία έλαβε επαρκείς εγγυήσεις για την χερσόνησο προκειμένου να ξεμπλοκάρει τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Λονδίνο για το Brexit.
Απο την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τούσκ τόνισε ότι «Αντιμετωπίσαμε τα θέματα της αποχώρησης σχετικά με το Γιβραλτάρ με εποικοδομητικό και λογικό τρόπο.
«Θα συστήσω την Κυριακή την έγκριση του αποτελέσματος των διαπραγματεύσεων για το Brexit. Κανένας δεν έχει λόγους να είναι ευτυχισμένος. Αλλά, τουλάχιστον σε αυτήν την δύσκολη ώρα, η ΕΕ των 27 πέρασε το τεστ της ενότητας και της αλληλεγγύης», δήλωσε ο Τούσκ.
Σώστε το Brexit μας
Με ανοιχτή της επιστολή προς τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου η Τερέζα Μέι απηύθυνε, στο μεταξύ, δραματική έκκληση να στηρίξουν τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με την ΕΕ για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.
Στην επιστολή της η Μέι δηλώνει ότι θα διεξάγει μια εκστρατεία «ψυχή τε και σώματι» για να περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο τη συμφωνία της για Brexit.
Ωστόσο αυτή η προοπτική φαντάζει ολοένα και πιο απίθανη με δεδομένη την αντίθεση στάση βουλευτών από το Συντηρητικό Κόμμα της και του μικρού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο στηρίζει την πρωθυπουργό της Βρετανίας.
«Θα είναι μια συμφωνία που είναι προς το εθνικό μας συμφέρον – μια που αποφέρει αποτελέσματα για όλη μας τη χώρα και όλους μας τους πολίτες, είτε ψηφίσατε υπέρ της παραμονής είτε υπέρ της αποχώρησης», είπε.
Στην επιστολή της, η πρωθυπουργός παρότρυνε τους Βρετανούς να ξεκινήσουν μια νέα εποχή πολιτικής ενότητας όταν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από το μπλοκ στις 29 Μαρτίου του 2019 και να αφήσουν στην άκρη την πικρή αντιπαράθεση που προκάλεσε το Brexit.
«Θέλω αυτή να είναι η στιγμή ανανέωσης και συμφιλίωσης για όλη μας τη χώρα. Θα πρέπει να σημάνει τη στιγμή που αφήνουμε στην άκρη τις ταμπέλες «Leave» και «Remain» μια και καλή και να έρθουμε ξανά κοντά ως ένας λαός», τόνισε.
«Το Κοινοβούλιο θα έχει αυτή την ευκαιρία να το κάνει σε λίγες εβδομάδες ότι θα πραγματοποιήσει μια ουσιαστικά ψηφοφορία για τη συμφωνία», κατέληξε.
Πάντως, ο κυριακάτικος Τύπος αναφέρει ότι διαφορετικές παρατάξεις στο κόμμα της πρωθυπουργού ετοιμάζουν εναλλακτικά σχέδια Brexit για να κρατήσουν την Βρετανία πιο κοντά στην ΕΕ, στην περίπτωση που η συμφωνία της Μέι αποτύχει, όπως οι περισσότεροι αναμένουν.
Στην έκτακτη Σύνοδο και ο Τσίπρας
Στην ειδική Σύνοδο Κορυφής δίνει το «παρών» και ο Αλέξης Τσίπρας με κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η Ελλάδα πέτυχε να συμπεριληφθεί στη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου η πλήρης προστασία των υφιστάμενων γεωγραφικών ενδείξεων και διεκδικεί, τουλάχιστον το ίδιο επίπεδο προστασίας, και στη συμφωνία για τη μελλοντική σχέση.
Πέτυχε, επίσης, η συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο, στο πλαίσιο της κοινής πολιτικής για την άμυνα και την ασφάλεια και την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, να εγγυάται την αυτονομία της ΕΕ στη λήψη αποφάσεων και να είναι μοναδική με το Ηνωμένο Βασίλειο, χωρίς, δηλαδή, να δημιουργεί προηγούμενο για οποιαδήποτε άλλη τρίτη χώρα.
Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σημειώνουν, ακόμα, ότι σε όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με το Ηνωμένο Βασίλειο για τη συμφωνία αποχώρησης και μέχρι σήμερα, η Ελλάδα τήρησε απαρέγκλιτα την αρχή της αλληλεγγύης προς την Ιρλανδία και την Ισπανία για τη μη εγκατάσταση ευρωπαϊκών συνόρων στην Ιρλανδία και για το Γιβραλτάρ, αντίστοιχα.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Ο Γιάννης ο... έλληνας που προσπαθεί να σώσει τη Victoria’s Secret
- Οριστική αναβολή στον τελικό του Κόπα Λιμπερταδόρες μετά από άγρια επεισόδια
- Λάρισα: Εννέα άτομα στο νοσοκομείο από τροχαίο, σοβαρά τραυματισμένη μία 36χρονη
- Ο αιγυπτιακός Τύπος για την κοινή άσκηση Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου
- Κυβέρνηση – Cosco: Προς συμβιβασμό για το master plan του ΟΛΠ
- Σεισμός 4,1 Ρίχτερ νοτιοανατολικά της Ρόδου
- Γαλλία: Στους 106.301 ο αριθμός των διαδηλωτών του κινήματος "κίτρινα γιλέκα"
- Καταστροφή: Οι δημόσιοι υπάλληλοι αυξήθηκαν κατά 22 χιλιάδες επί ΣΥΡΙΖΑ
- Έφυγε ο συγγραφέας Γιώργος Σκούρτης
- Τον ερχόμενο Μάρτη θα περάσει η IBG σε Βαρδινογιάννη-Τανισκίδη. Τοποτηρητής ο Ηλίας Μίλης
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Τελευταία Νέα New Money
- Οριστική αναβολή στον τελικό του Κόπα Λιμπερταδόρες μετά από άγρια επεισόδια
- Μακρόν: «Ευχαριστούμε τις δυνάμεις μας επιβολής του νόμου - Ντροπή σε όσους βιαιοπράγησαν»
- Μέι: Η Βρετανία θα στέκεται πάντα στο πλευρό του Γιβραλτάρ
- Πλοίο με 200 μεταναστάτες κατευθύνεται προς Ιταλία - Σαλβίνι: «Πάλι τα ίδια»
- Πρόεδρος της Ζιμπάμπουε: Ανήμπορος να περπατήσει πλέον ο Μουγκάμπε
- Πιο ψηλά ο πήχης του τουρισμού μετά το ρεκόρ του 2018
- Γιατρός δημόσιου νοσοκομείου είχε «γράψει» 6,2 εκατ. ευρώ παράνομες συνταγές φαρμάκων!
- Τσοτσορός (ΕΛΠΕ): «Έτσι πετύχαμε τα ρεκόρ - 1 δισ. θα φτάσουν τα κέρδη»
- Σκουρλέτης: Υπάρχει μια σαφής μεταστροφή του κόσμου υπέρ της κυβέρνησης
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Ζώδια: Οι προβλέψεις για σήμερα Κυριακή 25 Νοεμβρίου
- Αθηναϊκή Βιβλιοθήκη: Το νέο τμήμα της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του δήμου Αθηναίων
- Συμφωνία ΗΠΑ - Μεξικού για τη διαχείριση των αιτημάτων ασύλου
- Νίγηρας: 16 κορίτσια απήχθησαν από τζιχαντιστές της Μπόκο Χαράμ
- Ο Γιάννης ο... έλληνας που προσπαθεί να σώσει τη Victoria’s Secret
- Σεισμός 4,1 Ρίχτερ νοτιοανατολικά της Ρόδου
- Τον ερχόμενο Μάρτη θα περάσει η IBG σε Βαρδινογιάννη-Τανισκίδη. Τοποτηρητής ο Ηλίας Μίλης
- Έφυγε ο συγγραφέας Γιώργος Σκούρτης