Σε χαμηλά δύο μηνών το ευρώ λόγω Γερμανίας

Πιέσεις στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα που υποχώρησε σε χαμηλό δύο μηνών σήμερα, την ώρα που οι προσπάθειες της Άνγκελα Μέρκελ να σχηματίσει τρικομματική κυβέρνηση στο Βερολίνο έπεσαν στο κενό, αυξάνοντας την πολιτική αβεβαιότητα στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Οι συντηρητικοί της Μέρκελ αποδυναμώθηκαν μετά τη νίκη στις εκλογές του Σεπτεμβρίου με μειωμένο ωστόσο αριθμό εδρών

και η Καγκελάριος ανέφερε πως θα ενημερώσει τον πρόεδρο της χώρας ότι δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, μετά την αποχώρηση των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) από τις διαπραγματεύσεις.

Η εξέλιξη αυτή αφήνει τη Γερμανία με δυο επιλογές που είναι πρωτοφανείς για τη μεταπολεμική εποχή: είτε τον σχηματισμός κυβέρνησης μειοψηφίας ή τη νέα προσφυγή στις κάλπες αν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση.

Κατά τη διάρκεια των συναλλαγών στις ασιατικές αγορές, το ευρώ υποχώρησε λόγω των εξελίξεων στη Γερμανία, ωστόσο αργότερα διέγραψε μέρος των απωλειών.

Έναντι του γεν το ευρώ υποχωρούσε κατά 0,6% στα 131,43 γεν, ενώ έφτασε και στα 113,16 γεν – που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Επίσης, το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα υποχώρησε κατά 0,5% έναντι του δολαρίου στο 1,1735 δολ. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τετάρτη είχε φτάσει σε υψηλό ενός μήνα και συγκεκριμένα στο 1,1862 δολ.

Η υποχώρηση του ευρώ βοήθησε στην ανάκαμψη του δολαρίου έναντι έξι νομισμάτων, με άνοδο 0,3% στα 93,968, ενώ έναντι του γεν διατηρήθηκε σταθερό στα 112,01.

Keywords
Τυχαία Θέματα