Σε κρίσιμη φάση οι εξελίξεις στη FYROM

Το κοινοβούλιο της FYROM βρίσκεται αντιμέτωπο με μια ψηφοφορία που είτε θα βοηθήσει στην έγκριση μιας συμφωνίας που θα ανοίξει τον δρόμο για την είσοδο στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση είτε θα προκαλέσει πρόωρες εκλογές.

Το κράτος της πρώην Γιουγκοσλαβίας βρίσκεται στο επίκεντρο της διαμάχης μεταξύ της Ρωσίας και της

Δύσης για το ποια θα επηρεάσει την πιο ασταθή περιοχή της Ευρώπης. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Zoran Zaev πιέζει να μετονομάσει τη χώρα του για να τερματίσει μια δεκαετή διαμάχη με τη γειτονική Ελλάδα, η οποία έχει υποσχεθεί σε αντάλλαγμα να άρει το βέτο της για τις αιτήσεις της πΓΔΜ για ένταξη στην ΕΕ και στον Οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ). Η Ελλάδα πιστεύει ότι το όνομα «Μακεδονία» θα πρέπει να ισχύει μόνο για τη βόρεια επαρχία της.

Οι βουλευτές ξεκίνησαν συζητήσεις τη Δευτέρα σχετικά με μια συνταγματική αναθεώρηση που μετονομάζει τη χώρα των 2 εκατομμυρίων σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Η κοινοβουλευτική συζήτηση είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στις 30 Σεπτεμβρίου, κατά το οποίο η πλειοψηφία των ψηφοφόρων υποστήριζε την αλλαγή ονόματος αλλά η πολύ χαμηλή προσέλευση οδήγησε την αντιπολίτευση να διακηρύξει την αποτυχία του κυβερνητικού σχεδίου.

"Πρέπει να αποφασίσετε αν θα κερδίσουμε πολλά ή θα χάσουμε πολλά", δήλωσε ο Zaev στους βουλευτές τη Δευτέρα. "Η πραγματική επιλογή είναι να ψηφίσουμε τελικά να αλλάξουμε κάτι, για το ευρωπαϊκό μέλλον του κράτους μας" ή "να ρίξουμε τη χώρα στην απομόνωση και στο αβέβαιο μέλλον".

Ο συνασπισμός του Zaev στερείται της πλειοψηφίας των δύο τρίτων που απαιτείται για να εγκριθεί η πρωτοβουλία συνταγματικής αλλαγής και αγωνίζεται για ψήφους από βουλευτές της αντιπολίτευσης οι οποίοι θεωρούν ότι η ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ αποτελεί σημαντικό στόχο. Ο πρωθυπουργός απειλεί να προκηρύξει εκλογές πριν από το τέλος του έτους αν αποτύχει.

Η κοινοβουλευτική υποστήριξη θα ενεργοποιούσε μια νομοθετική διαδικασία συνταγματικών αλλαγών η οποία θα μπορούσε να διαρκέσει αρκετούς μήνες πριν από την τελική έγκριση, όπου θα χρειαζόταν κι άλλη πλειοψηφία των δύο τρίτων. Ο Zaev πιέζει να ολοκληρώσει τη συμφωνία πριν από τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Μάιο, όπου ένα απρόβλεπτο αποτέλεσμα μπορεί να σκιάσει το σχέδιο ένταξης της χώρας του.

Keywords
Τυχαία Θέματα