Φεύγει το Κουαρτέτο χωρίς συμφωνία - Αρχές Απριλίου η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων

Των Αλέξανδρου Κασιμάτη, Κωστή Πλάντζου, Μαίρης Λαμπαδίτη

Ούτε μία ώρα κράτησε η τελευταία συνάντηση των Ευ. Τσακαλώτου και Γ. Κατρούγκαλου με το Κουαρτέτο, πριν το τελευταίο αναχωρήσει απ' τη χώρα μας. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο η συνάντηση επικεντρώθηκε στο ασφαλιστικό, αλλά κυρίως στο χρονοδιάγραμμα των διαβουλεύσεων.

Ο ίδιος ανέφερε ότι το απόγευμα θα αναχωρήσουν από την Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών και αναμένεται να επιστρέψουν μετά από τις διακοπές του Πάσχα

των Καθολικών (27 Μαρτίου), κατά πάσα πιθανότητα στις 2 Απριλίου. Ως εκ τούτου, όπως εκτίμησε, η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων προσδιορίζεται χρονικά για τις 4 Απριλίου με στόχο να καταλήξουν σε συμφωνία πριν το euroworking group της 11ης Απριλίου, το οποίο θα προετοιμάσει το Eurogroup της 22ας Απριλίου.

Τι λένε οι δανειστές

Ασφαλείς πληροφορίες απ' τους δανειστές πάντως αναφέρουν ότι οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 2 Απριλίου για «την επίτευξη συμφωνίας όσο το δυνατόν το γρηγορότερο», χωρίς ωστόσο να θέτουν συγκεκριμένο στόχο ή χρονοδιάγραμμα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως μέχρι στιγμής έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος στη μεταρρύθμιση της φορολογίας εισοδήματος και σε βασικές πτυχές του συνταξιοδοτικού, όχι όμως και στο σύνολο του. Την ίδια ώρα το χάσμα για τα «κόκκινα δάνεια» παραμένει ενώ και όλα τα υπόλοιπα ζητήματα της ατζέντας παραμένουν ανοικτά.

Οι δε συζητήσεις θα συνεχιστούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων ακόμα και μέσα στην περίοδο του Πάσχα των Καθολικών.

Λίγο αργότερα εκπρόσωπος Τύπου της Ευρ. Επιτροπής έκανε την κάτωθι δήλωση:

«Η αποστολή υπήρξε παραγωγική. Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος ως προς τη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος. Επιπλέον πρόοδος σημειώθηκε και σχετικά με βασικές πτυχές της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού. Οι εργασίες είναι σε εξέλιξη και θα συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια των διακοπών του Καθολικού Πάσχα. Οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 2 Απριλίου για επανάληψη των συνομιλιών με σκοπό την ολοκλήρωσή τους το συντομότερο δυνατόν».

Οι διαφορές

Όπως φάνηκε και σήμερα η διαφορά για τις επικουρικές συντάξεις παραμένει αγεφύρωτη καθώς το ΔΝΤ παρά τη θετική ανταπόκριση δεν έχει αποσαφηνίσει αν δέχεται τη μερική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών ώστε να μη μπει βαθύτερα το μαχαίρι στις επικουρικές .

Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι η προστασία των κύριων συντάξεων και η διατήρηση του ύψους της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ για την 20ετία έχουν γίνει αποδεκτά από τους θεσμούς .

Για την προσωπική διαφορά ζητούν περισσότερα τεχνικά στοιχεία από τα ταμεία ενώ παραμένει η απόκλιση στα ποσοστά αναπλήρωσης.

Η ηγεσία του υπουργείου εργασίας επιμένει στην εφαρμογή ενός αναδιανεμητικού συστήματος που θα ενισχύει τους χαμηλόμισθους με λίγα χρόνια ασφάλισης παρά την αντίθεση των δανειστών που ζητούν μεγαλύτερη αναλογία εισφορών- παροχών.

«Αυτά είναι εκτός συμφωνίας. Αφού πιάνουμε τους στόχους, το πόσο αναδιανεμητικό είναι το σύστημα είναι θέμα της πολιτικής της κυβέρνησης» φέρεται ότι είπε ο κ. Κατρούγκαλος στους θεσμούς .

Πάντως αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι κυβερνητική πηγή σε ερώτηση μετά τη σημερινή συνάντηση με τους θεσμούς εάν φαίνεται πως η ελληνική πλευρά μπορεί να αξιοποιήσει τυχόν διαφωνίες μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων για να αποφύγει την πίεση για το αφορολόγητο ή περικοπές συντάξεων και άμεση απελευθέρωση των «κόκκινων δανείων», έλεγε πως «δεν φαίνεται να είναι τόσο μεγάλες μεταξύ τους αυτές οι διαφορές». Μία δήλωση όμως που τελικά δείχνει ότι δεν υπάρχει επί της ουσίας «ρήγμα» μεταξύ των θεσμών, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις της κυβέρνησης!

Οι πιέσεις στο ασφαλιστικό

Οι δανειστές ζητούν «μετρήσιμα» αποτελέσματα περικοπής συνταξιοδοτικής δαπάνης. Συγκεκριμένα, σημεία τριβής διαπιστώνονται:

- Στην περικοπή επικουρικών συντάξεων: Οι δανειστές φαίνεται να αποδέχονται μερική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών (συζητείται αύξηση 0,5% έως 1%) με την προυπόθεση ότι θα μειωθούν δραστικά οι επικουρικές συντάξεις. Το σενάριο που προωθεί η ελληνική πλευρά προβλέπει εξοικονόμηση 200 εκ. ευρώ από την αύξηση των εισφορών και 200 εκ. από την αξιοποίηση της περιουσίας του ενιαίου επικουρικού ταμείου. Τα 200 εκεπικ. που υπολείπονται για την κάλυψη του ελλείμματος του ΕΤΕΑ ύψους 600 εκ. θα εξοικονομηθούν από τη μείωση των συντάξεων.

Για να «βγαίνουν οι αριθμοί» οι μειώσεις εκτιμάται ότι πρέπει να ανέρχονται σε ποσοστό 7% μεσοσταθμικά. Αν μπουν στο στόχαστρο οι συντάξεις άνω των 150 ευρώ , οι μειώσεις θα κυμανθούν από 20% έως και 40% στις υψηλότερες συντάξεις. Ως ασπίδα προστασίας θα προσδιοριστεί σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου εργασίας το εισόδημα ύψους 1.400 ευρώ (άθροισμα κύριας και επικουρικής). Δηλαδή οι μειώσεις δε θα υπερβαίνουν το 40% και δε θα θίγουν συνταξιούχους με εισόδημα έως 1.400 ευρώ.

- Στο ύψος της εθνικής σύνταξης: Η ελληνική πλευρά αποκρούει το αίτημα των δανειστών για μείωση της σύνταξης των 384 ευρώ στα 320 ευρώ έως 340 και καταβολή της με εισοδηματικά κριτήρια, δέχτηκε ωστόσο να χορηγείται μετά από 20 χρόνια ασφάλισης αντί μετά από 15. Στη 15ετία, η ελληνική πλευρά δέχεται να χορηγείται μειωμένη εθνική σύνταξη η οποία θα αυξάνεται κλιμακωτά έως την 20ετία.

- Στα ποσοστά αναπλήρωσης: «Ισορροπία» όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος θα αναζητηθεί στην ανακατανομή των ποσοστών αναπλήρωσης καθώς οι δανειστές επιμένουν στη δημιουργία ενός πιο ανταποδοτικού συστήματος, με πολύ χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης και κατά συνέπεια μικρότερες συντάξεις, οι οποίες όμως θα αντιστοιχούν στις εισφορές που έχουν καταβληθεί.

- Στην «προσωπική διαφορά» που θα προκύψει από την επανυπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων ,παραμένει σημείο τριβής. Η εμμονή των δανειστών για την εφαρμογή του μέτρου πριν από το 2018 δείχνει ότι το βλέμμα τους παραμένει στραμμένο στη μείωση των κύριων συντάξεων εδώ και τώρα.

Οι πιέσεις στο φορολογικό

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση ετοιμάζει τριπλό κτύπημα για όσους βγάζουν πάνω από 1.000 ευρώ το μήνα. Παρότι διαρρέει ότι με τις προτάσεις για τα νέα μέτρα «επιβαρύνσεις θα υποστούν όσοι βγάζουν από 30.000 ευρώ και πάνω», στην πραγματικότητα ετοιμάζει μεγάλο κτύπημα σε όσους βγάζουν από 1.000 ευρώ και πάνω!

Αυτό συμβαίνει γιατί στην κυβέρνηση προτιμούν να μιλούν μόνο για την φορολογία εισοδήματος, κρύβοντας ότι ταυτόχρονα συζητούν και αυξήσεις εμμέσων φόρων, και αυξήσεις στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης, και αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, και περικοπές συντάξεων για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους.

Νέοι φόροι από τα 12.000 ευρώ

Η κυβέρνηση μάλιστα προτείνει μείωση αφορολογήτου από τα 9.545 ευρώ σε 9.300 ή και πολύ χαμηλότερα (έως τα 8.900 ευρώ ενδεχομένως) αλλά συμφωνία να μην υπάρχει ακόμα!

Στον λογαριασμό αυτό δεν βάζουν παράλληλα και τη νέα ειδική εισφορά αλληλεγγύης που συζητείται. Ενώ όμως τα ως τώρα σενάρια μιλούσαν για ομαλή αύξηση από 0,7% μόλις, δεν αποκλείεται να ξεκινά να επιβάλλεται πολύ πιο απότομα, με συντελεστή 1,5% ή και παραπάνω. Μια τέτοια εξέλιξη θα σήμαινε διπλάσια ή και τριπλάσια επιβάρυνση για εισοδήματα της τάξεως των 12.000-18.000 ευρώ, δηλαδή για μισθούς των 1.000 – 1.500 ευρώ.

Εκεί που δεν μιλούν καν για «πρόοδο» είναι στα επιπρόσθετα φοροεισπρακτικά μέτρα για να βγουν έσοδα 1,8 δισ. ευρώ, όπως και στα κόκκινα δάνεια.

Η κυβέρνηση παρουσίασε έναν μακροσκελή κατάλογο νέων μέτρων, με αυξήσεις ειδικών φόρων στα καύσιμα, φόρους στα αυτοκίνητα κλπ, φόρο τραπεζικών συναλλαγών 0,1% κλπ, δηλαδή φόρους που θα τους πληρώνουν πάλι όσοι έχουν ακόμα δουλειά και πληρώνονται για να μπορούν να καταναλώνουν, κινώντας την οικονομία και δίνοντας έσοδα στο κράτος. Αποδείχθηκε όμως αδύνατο να τα συμφωνήσει με την Τρόικα και έτσι πλέον η δουλειά αυτή ανατέθηκε στα τεχνικά κλιμάκια.

Για τα «κόκκινα δάνεια» πάλι η επίλυση του ζητήματος φαινεται να αναβάλλεται για τον Απρίλιο ή Μάιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα