Ρέγκλινγκ: Στο τέλος του προγράμματος τα μέτρα για το χρέος

Την ελπίδα ότι το ΔΝΤ θα αποφασίσει την ενεργοποίηση ενός παράλληλου προγράμματος με αυτό του ESM για την Ελλάδα συμμετέχοντας ενεργά στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας μας, εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Διάσωσης Κλάους Ρέγκλινγκ μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg από την Ουάσιγκτον όπου έχει μεταβεί για την

εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ. Παράλληλα ο κ. Ρέγκλινγκ εκτίμησε πως θα μπορούσε να υπάρξει ενεργοποίηση μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, κάτι όμως που προσδιόρισε για το τέλος του προγράμματος, το καλοκαίρι του 2018 και μόνο εφόσον η Ελλάδα συνεχίζει να προωθεί τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί.

«Είναι μία ιστορία σε εξέλιξη. Η Ελλάδα λαμβάνει απ' τους ευρωπαίους εταίρους και τον ευρωπαϊκό μηχανισμό δάνεια απ' το 2010. Με το μηχανισμό έχουμε δώσει 190 δισ ευρώ. Είμαστε στο μέσον του τρίτου προγράμματος και έχουμε χορηγήσει περί τα 31 δισ ευρώ. Αυτή τη στιγμή είμαστε στη φάση που συζητάμε την επόμενη εκταμίευση δόσης και που το ΔΝΤ εξετάζει την κατάσταση. «Ελπίζουμε, είπε ο κ. Ρέγκλινγκ, να έχουμε ένα παράλληλο πρόγραμμα από το Ταμείο με αυτό του ΔΝΤ».

Ερωτηθείς για το χρέος ο επικεφαλής του ESM τόνισε ότι «το Eurogroup έχει αποφασίσει ήδη απ' το 2015 τι θα κάνει την επόμενη διετία. Ξεκαθάρισαν πως μπορούν να υπάρξουν βραχυπρόθεσμα μέτρα τα οποία ήδη εκτελούνται από εμάς, και στο τέλος του προγράμματος, το καλοκαίρι του 2018, θα υπάρξουν μεσοπρόθεσμα μέτρα που συγκεκριμενοποιήθηκαν με ανακοίνωση του Eurogroup αλλά δεν αποφασίστηκαν και τα οποία θα ενεργοποιηθούν εφόσον χρειαστεί και εφόσον η ελληνική πλευρά συνεχίζει να προωθεί τις μεταρρυθμίσεις. Αυτό θα μπορούσε να γίνει του χρόνου», εκτίμησε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Όπως τόνισε «σημαντικό είναι επίσης και το τρίτο στοιχείο της συμφωνίας, η μακροπρόθεσμη οπτική που είναι κρίσιμη για την Ελλάδα: εάν χρειαστεί θα υπάρξουν επιπρόσθετες παρεμβάσεις στο χρέος για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του. Πρόκειται για μία πολύ χρήσιμη δέσμευση καθώς η αβεβαιότητα σε μακροπρόθεσμο επίπεδο είναι μεγάλη», κατέληξε ο επικεφαλής του ESM.

Υπενθύμισε μάλιστα ότι «ήδη έχει έχει γίνει ήδη μία σημαντική ελάφρυνση του χρέους. Και μάλιστα απ' αυτήν ο προϋπολογισμός της ελληνικής κυβέρνησης εξοικονομεί κάθε χρόνο σχεδόν 10 δισ ευρώ ετησίως. Είναι περίπου το 6% του ΑΕΠ της Ελλάδας», τόνισε.

Ο ίδιος πάντως κληθείς να σχολιάσει το ρευστό πολιτικό περιβάλλον στην Ευρωζώνη και εάν τον φοβίζει ένα εκλογικό αποτέλεσμα, ίσως απ' τη Γαλλία, που θα θέσει σε κίνδυνο το ελληνικό πρόγραμμα, απάντησε πως «δεν περιμένω προβλήματα στην Ευρωζώνη που θε θέσουν σε κίνδυνο τις δεσμεύσεις των χωρών μελών για την Ελλάδα».

Δήλωσε μάλιστα «αισιόδοξος» για το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν προβλέπει κάποια στιγμή το Ταμείο να εκδώσει ευρωομόλογα, απάντησε ότι κατά έναν τρόπο αυτό ήδη το κάνει ο ESM καθώς εκδίδει χρέος με εγγύηση των κρατών-μελών. Ωστόσο πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει ότι θα έχουμε στο κοντινό μέλλον «ευρωομόλογα».

Keywords
Τυχαία Θέματα