Ρογκόφ: Οι τράπεζες δεν έχουν ούτε Plan A αν ξεσπάσει νέα κρίση

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν τα λιγότερα εργαλεία από κάθε άλλη φορά ώστε να αντιμετωπίσουν μια νέα κρίση, σημειώνει ο καθηγητής Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, Κένεθ Ρογκόφ, για να προσθέσει πάντως ότι παραμένει αισιόδοξος ότι δεν πρόκειται να ξεσπάσει στο άμεσο μέλλον ένα χρηματοοικονομικό κραχ.

«Αν ξεσπάσει μια νέα χρηματοοικονομική

κρίση, δεν υπάρχει καν ένα Σχέδιο Α σχετικά με το τι θα κάνουν οι τράπεζες, ανέφερε ο γνωστός οικονομολόγος κατά τη διάρκεια πάνελ με τον τίτλο "The Next Financial Crisis" στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ LIVE ΤΑ ΠΑΝΕΛ)

Όπως είπε, «είμαστε ακόμα στη φάση εξόδου από την τελευταία κρίση, καθώς κάθε βαθιά και συστημική κρίση έχει βαθιές ρίζες και μακροχρόνιες συνέπειες και δεν είναι παράξενο το να απαιτείται μια δεκαετία για την επιστροφή στην ανάκαμψη».

Ο Ρογκόφ δηλώνει βέβαιος ότι θα υπάρξει και νέα κρίση στο μέλλον, πλην όμως αυτή τη στιγμή «βρισκόμαστε στο τέλος της τρέχουσας και σε μια φάση τυπικής μετάβασης».

Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε, οι τράπεζες πρέπει να είναι σε επιφυλακή.

«Οταν βλέπετε το χρέος να ανεβαίνει με επιθετικούς ρυθμούς, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί. Αν κάτι σπρώξει τα επιτόκια προς τα πάνω, αν αυξηθούν σε μέρη με υψηλό χρέος όπως η Ιταλία, η Ιαπωνία και κάποιες αναδυόμενες αγορές, τότε μπορεί τα προβλήματα να είναι μεγάλα».

Όπως σημειώνει το CNBC, το θέμα του χρέους συζητείται πολύ στα φετινά πάνελ του Νταβός, ενώ επίσης πολύ συζητείται και το αν οι διεθνείς αγορές είναι σε τροχιά φθοράς, καθώς, την ώρα που Dow Jones και S&P 500 στις ΗΠΑ συνεχίζουν να καταγράφουν ιστορικά υψηλά, εκφράζονται ανησυχίες για υπερθέρμανση των αγορών που ίσως οδηγήσουν σε μια νέα κρίση.

«Δεν είναι δύσκολο να φανατιστεί κανείς μια κατάρρευση των τιμών των μετοχών, που βασίζονται στα πολύ χαμηλά επιτόκια και δεν γνωρίζω πώς θα αντιδράσουν οι διάφοροι κλάδοι, από την τέχνη μέχρι το bitcoin», αναφέρει ο Ρογκόφ.

Πάντως, αναλυτές και επενδυτές είναι διχασμένοι με κάποιους να είναι αισιόδοξοι για περαιτέρω ανάπτυξη και άλλους να φοβούνται για κραχ στις αγορές, την ώρα που διεθνείς δείκτες βιώνουν τις υψηλότερες αποτιμήσεις στην ιστορία τους.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κένεθ Ρογκόφ τα προηγούμενα υποστήριξε επανειλημμένως τη θέση να αποχωρήσουν προσωρινά για κάποια χρόνια χώρε όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία από την Ευρωζώνη, ώστε να επιλυθεί η ευρωπαϊκή κρίση χρέους.

Keywords
Τυχαία Θέματα