Ρωγμές στον ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για το προσφυγικό

Καταψήφισε το άρθρο 60 η Βασιλική Κατριβάνου - «Παρών» από την Τασία Χριστοδουλοπούλου - Διαφώνησαν αλλά ψήφισαν Τσακαλώτος, Καραγιαννίδης και Καββαδία - Απουσία με νόημα από τον Βασίλη Κόκκαλη των ΑΝΕΛ

του Χρήστου Μπόκα

Η ρωγμή που προκαλεί η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώθηκε έστω και ήπια κατά την ψηφοφορία του νομοσχεδίου για το προσφυγικό στην Ολομέλεια της Βουλής.

Κατά την ψηφοφορία οι κυρίες Βασιλική Κατριβάνου και Τασία Χριστοδουλοπούλου περιόρισαν τις ισχυρές ενστάσεις που εξέφρασαν στις τοποθετήσεις τους μόνο στο άρθρο 60 όπου και διαφοροποιήθηκαν από την «γραμμή» της πλειοψηφίας.

Συγκεκριμένα, η κυρία Κατριβάνου καταψήφισε ενώ η κυρία Χριστοδουλοπούλου δήλωσε «παρών». Πρόκειται για το άρθρο που προβλέπει ότι σε περιόδους αυξημένων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών ο χρόνος εξέτασης των αιτήσεων παροχής ασύλου περιορίζεται σε 14 ημέρες.

Πάντως και οι δύο ψήφισαν υπέρ επί της αρχής. Επίσης, «ναι» ψήφισαν – επί της αρχής και επί των άρθρων – οι βουλευτές Αννέτα Καββαδία, Χρήστος Καραγιαννίδης αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος που επίσης εντάσσονται στην ομάδα των «53» που το προηγούμενο διάστημα είχε εκφράσει ανοικτά την διαφωνία της με το περιεχόμενο της συμφωνίας για το προσφυγικό.

Παράλληλα, ερωτηματικά προκαλεί η απουσία του κ. Βασίλη Κόκκαλη (ΑΝΕΛ) από την διαδικασία χωρίς να στείλει επιστολή πρόθεσης ψήφου, κάτι που έπραξαν οι επίσης απόντες Κώστας Ζουράρις και Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο

Πάντως το νομοσχέδιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία καθώς εκτός από τις ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, θετικά επι της αρχής ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι. Καταψήφισαν επι της αρχής ΝΔ, ΚΚΕ, Ενωση Κεντρώων και Χρυσή Αυγή.

«Σφαγή» Μουζάλα με «53»

Η συζήτηση στιγματίστηκε από την κόντρα του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που εκπροσωπούν την ομάδα των «53».

Η κυρία Βασιλική Κατριβάνου μίλησε για ρυθμίσεις «παραφωνίες» και για συμφωνία (σ.σ. ΕΕ – Τουρκίας) «πισωγύρισμα» αναφορικά με την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την τήρηση της συνθήκης της Γενεύης. «Δεν πρέπει να στείλουμε στην Τουρκία κανένα πρόσφυγα» είπε απευθυνόμενη στον υπουργό για να υποστηρίξει πως η πρόβλεψη της συμφωνίας για εγκατάσταση 70.000 προσφύγων από την Τουρκία προς την Ε.Ε. είναι «ψίχουλα» και πως «Αυτή την στιγμή υπάρχουν 3.000.000 πρόσφυγες στην Τουρκία.

Να απαιτήσουμε την αναλογική κατανομή τους στην ΕΕ». Υπενθυμίζεται ότι κατά την χθεσινή συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο για το προσφυγικό οι κυρίες Βασιλική Κατριβάνου και Τασία Χριστοδουλοπούλου εξέφρασαν δημόσια την ανησυχία τους ότι η νέα συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα και την συνθήκη της Γενεύης.

Από την πλευρά του ο υπουργός κατηγόρησε ορισμένες ανθρωπιστικές οργανώσεις και κατ επέκταση τους «53» που υιοθετούν τα επιχειρήματά τους ότι εκτελούν «blame game» εναντίον της χώρας για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Ξεκινά ένα παιχνίδι ενοχών για την Ελλάδα, ότι με βάση αυτή την συμφωνία θα καταπατήσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σας βεβαιώνω ότι θα τηρήσουμε αυστηρά τις διαδικασίες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όχι όπως τα έχει ο καθένας στο μυαλό του, αλλά όπως ορίζουν οι συνθήκες» υποστήριξε ο κ. Μουζάλας.

Πάντως, ο υπουργός προχώρησε σε αλλαγές τις τελευταίας στιγμής που όχι μόνο δεν περιόρισαν την δυσφορία των «53» αλλά την ενίσχυσαν.

Συγκεκριμένα, η κυρία Κατριβάνου εξήγησε ότι «με την αλλαγή που πραγματοποιήσατε, από εκεί που δινόταν αυτόματα η χορήγηση ανθρωπιστικού καθεστώτος βάλατε δύναται να χορηγείται. Θα θέλαμε να φύγει το «δύναται» και να επιστρέψει η αρχική μορφή της ρύθμισης» και πρόσθεσε πως «παραφωνίες» αποτελούν:

- Η 4 παράγραφος του άρθρου 60 αναφέρει ότι σε περιπτώσεις μεγάλων αφίξεων έχουμε σύντμηση προθεσμιών για την εξέταση χορήγησης ασύλου στα 14 μέρες. Σε αυτό το χρονικό πλαίσιο οι εξετάσεις θα είναι επιφανειακές. Η λογική λεει όταν έχουμε περισσότερες αφίξεις θέλουμε περισσότερο χρόνο

- Με τις αλλαγές καταργήθηκε η πρόνοια εξέτασης της αίτησης ασύλου σε Β' βαθμό. Πρέπει να αποκατασταθεί

- Με προβληματίζει η διάταξη που δίνει την φύλαξη των κέντρων σε ιδιωτικές εταιρείες (σ.σ. κατά την συνεδρίαση της επιτροπής υποστήριξε ότι οι περισσότεροι σεκιουριτάδες είναι υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής)

- Στο άρθρο 56 εισάγεται η έννοια της ασφαλούς 3ης χώρας. Αντιλαμβανόμαστε ότι η Τουρκία δεν πληροί κανένα όρο για να χαρακτηριστεί ασφαλής 3η χώρα. Το λένε όλες οι ανθρωπιστικές οργανώσεις».

Η ίδια συμπλήρωσε σε άλλο σημείο πως «Το νομοσχέδιο καλείται να εφαρμοστεί σε μια περίοδο που πρέπει να υλοποιηθεί η συμφωνία ΕΕ Τουρκίας. Οι διεθνείς οργανισμοί λένε πως η συμφωνία αποτελεί πισωγύρισμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την συνθήκη της Γενεύης.

Με την συμφωνία καλούμαστε να στείλουμε πίσω πρόσφυγες (σ.σ. στην Τουρκία). Πρέπει να αντισταθούμε με όπλα μας τις αρχές της διεθνούς και ευρωπαϊκής νομιμότητας. Τους ανθρώπους αυτούς πρέπει να τους δεχθούμε με ασφάλεια, αξιοπρέπειας και αλληλεγγύη. Να μην στείλουμε, να μην επαναπροωθήσουμε πίσω πρόσφυγα. Απαιτείται ευρεία εγκατάσταση προσφύγων στην ΕΕ. Όχι μόνο 70.000 που προβλέπει η συμφωνία. Αυτή την στιγμή στην Τουρκία υπάρχουν 3 εκατ. πρόσφυγες και πρέπει να απαιτήσουμε την αναλογική κατανομή τους στην ΕΕ».

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα