Σε χαμηλά 13 μηνών το ευρώ - Στροφή σε ασφαλή καταφύγια

Τα χαμηλά 13 μηνών προσέγγισε σήμερα το ευρώ, την ώρα που η νέα βουτιά της τουρκικής λίρας πυροδότησε sell off στο ραντ της Ν. Αφρικής και εκτόξευσε τη ζήτηση για ασφαλή επενδυτικά καταφύγια όπως το αμερικανικό δολάριο και το γεν.

Αφού έφτασε στα 7,24 δολάρια νωρίς το πρωί της Δευτέρας, η τουρκική λίρα βρήκε μια στήριξη μετά τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΟΙΚ και γαμπρού του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο ανάληψης οικονομικής δράσης,

ώστε να μειώσει τις ανησυχίες των επενδυτών, ενώ ο τραπεζικός εποπτικός μηχανισμός ανακοίνωσε ότι περιορίζει τις μεταβιβάσεις swaps.

Η μεγάλη πτώση της λίρας προκάλεσε αναταράξεις και στα νομίσματα άλλων αναδυόμενων αγορών, όπως το ραντ Νοτίου Αφρικής και το μεξικανικό πέσο.
Ισχυρό πλήγμα δέχτηκε το ευρώ την Παρασκευή μετά τις αναφορές των Financial Times, που επικαλούμενο δύο πηγές, έγραφαν ότι η ΕΚΤ ανησυχεί για τις τράπεζες σε Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία για την έκθεση που έχουν στην Τουρκία.

Ο Masafumi Yamamoto, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής νομισμάτων της Mizuho Securities, σημειώνει πάντως ότι η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Τουρκία «δεν φαίνεται να είναι τόσο μεγάλη όσο νομίζει ο κόσμος, άρα νομίζω ότι είναι διαχειρίσιμη. Δεν θα οδηγήσει σε ένα είδος τραπεζικής κρίσης στην ευρωζώνη».

Νωρίτερα σήμερα το ευρώ άγγιξε το 1,13655 δολ., το χαμηλότερο επίπεδο ισοτιμίας από τον Ιούλιο του 2017, ενώ αυτή την ώρα η ισοτιμία είναι στο 1,1391 έναντι του δολαρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα