Ριμπάουντ 1% στο Χρηματιστήριο της Τουρκίας

Ανακάμπτει σήμερα η χρηματαγορά της Τουρκίας, με άνοδο κοντά στο 1%, μετά το χθεσινό sell offσε ομόλογα, μετοχές και λίρα, συνέπεια της διπλωματικής έντασης που έχει ξεσπάσει με τις ΗΠΑ.

Η τουρκική χρηματαγορά έχει απολέσει 17% σε όρους ευρώ από τα υψηλά στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, εξαιτίας των αλλεπάλληλων διαξιφισμών του προέδρου Ερντογάν με τους δυτικούς του συμμάχους.

Κλειδί στη διπλωματική κρίση που έχει ξεσπάσει, η στροφή της Τουρκίας σε Ρωσία

και Ιράν, καθώς συντάχθηκε με την Τεχεράνη κατά της απόπειρας των Κούρδων του Ιράκ να δημιουργήσουν το δικό τους κράτος.

Επίσης, στις αρχές Σεπτεμβρίου το αμερικανικό ομοσπονδιακό δικαστήριο απήγγειλε κατηγορίες σε κορυφαίους Τούρκους τραπεζίτες και έναν Τούρκο πρώην ΥΠΟΙΚ για ξέπλυμα εκατοντάδων εκατομμυρίων δολ. για λογαριασμό του Ιράν.

Ο Ερντογάν αποκήρυξε τις ΗΠΑ και υπερασπίστηκε τους τραπεζίτες.

Πλέον, τα πράγματα έχουν αλλάξει εντελώς από τον περασμένο Ιανουάριο, όταν η Ουάσινγκτον όπως και η Μόσχα ήθελαν την κυριαρχία Ερντογάν. Η νεόκοπη ηγεσία Τραμπ είχε ελπίσει τότε ότι μια αμερικανο-ρωσική συμφωνία θα σταθεροποιούσε τη Συρία και ότι η Τουρκία θα λειτουργούσε ως αντίβαρο στις ιρανικές αξιώσεις εντός Συρίας.

Οι Ευρωπαίοι πάλι ήθελαν τον Ερντογάν να αναχαιτίσει το κύμα προσφύγων, ενώ οι Ρώσοι χρειάζονταν τη βοήθειά του με τους τζιχαντιστές. Η Κίνα επίσης έβλεπε την Τουρκία ως το δυτικό όριο του εμπορικού project του δρόμου του Μεταξιού.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις υποστήριζαν την τουρκική χρηματιστηριακή αγορά που μέχρι τις 30 Αυγούστου ήταν η αγορά με τις καλύτερες επιδόσεις, με άνοδο 50% σε όρους δολαρίου από τα χαμηλά του Ιανουαρίου του 2017.

Οσο για τη διολίσθηση της λίρας έχει σημαντικές συνέπειες. Οι τουρκικές εταιρείες έχουν περί τα 300 δισ. δολ. δάνεια σε ξένο νόμισμα, που αντιστοιχεί με το 1/3 του τουρκικού ΑΕΠ. Το επιτοκιακό βάρος σε αυτά τα δάνεια ανεβαίνει καθώς υποχωρεί η τουρκική λίρα. Ο πληθωρισμός τρέχει με διψήφια ποσοστά.

Ακόμη χειρότερα, η Τουρκία εξαρτάται από τις λεγόμενες επενδύσεις carry trade για βραχυπρόθεσμα χρήματα που επιδιώκουν υψηλά επιτόκια σε τουρκικά περιουσιακά στοιχεία, τα οποία αποφέρουν τόκο άνω του 10%. Οι επενδυτές που ήρθαν εδώ για υψηλές αποδόσεις «κάηκαν» τον περασμένο μήνα με την κατάρρευση της λίρας. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών κυμαίνεται στο 4% του ΑΕΠ και το νόμισμα παραμένει ευάλωτο σε μια περαιτέρω μείωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα