Ρέγκλινγκ: Η κυβέρνηση δεσμεύεται πως δεν θα κάνει πίσω στις μεταρρυθμίσεις

Των Αργύρη Παπαστάθη και Κωστή Πλάντζου

Τη διαβεβαίωση της κυβέρνησης ότι δεν θα πάρει πίσω τις δεσμεύσεις για τα μέτρα μετά το Μνημόνιο, έλαβε και θα μεταφέρει στους Ευρωπαίους ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι η μεταμνημονιακή παρακολούθηση δεν είναι νέο Μνημόνιο «γιατί δεν έχει

νέα μέτρα» αλλά η ΕΕ θα ελέγχει ως το 2059 «αν τηρούνται τα συμφωνηθέντα».

Όπως είπε ο κύριος Ρέγκλινγκ «υπήρχε ανησυχία από τις αγορές και κάποια Ευρωπαϊκά κοινοβούλια για πισωγύρισμα στις μεταρρυθμίσεις» αλλά «μετά την επίσκεψη στην Αθήνα διαπίστωσα για άλλη μια φορά τη δέσμευση της κυβέρνησης στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Είναι σαφής η δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν θα κάνει πίσω, δεν έχω καμία ένδειξη για το αντίθετο»...

Ο επικεφαλής του ESM τόνισε χαρακτηριστικά: «η μετά μνημονιακή επιτήρηση στην Ελλάδα θα είναι αυστηρότερη επειδή έχει λάβει υψηλότερα ποσά από άλλες χώρες και έχει λάβει ελάφρυνση χρέους και θα λάβει και άλλη ελάφρυνση . Αυτό δε σημαίνει νέο μνημόνιο επειδή δεν θα έχει νέους όρους. Στον χρόνο της μνημονιακής επιτήρησης θα παρακολουθείται πώς προχωρά η χώρα, ο προϋπολογισμός κι αν τηρούνται τα συμφωνηθέντα. Θα γίνεται μια ανάλυση αποπληρωμής του χρέους που λήγει έως το 2059. Και επίσης, στο πλαίσιο αυτής της επιτήρησης, θα υπάρχει μία ανάλυση της υλοποίησης των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί, όπως τα πλεονάσματα για παράδειγμα, και υλοποίηση αυτή θα συνεχίσει να γίνει. Αλλά, επαναλαμβάνω, δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει νέο Μνημόνιο».

Μικρό καλάθι για το χρέος

Μικρό καλάθι φάνηκε να κρατά ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών για τα μέτρα ελάφρυνσης που περιμένει να συζητηθούν στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Δήλωσε πως περιμένει «ικανοποιητική λύση μέχρι την Πέμπτη για το χρέος» αλλά ανέφερε ότι «υπάρχουν πολλοί τρόποι για να πάρει η Ελλάδα αυτό που της υποσχέθηκαν οι εταίροι για να γίνει βιώσιμο το χρέος, έχουν όμως πολλές λεπτομέρειες για να τις πούμε τώρα».

Ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι η τελευταία δόση από τον ESM για την 4η αξιολόγηση θα είναι της τάξης των 10 - 12 δισ. ευρώ και το ποσό αυτό θα χρησιμοποιηθεί ως επί το πλείστον για «μαξιλάρι ασφαλείας» (cash buffer) μετά το πρόγραμμα, προκειμένου να καθησυχαστούν οι αγορές ότι δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας η Ελλάδα.

Για την εισχώρηση του Υπερταμείου στην δανειακή σύμβαση, ο κύριος Τσακαλώτος είπε πως «πρόκειται για εγγύηση, όχι ενέχυρο και όχι υποθήκη». Την ίδια νομική ερμηνεία έδωσε και ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Όπως έγραφε νωρίτερα το Newmoney.gr, θεσμοί και κυβέρνηση επιδίδονται σε «κούρσα» θετικών ειδήσεων, προετοιμάζοντας την πολυπόθητη έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ).

Keywords
Τυχαία Θέματα