Ρέγκλινγκ: Δεν είναι δημοσιονομικά εφικτή η μη περικοπή των συντάξεων

Η περίπτωση της Ιταλίας διαφέρει από την περίπτωση της Ελλάδας, δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, τονίζοντας ωστόσο πως υπάρχει ανησυχία για την Ιταλία λόγω των δημοσιονομικών της σχεδίων - παρόλα αυτά, ο αντίκτυπος των εξελίξεων στην Ιταλία προς τις άλλες χώρες της ευρωζώνης είναι περιορισμένος, συμπλήρωσε.

Κατά τον ίδιο, το κόστος χρηματοδότησης των ιταλικών τραπεζών

έχει επηρεαστεί από τις υψηλότερες αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων ενώ έχουν πληγεί και ορισμένες ελληνικές τράπεζες.

Πάντως, ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε πως δεν θα πρέπει να υπάρξει πανικός για την Ιταλία.

Ο Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε και στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για αναστολή του μέτρου μείωσης των συντάξεων.

«Τα καλά νέα είναι ότι η ελληνική οικονομία έχει επιτύχει υψηλότερο πλεόνασμα από το απαιτούμενο 3,5%. Και αυτό είναι θετικό. Το πλεόνασμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλους σκοπούς. Το ποσό δεν είναι αρκετό για να δικαιολογεί αυτόματα την κατάργηση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων. Γι' αυτό το κοιτάζουμε, το συζητάμε, το εξετάζουμε», τόνισε ο Ρέγκλινγκ και διευκρίνισε ότι ακόμα δεν έχει ληφθεί σχετική απόφαση.

Ωστόσο, επεσήμανε ότι ο πλεόνασμα μπορεί να δοθεί στις συντάξεις ή σε μέτρα ανάπτυξης, όπως η μείωση της φορολογίας.

«Η Ελλάδα είναι εκτός προγράμματος, δεν υπάρχουν νέες προϋποθέσεις ή δεσμεύσεις, παρά μόνο να μην αντιστραφούν αποφάσεις που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο των προγραμμάτων» τόνισε.»

Παράλληλα, σημειώσε ότι δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη να βγει η Ελλάδα στις αγορές και ότι μπορεί να περιμένει για δύο χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα