Σε 12 δόσεις ακόμη και μία υποδόση μη ληξιπρόθεσμων φόρων
του Κωστή Πλάντζου
Να «απλώσουν» τις νέες οφειλές τους προς την εφορία σε όσες το δυνατόν περισσότερες μηνιαίες δόσεις και πριν καν βγουν ληξιπρόθεσμες, βοηθά τους φορολογουμένους το νέο σύστημα ρύθμισης οφειλών που διαμορφώνει η κυβέρνηση.
Σκοπός είναι να μη βγαίνει πλέον καμία οφειλή φόρου ληξιπρόθεσμη, χωρίς να έχει ενταχθεί εκ των προτέρων σε δόση ή σε νόμιμη ρύθμιση, αφού με το νέο σύστημα, από το 2018 όποιος χάνει μία πληρωμή δόσης, κινδυνεύει να χάσει κάθε άλλη ρύθμιση (ή ό,τι έχει και δεν έχει) ακόμα
Την δυνατότητα να βάζουν σε ρύθμιση 12 δόσεων, οποιαδήποτε οφειλή φόρου δεν μπορούν να πληρώσουν εμπρόθεσμα, ακόμα και πριν καν αυτή καταστεί ληξιπρόθεσμη, ενεργοποιεί με εγκύκλιο που εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζει και διάταξη για να εξοφλείται από φέτος ο φόρος εισοδήματος σε 6 μηνιαίες δόσεις (από Ιούλιο έως Δεκέμβριο) αντί σε 3 διμηνιαίες (από Ιούλιο έως Νοέμβριο) όπως ίσχυε ως τώρα.
Σε 12 δόσεις και... προκαταβολικά
Με βάση τις νέες οδηγίες της ΑΑΔΕ (ΠΟΛ 1025/2-18) ξεκαθαρίζεται ποιες οφειλές μπορούν να ενταχθούν στις 12 δόσεις, πριν λήξει η προθεσμία πληρωμής τους.
Ειδικότερα, όπως διευκρινίζει η ΑΑΔΕ :
1. Υποχρεωτικά, στη ρύθμιση υπάγεται το σύνολο των υφιστάμενων ληξιπρόθεσμων οφειλών (μέχρι την στιγμή της αίτησης) εκτός εκείνων που έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο (πχ με αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνση με δόσεις ή άλλη ρύθμιση τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών).
Στις οφειλές αυτές που υποχρεωτικά μπαίνουν σε δόσεις, συγκαταλέγονται και τυχόν οφειλές υπέρ τρίτων (Ν.Π.Δ.Δ. κλπ.), εκτός αν ορίζεται διαφορετικά από άλλο νόμο ή ειδική διάταξη.
2. Προαιρετικά, εφόσον αιτηθεί ο οφειλέτης, στη ρύθμιση δύνανται να υπαχθούν και:
α) οι βεβαιωμένες, έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής, οφειλές που τελούν σε διοικητική ή δικαστική αναστολή και
β) οι βεβαιωμένες μη ληξιπρόθεσμες, έως και την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, οφειλές ή δόσεις οφειλών σύμφωνα με τη νέα τροποποίηση.
3. Προαιρετικά επίσης, στην περίπτωση που υπάρχουν περισσότερες από μία βεβαιωμένες αλλά μη ληξιπρόθεσμες οφειλές, ο αιτών δύναται να επιλέξει, κατά την ημερομηνία της αίτησης, την υπαγωγή στη ρύθμιση μιας ή περισσοτέρων εξ' αυτών ή κάποιων δόσεων εξ αυτών.
Με τη νέα τροποποίηση ο οφειλέτης δύναται να υπαγάγει τις νέες οφειλές του στη Φορολογική Διοίκηση σε πρόγραμμα τμηματικής καταβολής πριν λήξει η νόμιμη προθεσμία καταβολής τους. Όπως τονίζει η ΑΑΔΕ, με τη δυνατότητα υπαγωγής και των βεβαιωμένων μη ληξιπρόθεσμων οφειλών στην πάγια ρύθμιση ενισχύεται η φορολογική συνείδηση των φορολογουμένων, οι οποίοι βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία.
Σε 6 δόσεις ο νέος φόρος
Αλλαγές και στον τρόπο πληρωμής των φόρων εισοδήματος που θα εκδοθούν το καλοκαίρι δρομολογεί η κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη και των δανειστών. Με διάταξη που θα φέρει τον Μάρτιο πιθανότατα, τα εκκαθαριστικά φόρου που θα εκδοθούν τον Ιούνιο από το υπουργείο Οικονομικών θα προβλέπουν εξόφληση σε έξι μηνιαίες δόσεις, αντί σε τρεις διμηνιαίες που ισχύει ως τώρα.
Με τα νέα δεδομένα, ο χρόνος πληρωμής των δόσεων φόρου εισοδήματος θα εκτείνεται σε έξι μήνες συνολικά (από Ιούλιο η πρώτη δόση μέχρι και Δεκέμβριο) ενώ μέχρι τώρα γινόταν σε πέντε μήνες (Ιούλιο η πρώτη δόση, Σεπτέμβριο η δεύτερη και Νοέμβριο η τελευταία). Σκοπός του οικονομικού επιτελείου είναι να διευκολύνει τα νοικοκυριά να επιμερίσουν ανά μήνα τις πληρωμές των φόρων εισοδήματος, προκειμένου να μπορέσουν να τις εξυπηρετήσουν πιο ομαλά.
Ωστόσο το αίτημα είχε αντιμετωπιστεί σκωπτικά από τους θεσμούς τον Μάιο του 2017, όταν για πρώτη φορά τέθηκε από την κυβέρνηση. Και τούτο διότι φαντάζει μικρή η διαφορά είναι μεταξύ των 6 μηνιαίων και των 3 διμηνιαίων δόσεων, ενώ είναι γνωστό πως μεγάλος αριθμός φορολογουμένων χρησιμοποιεί τραπεζικά μέσα πληρωμής (κάρτες) για να εκτείνει την διορία εξόφλησης των φόρων του σε έως και 12 μηνιαίες δόσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr, τελικά οι θεσμοί ενέδωσαν, καθώς η είσπραξη των φόρων από το κράτος θα γίνεται και πάλι μέχρι το τέλος της χρονιάς που επιβάλλονται, όπως ισχύει και τώρα.
Το οικονομικό επιτελείο επέμεινε επειδή τα στοιχεία εισπράξεων καταδεικνύουν τις τεράστιες δυσκολίες των νοικοκυριών στην πληρωμή των φόρων. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, 1 στα 3 ευρώ (32,14%) του φόρου εισοδήματος του 2017 δεν πληρώθηκαν στην ώρα τους. Στο υπουργείο Οικονομικών αποδίδουν την εξέλιξη αυτή στο γεγονός ότι τα περισσότερα φορολογικά βάρη της χρονιάς πέφτουν μαζεμένα στο β΄εξάμηνο. Θεωρούν ότι, ειδικά στους μήνες Σεπτέμβριο και Νοέμβριο, όπου πρέπει να καταβάλλονται «τριπλές» δόσεις (διπλή διμηνιαία δόση φόρου εισοδήματος μαζί με την μηνιαία δόση ΕΝΦΙΑ), εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις περιέρχονται σε αδυναμία πληρωμής, με αποτέλεσμα 4,1 εκατομμύρια φορολογούμενοι να έχουν βγει «εκτός μάχης» στην εξυπηρέτηση των τρεχουσών υποχρεώσεών τους.
Η ανά μήνα κατανομή των φόρων της χρονιάς, σκοπό έχει να εξυπηρετήσει και τον οικονομικό προγραμματισμό των οφειλετών που θα ενταχθούν στη ρύθμιση εξόφλησης με 120 μηνιαίες δόσεις των συσσωρευμένων χρεών τους σε εφορία, Ταμεία και τράπεζες. Επιπλέον, μετά την αλλαγή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, από φέτος θα αλλάξει και ο ΕΝΦΙΑ που ήξεραν πως πλήρωναν τα τελευταία χρόνια οι ιδιοκτήτες, με κίνδυνο να προκληθούν νέες ανισορροπίες στην αποπληρωμή των μηνιαίων δόσεων.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- 1,2 δισ. ευρώ ετοιμάζεται να ρίξει φέτος η EBRD στον αγωγό TAP
- Συζητήθηκε η αγωγή του Υπάτιου Πατμάνογλου κατά του ιδιοκτήτη των Jumbo
- Οι Κούρδοι βρήκαν το αδύναμο σημείο των τουρκικών αρμάτων Leopard
- Χωρίς εκπλήξεις η αποστολή της ΑΕΚ για το Κίεβο
- Ο απολογισμός του Eurogroup: Το υπουργείο Οικονομικών βλέπει ήδη την τέταρτη αξιολόγηση
- Αυξάνονται οι πιέσεις πωλητών στο Χρηματιστήριο
- Mobile banking με δακτυλικό αποτύπωμα λανσάρει η HSBC
- Κ. Μητσοτάκης: Αδιανόητο να μένει η Αθήνα χωρίς λεωφορεία
- Σε ισχύ οι αλλαγές στο στρατό: Πού θα παρουσιάζονται οι νέοι οπλίτες
- Βασιλική Θάνου για Novartis: «Μη νόμιμο» το αίτημα να αφαιρεθεί η δικογραφία από τον ανακριτή διαφθοράς
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Σε ισχύ οι αλλαγές στο στρατό: Πού θα παρουσιάζονται οι νέοι οπλίτες
- Morgan Stanley: Τα χειρότερα στην πτώση των χρηματαγορών, έρχονται!
- Μητσοτάκης: Αδιανόητο να μένει η Αθήνα χωρίς λεωφορεία επειδή στον ΟΑΣΑ κάνουν συνέλευση
- Brexit: Το μυστικό όπλο της Τερέζα Μέι
- Σε 12 δόσεις ακόμη και μία υποδόση μη ληξιπρόθεσμων φόρων
- ZEW: Μικρότερη του αναμενόμενου η πτώση της επενδυτικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία
- Τετ α τετ Τσίπρα - Μέρκελ την Παρασκευή στις Βρυξέλλες
- 10+1 απίστευτα γεγονότα που πιθανόν δεν γνωρίζετε
- Σεντένο: Πρέπει να συζητήσουμε την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
- ΛΑΕ: Ημέρα δράσης κατά των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στις 21 Φλεβάρη
![Σε 12 δόσεις ακόμη και μία υποδόση μη ληξιπρόθεσμων φόρων,](https://images32.inewsgr.com/3016/30163962/se-12-doseis-akomi-kai-mia-ypodosi-mi-lixiprothesmon-foron-160.jpg)
- Τελευταία Νέα New Money
- Σε 12 δόσεις ακόμη και μία υποδόση μη ληξιπρόθεσμων φόρων
- Brexit: Το μυστικό όπλο της Τερέζα Μέι
- ΛΑΕ: Ημέρα δράσης κατά των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στις 21 Φλεβάρη
- 10+1 απίστευτα γεγονότα που πιθανόν δεν γνωρίζετε
- Τετ α τετ Τσίπρα - Μέρκελ την Παρασκευή στις Βρυξέλλες
- Morgan Stanley: Τα χειρότερα στην πτώση των χρηματαγορών, έρχονται!
- ZEW: Μικρότερη του αναμενόμενου η πτώση της επενδυτικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία
- Σεντένο: Πρέπει να συζητήσουμε την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
- Μητσοτάκης: Αδιανόητο να μένει η Αθήνα χωρίς λεωφορεία επειδή στον ΟΑΣΑ κάνουν συνέλευση
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Σεντένο: Η ΕΕ πρέπει να δει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
- Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Μέρκελ για ΠΓΔΜ και Τουρκία
- Βασιλική Θάνου για Novartis: «Μη νόμιμο» το αίτημα να αφαιρεθεί η δικογραφία από τον ανακριτή διαφθοράς
- HSBC Mobile Banking: Επιβεβαιώση ταυτότητας με δαχτυλικό αποτύπωμα και αναγνώριση προσώπου
- Στις 26 Φεβρουαρίου στην Αθήνα οι θεσμοί - Μέσα Μαρτίου η δόση
- Πρώην βουλευτής του καταλανικού κοινοβουλίου αρνείται να εμφανιστεί ενώπιον του ισπανικού δικαστηρίου
- Ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα της σύγκλισης των άμεσων ενισχύσεων μεταξύ των κρατών μελών ζήτησε ο Β. Αποστόλου
- Αφανίζεται από τον πόλεμο η ανατολική Γιούτα της Συρίας
- "Επίθεση" πωλητών ρίχνει στις 840 μονάδες και πάλι το Χρηματιστήριο